Recepti za rolade – kako spečemo najboljšo rolado? Za najboljšo rolado najprej pripravimo rahel biskvit, ki ga pripravimo iz osnovnih sestavin; jajca, moka in sladkor. To so tri osnovne sestavine, katerim nato po različnih receptih dodajamo razne dodatke, kot so limonina lupinica ali vanilija.
Za pripravo biskvitnega testa poznamo več postopkov, v starejših kuharskih knjigah dobimo navodila, da najprej penasto umešamo rumenjake s sladkorjem in nekaj žlicami vrele vode, posebej pa stepemo sneg iz beljakov s sladkorjem v prahu.
Pekarice z veliko izkušnjami lahko pripravijo biskvit za rulade brez merjenja in tehtanja, mi malo manj izkušeni, pa se bomo držali preizkušenih receptov.
Recepti za rolade – kaj je skrivnost puhastega biskvita za rolado?
Za pripravo biskvitnega testa za rolade se držimo nekaj osnovnih navodil. Na eno jajce preračunamo 25 g moke in 25 g sladkorja, posebej bodimo previdni pri odmerjanju moke. Če bo moke preveč, bomo biskvit težko zvili v rolado. To posebej velja takrat, ko v testo dodajamo razne dodatke, kot so mleti orehi ali lešniki. V tem primeru v testo dodamo toliko manj moke, kot tehtajo vsi ti dodatki. Peko in zvijanje rolade si olajšamo tako, da biskvit pečemo na papirju za peko.
Čas peke prilagodimo receptu, vendar načeloma biskvita ne pečemo dlje od 12 minut. Biskvit pečemo v ogreti pečici, pri temperaturi 190 stopinj C. Kaj pa nadevi za rolado? Še vedno so najbolj priljubljene rolade z marmelado, ki so tudi najbolj preproste za pripravo.
Ko rolado spečemo, naj počiva kakšen dan preden jo postrežemo. Vendar se včasih mudi, posebej če dobimo obiske in na hitro pripravimo preprosto rolado. Rolade in druga biskvitna peciva lahko postrežemo tudi kot sladico pri kosilu, posebej če smo postregli samo enolončnico kot glavno jed.
Orehova rolada
Orehova rolada je nepozabna sladica, s katero bomo vedno razveselili svoje domače.
Recept za orehovo rolado
- 6 jajc
- ščepec soli
- 80 g sladkorja
- 30 g vaniljevega sladkorja
- 70 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 50 g mletih orehov
Sestavine za nadev:
- 400 g kisle smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom primešamo sladkor in vaniljev sladkor, premešamo in stepamo toliko časa, da dobimo svetlo in puhasto maso. Beljakom dodamo ščepec soli in stepemo čvrst beljakov sneg.
- Pripravimo pekač velikosti 23 X 33 cm in ga obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 stopinj C.
- Moki primešamo pecilni prašek in jo vmešamo v puhasto rumenjakovo maso. Dodamo še mlete orehe in maso dobro premešamo. Na koncu v maso z lopatko nežno vmešamo beljakov sneg. Biskvitno maso zlijemo v pekač in jo z lopatko enakomerno porazdelimo po celotni površini.
- Pekač postavimo v ogreto pečico, biskvit pečemo 15 minut v pečici ogreti na 180 stopinj C.
- Ko je biskvit pečen, še toplega s pomočjo papirja za peko zvijemo v rolado. Tako zavito rolado počasi ohladimo. Medtem ko se biskvit ohlaja, kisli smetani primešamo zavitek vaniljevega sladkorja.
- Ohlajen biskvit razvijemo in premažemo s kislo smetano in takoj spet zavijemo v rolado. Preden rolado razrežemo, jo dobro ohladimo.
Čokoladna rolada
Čokoladna rolada je kraljica med roladami, ki se je bodo nadvse razveselili sladkokusci.
Recept za čokoladno rolado
- 4 jajca
- 165 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 75 g bele moke
- 50 g jedilnega škroba
- 20 g kakava v prahu
- 1 majhna žlička pecilnega praška
- 125 g masla
- 400 g čokolade
- 250 ml sladke smetane
- 6 žlic pomarančnega likerja
- naribana pomarančna lupinica
- V večjo posodo ubijemo jajce in prilijemo 3 žlice vroče vode. Premešamo in 1 minuto penasto stepamo pri največji hitrosti. V 125 g sladkorja zamešamo vaniljev sladkor in ga postopoma dodajamo v jajčno zmes. Stepamo še 2 minuti. Posebej zmešamo moko, jedilni škrob, kakav v prahu in pecilni prašek.
- Eno žlico kakava v prahu prihranimo. Polovico zmesi presejmo po jajčni zmesi in umešamo z mešalnikom pri najmanjši hitrosti. Ko zmes postane gladka, vanjo umešamo še drugo polovico mešanice z moko.
- V ponvi raztopimo 50 g masla, ga malo ohladimo in ga postopoma vmešamo v jajčno zmes. Testo prelijemo v namaščen pekač, ki ga prej obložimo s papirjem za peko. Če je potrebno, papir na spodnjem robu pekača zavihamo navzgor.
- Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj C, biskvit pečemo 10 do 15 minut.
Kako si pomagamo pri zvijanju rolade?
Ko je testo pečeno, ga zvrnemo na kuhinjsko krpo, ki smo jo potresli s sladkorjem. Papir za peko poškorpimo s hladno vodo in ga previdno, a hitro odluščimo s testa. S pomočjo krpe zvijemo biskvitno testo v rolado in jo za nekaj časa postavimo v hladilnik.
Priprava nadeva za čokoladno rolado
Čokolado razlomimo na koščke. V ponvi zavremo sladko smetano, jo odstavimo z ognja, nato pa vanjo stresemo koščke čokolade. Čokolado z metlico stepemo v gladko kremo, nato pa jo med stalnim mešanjem ohladimo.
Preostanek sladkorja prelijemo s 6 žlicami vode in zavremo. Mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma razpusti, ga ohladimo in šele nato prilijemo pomarančni liker. Biskvit vzamemo iz hladilnika, ga razvijemo in pokapljamo s sladkornim sirupom.
Čokoladno smetano stepamo da postane rahla in gladka. Preostanek masla penasto umešamo, dodamo naribano pomarančno lupinico in vse skupaj vmešamo v čokoladno kremo. Dve tretjini kreme namažemo po biskvitu, 2 žlici pa prestavimo v brizgalno vrečko.
Namazan biskvit zvijemo v rolado in premažemo s preostankom čokoladne kreme. Po vrhu rolado potresemo s prihranjenim kakavom v prahu, ali potresemo s sladkorjem v prahu. Rolado postrežemo s svežimi jagodami.
Rolada iz makovega biskvita
Tokrat bomo rolado pripravili malo drugače, saj bomo pripravili biskvitno testo z makovimi semeni. Makova semena pogosto uporabljamo pri pripravi sladic, najbolj poznana je makova potica.
Sestavine za makovo rolado: makov biskvit
- 6 jajc
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 150 g sladkorja v prahu
- ščepec soli
- 60 g moke
- 100 g makovih semen
Sestavine za nadev:
- 300 ml smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 100 g bezgove marmelade ( ali kakšne druge domače marmelade)
- potrebujemo še; maslo za premaz pekača ali papir za peko, sladkor v prahu za posip
Recept po korakih za rolado iz makovega biskvita
- Pečico segrejemo na 180 stopinj C, pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko in ga namastimo.
- Ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjake s sladkorjem v prahu in vanilijevim sladkorjem penasto umešamo v svetlo rumeno kremo.
- Beljake s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg.
- Moko presejemo in jo postopoma vmešamo v rumenjakovo zmes, nato počasi umešamo še makova semena.
- Na koncu v maso previdno vmešamo še beljakov sneg.
- Biskvitno testo enakomerno porazdelimo po pekaču in ga 10 minut pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah C.
- Na čisto kuhinjsko krpo potresemo sladkor in nato pečen biskvit zvrnemo na krpo, odstranimo papir za peko in biskvit s pomočjo krpe takoj zvijemo v zvitek in pustimo, da se ohladi.
- Medtem ko se biskvit hladi, stepemo smetano in vaniljev sladkor za nadev. Biskvit nato previdno odvijemo in ga najprej premažemo z bezgovo ali kakšno drugo marmelado, nato po vrhu namažemo smetano in biskvit spet s pomočjo kuhinjske krpe zvijemo v rolado.
- Rolado postavimo na hladno da se malo ohladi, nato jo potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.