Torta kremšnita

posted in: Aktualno | 0

Torta kremšnita je kulinarična posebnost, ki se je bodo posebej razveselili ljubitelji kremnih rezin ali kremšnit, kakor jih tudi imenujemo. Če se boste lotili priprave klasičnih kremšnit, si lahko recept ogledate na tej povezavi: Kremšnite. Danes bomo namesto klasičnih kremnih rezin pripravili kremšnite v obliki torte.

Slike za današnji članek je prispevala Mari Radej, ki resnično ustvarja noro dobre sladke dobrote. Kako pripravimo torto kremšnito? Podobno kot kremne rezine, v današnjem receptu bomo torto kremšnito pripravili po receptu za zagrebške kremne rezine.

Torto kremšnito lahko pripravimo po različnih receptih; kot klasične kremne rezine ali kot zagrebške kremne rezine. Pomagamo si lahko z že pripravljenim listnatim testom, torto po vrhu poljubno okrasimo. Kremšnite lahko pripravimo tudi v kozarcih, s tem si pripravo te kultne sladice precej olajšamo.

torta kremšnita
Torta kremšnita Slika: Mari Radej

Torta kremšnita

Če ste ljubitelj kremšnit, potem prav gotovo poznate tudi zagrebške kremne rezine. Današnjo torto kremšnito bomo namreč pripravili po receptu za zagrebške rezine.  Kakšna je razlika med kremšnito in zagrebško rezino? Kremšnita in zagrebška kremna rezina sta priljubljeni sladici v Sloveniji in na Hrvaškem, z nekaterimi razlikami v sestavinah, pripravi in zgodovini.

Obe sladici vključujeta plast vanilijeve kreme in listnato testo, vendar obstajajo ključne razlike, ki ju ločujejo. Glavna razlika med blejsko kremšnito in zagrebško kremno rezino je v prisotnosti stepene smetane. V blejski različici, ki jo naredi lažjo in bolj puhasto, medtem ko je zagrebška verzija bolj osredotočena na gostoto in bogatost vanilijeve kreme. Obe sladici sta izjemno priljubljeni in predstavljata kulinarično dediščino svojih regij. 

Sestavine za torto kremna rezina

 • 1 zavitek listnatega testa
 • 8 jajc
 • 1, 5 l mleka
 • 180 g sladkorja
 • 50 g bele pšenične moke
 • 50 g gustina; jedilni škrob
 • 4 zavojčke vaniljevega sladkorja
 • sladka smetana za stepanje (4 zavitki sladke smetane v prahu)
 • 120 g čokolade za kuhanje
 • 120 g mlečne čokolade

Recept za podlago za torto iz listnatega testa

 1. List že pripravljenega listnatega testa razvaljamo za 3 do 4 cm večji krog od tortnega modela, saj se testo med peko skrči. Testo pečemo na hrbtni strani pekača. Testo pred peko prebodemo z vilicami, da se med peko ne bo preveč napihnilo. Testo pečemo v ogreti pečici pri 200 stopinjah C, 6 minut v pečici z ventilatorjem ali 12 minut v pečici brez ventilatorja.
 2. Ko je testo pečeno, še na vroče položimo obroč iz modela in po njem izrežemo krog. Izrezano listnato testo in obroč tortnega modela položimo na krožnik, na katerem bomo postregli kremne rezine. Preden v obroč tortnega modela zlijemo kremo, ga obložimo s papirjem za peko. Ko se krema strdi, obroč odstranimo in počasi odlepimo papir za peko.

Kako pripravimo vaniljevo kremo za torto kremšnito?

 1. Na ogenj pristavimo večji lonec, dodamo 1, 2 l mleka in zavremo. 
 2. 8 jajca stehtamo, skupaj z lupino potrebujemo težo od 480 do 520 g. Če so normalne velikosti je to 8 jajc. Ločimo beljake in rumenjake. 
 3. 8 rumenjakov zmešamo z 180 g sladkorja in 4 vaniljevimi sladkorji.
 4. Dodamo 50 bele moke, 50 g gustina in 3 dlc mleka in ponovno mešamo, da se vse sestavine povežejo.
 5. Zmes zlijemo v mleko, ki smo ga prej zavreli. Nenehno mešamo, da se krema ne prime na dno. Ko krema rahlo zavre, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 10 minut.
 6.  Beljake zmiksamo v čvrst sneg, lahko pa jih tudi dobro razžvrkljamo. Kremo iz rumenjakov nato odstavimo z ognja in na hitro vmešamo beljake, vmešati jih moramo v vrelo kremo, da se beljak predela in ne ostane surov. Beljake dodamo v vrelo kremo naenkrat in jih rahlo vmešamo od spodaj navzgor. V kremi se bodo videli manjši koščki beljaka, kar ni nič narobe.
 7. Pripravljeno kremo zlijemo na pečeno listnato testo, ki smo ga položili v tortni model.

Kako sestavimo torto kremšnito?

 1. Da bo torta kremšnita čvrsta in se bo lahko rezala, je najbolje, da listnato testo spečemo že prejšnji dan in ga prelijemo s kremo, s sestavljanjem torte pa nadaljujemo naslednji dan, ko je vse skupaj dobro ohlajeno.
 2. Naslednji dan stepemo 4 zavitke smetane v prahu, za stepanje dodamo malo manj mleka kot piše na zvitku, tako da dobimo bolj čvrsto smetano. Stepeno smetano premažemo po vaniljevi kremi,  čez položimo trikotnike iz pečenega listanega testa.
 3. Namesto trikotnikov, lahko torto potresemo s pečenim in zdrobljenim listnatim testom. Torto kremšnito po vrhu poljubno okrasimo, prelijemo jo lahko z raztopljeni mlečno in jedilno čokolado ali s topljeno čokolado izrišemo poljubne vzorčke.

Današnji recept je povzet po receptu zagrebške kremne rezine kot torta.