Pustni krofi, ki vedno uspejo

posted in: Aktualno, Krofi in flancati | 0

Pustni krofi, ki vedno uspejo! V času pustnega rajanja so tudi naše mize bogato obložene, predvsem pa moramo ocvreti krofe za Pusta hrusta. Poleg pustnih krofov, v tem času najpogosteje pripravimo tudi krhke ali kvašene flancate in ocvrte miške. Po napornem rajanju, pa se pustnim šemam prileže tudi kakšna krepka juha ali enolončnica. Seveda lahko spečemo tudi druge okusne sladice, naši gostje se bodo razveselili tudi ocvirkove potice ali domačega jabolčnega štrudla. 

pustni krofi ki vedno uspejo
Pustni krofi, ki vedno uspejo! Slika: Mari Radej

Kako pripravimo pustne krofe, da bodo imeli lep, bel venček? Poznamo več receptov, od najbolj preprostih, do malo bolj zahtevnih. Enostaven recept za krofe nas mora voditi skozi celoten postopek, tudi če nimamo veliko izkušenj.

Najbolj enostavna priprava krofov je po receptu, kjer marmelado v krof vbrizgamo šele potem, ko je že pečen. V starejših kuharskih knjigah pa so večinoma recepti, kjer krofe cvremo že napolnjene z marmelado. Pri teh receptih je potrebno nekaj več spretnosti, saj nam marmelada med cvrenjem rada pobegne. 

Pustni krofi, ki vedno uspejo!

Kako pripraviti pustne krofe, ki bodo resnično uspeli? Današnji recept mi je zaupala prijateljica Mari Radej, njene so tudi vse slike. V starejših kuharskih knjigah takšnih receptov ne najdemo, saj so včasih gospodinje krofe pripravljale tako, da so zamesile kvašeno testo, ga vzhajale, razvaljale in nato z obodcem izrezale krofe. Nato so na en del izrezanega krofa položile marmelado in ga prekrile z drugim delom krofa.

Po novejših receptih zamesimo testo, ga narežemo in takoj naredimo okrogle krofe, jih vzhajamo, ocvremo in šele nato napolnimo z marmelado. 

Recept za krofe, ki vedno uspejo

  • 1 kg namenske moke za krofe
  • 4 žlice sladkorja
  • malo soli
  • 6 rumenjakov
  • 1/2 l mleka
  • 0, 5 dl ruma
  • 2 dl olja
  • 6 dag kvasa
  • sok ene pomaranče
  • naribana lupinica ene limone
  • 1 rumov sladkor
  • 1 vaniljev sladkor
  • poljubna marmelada
  • sladkor v prahu za posip

V posodo kuhinjskega robota presejemo namensko moko za krofe, na sredini naredimo jamico. Kvas razdrobimo v mlačno mleko, ga zlijemo v jamico in zmešamo z moko. Ob strani moke dodamo sol, primešamo sladkor, 6 rumenjakov, sok ene pomaranče, naribano limonino lupinico, rumov sladkor in vaniljev sladkor.

Počasi prilivamo mlačno mleko, nikoli ne damo vsega naenkrat, saj mogoče ne bomo potrebovali vsega. Zamesimo testo, ki mora biti mehko in gladko, sicer bodo krofi težki. 

pustno krofi
Vzhajani krofi Slika: Mari Radej

Ko je testo gladko, ga narežemo na približno 3 dag težke kroglice, ki jih nato z roko oblikujemo. Kroglice polagamo na pomokano površino ali prt. Ko naredimo prvo brezhibno kroglico, pogledamo na uro in od takrat naprej nastavimo čas vzhajanja. Kroglice pustimo vzhajati eno uro.

cvrenje krofov
Koliko časa cvremo krofe? Slika: Mari Radej

V večji ponvi segrejemo olje, ki ga mora biti za tri prste. Olje najprej segrejemo na 175 stopinj C in vanj polagamo krofe, ki se med seboj ne smejo dotikati. Posodo pokrijemo, cvremo približno tri minute, nato odkrijemo in krofe obrnemo. Pravilno vzhajani krofi se bodo potopili samo do polovice olja in ko ga po treh minutah obrnemo, se bo naredil lep svetel venček. 

krofi
Krofi posuti s sladkorjem v prahu! Spekla: Mari Radej

Ocvrte krofe odlagamo na kuhinjsko mrežo ali papirnate brisačke, da se odcedijo. Krofe napolnimo s poljubno marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu. 

Domači pustni krofi po starem receptu

Pustne krofe lahko ocvremo po različnih receptih, najbolj preprost recept je vsekakor ta, da že ocvrte krofe napolnimo z marmelado. Bolj izkušene pekarice pa se lahko lotijo priprave krofov tudi po drugih receptih. V starih kuharskih knjigah so vsi recepti za krofe pripravljeni tako, da krofe že prej napolnimo z marmelado in ocvremo.

Recept za domače pusten krofe po starem receptu

  • 1/2 kg moke
  • 1 dl sladke smetane
  • 7 rumenjakov
  • 5 dag sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 10 dag masla
  • naribana limonina lupinica
  • 1 vaniljev sladkor
  • sol
  • 4 dag kvasa
  • 20 dag marelične marmelade
  • olje za cvrenje
  • sladkor v prahu ali vaniljev sladkor za potresanje

Sladko smetano, rumenjake, sladkor, sol, drobno nastrgano limonino lupinico, malo nastrganega oreška in vaniljev sladkor mešamo na toplem, da postane vse skupaj mlačno. Mešanico nato postopoma zlijemo v presejano moko, dodamo stopljeno maslo, ter posebej vzhajan kvas in rum. Zmes dobro zmešamo in stepamo tako dolgo, da se loči od kuhalnice in sklede.

Ko testo stepamo, ga s kuhalnico ne smemo vzdigovati previsoko, da ne vtepemo vanj preveč zraka, saj bi bili potem krofi v sredini votli. Votli krofi se hitreje osušijo in niso tako okusni kot pravilno stepeni, pri katerih je testo gosto, a vseeno zelo rahlo. Testo nato pokrijemo in postavimo na toplo mesto, da vzhaja.

Ko je testo vzhajano, ga preložimo na dobro pomokano desko, razvaljamo za mezinec na debelo in ga zrežemo z obodcem. Na sredino vsakega drugega polovičnega krofa položimo malo goste marelične marmelade, položimo nanj drugo polovico krofa, ter okrog in okrog dobro stisnemo. Krofe zložimo na pomokan prt za dva prsta narazen, jih pokrijemo z ogretim prtičem in damo vzhajat na preveč toplo mesto. Odrezke testa spet pregnetemo in pustimo da še enkrat vzhajajo in iz njih spet izrežemo krofe. Iz zadnjih ostankov lahko naredimo flancate.

pustni krofi, ki vedno uspejo
Pravilno cvrenje krofov Slika: Mari Radej

Kako cvremo krofe, da imajo bel venček?

Medtem ko krofi vzhajajo, nalijemo v kozico za tri prste olja in ga razgrejemo. V vroče olje damo najprej samo en krof, da vidimo, ali je dovolj vzhajan in če je olje dovolj vroče. Krof obrnemo v roki, tako da je na vrhu bolj vzhajana stran, ki jo najprej položimo v olje. Posodo pokrijemo in počasi cvremo. Ko krof na spodnji strani svetlo porumeni, ga obrnemo in ga v nepokriti posodi ocvremo še po drugi strani. Kadar krof prehitro porumeni, je olje prevroče, zato nekoliko zmanjšamo temperaturo. Dobro je, če preverimo, ali je krof prepečen. To lahko naredimo tako, da krof od strani zabodemo z dolgo špilo ali pletilko in če se ju še drži testo, potem krof še ni pečen. 

Pravilno vzhajani krofi se potope v olje samo do polovice in ko jih obrnemo, nastane na obodu beli venček. Če je testo še premalo vzhajano, se krofi potopijo čez polovico v olje in ocvrti ne morejo imeti belega venčka na obodu, ker so tudi tam čisto rumeno ocvrti. Kadar so krofi preveč vzhajani, se v olju sami obračajo in seveda spet nimajo venčka. 

Ocvrte krofe polagamo na rešetko ali cedilo, da se olje odcedi. Nikoli ne odlagajmo krofov drugega vrh drugega. Preden krofe ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu ali z vaniljevim sladkorjem. 

Babičini krofi

Pustovanja si ne moremo zamisliti brez krofov, v času naših babic, so poleg krofov cvrle tudi presne in kvašene flancate. Babice na kmetijah so včasih delale krofe iz navadnega krušnega testa, ki so po barvi in obliki spominjali na opran krompir v oblicah. Postregle so jih na pustni torek, na pepelnično sredo pa se niso smeli jesti, ker so bili ocvrti na masti in zato niso veljali za postno jed. Pepelnična sreda ali pepelnica se praznuje 46 dni pred Veliko nočjo in je prvi dan velikonočnega posta. 

Recept za babičine krofe:

  • 1 kg moke
  • 15 dag masla
  • 5 rumenjakov
  • 1 celo jajce
  • 1 žlica sladkorja
  • 4 žlice ruma
  • 5 dag kvasa
  • 2 dl mlačnega mleka
  • sok in naribana lupina ene pomaranče
  • sol
  • sladkor v prahu za posipanje
  • maščoba za cvrenje

Za domače babičine krofe vzamemo najboljšo uležano moko. Moko presejemo in jo postavimo na toplo. Zdrobljen kvas premešamo z žličko sladkorja, 3 žlicami mlačne vode in 2 žlicama moke, postavimo na toplo, da vzhaja. Vzhajan kvas zlijemo k presejani moki.

Posebej zmešamo maslo, sladkor in jajca, da vse skupaj naraste. Mešanico zlijemo k moki in kvasu, prilijemo še mleko in rum. Vse skupaj premešamo, solimo in testo stepamo 15 minut. Pri stepanju testa pazimo, da ga preveč ne dvigamo. Stepeno testo pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja. 

Vzhajano testo razvaljamo za prst na debelo in iz njega z obodom izrezujemo krofe. Izrezane krofe postavimo na toplo, da vzhajajo še 20 minut. Segrejemo maščobo in vanjo polagamo vzhajane krofe tako, da je zgornji del v maščobi.

Posodo pokrijemo, da se krofi dvignejo. Ko spodnja stran krofov svetlo porumeni, jih obrnemo in posode ne pokrijemo več. Pečene krofe odlagamo na rešetko, da se z njih odcedi mast. Še tople posujemo s sladkorjem v prahu. 

Pustni krofi pripravljeni v pečici

Pustne krofe lahko pripravimo tudi drugače, zelo zanimiv recept je priprava krofov v pečici.

Recept za pusten krofe v pečici:

  • 400 g bele gladke moke
  • 160 g ostre moke
  • 4 rumenjaki
  • 1 dl olja
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 80 dag sladkorja
  • malo soli
  • naribana limonina lupinica
  • 3 žlice ruma
  • 2 dl mleka
  • marelična marmeleda
  • sladkor v prahu za posipanje

Posebej pripravimo kvasec; v posodico razdrobimo kvas, dodamo malo sladkorja, moke in malo mleka. Postavimo na toplo, da vzhaja. V večjo posodo damo moko, v jamico zlijemo vzhajan kvas in postopoma še preostale sestavine. Mešamo z kuhinjskim robotom in po potrebi dolivamo mleko. Testo ne sme biti pretrdo. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati.

Vzhajano testo razvaljamo in z obodom izrežemo krofe. Na eno polovico krofov položimo malo marmelade, testo okoli marmelade malo navlažimo z vodo. Kroge z marmelado pokrijemo z drugo polovico krofov, tista stran, ki je bila na vrhu, se naj dotika marmelade. Krof dobro stisnemo in ga še enkrat obrežemo z obodom.

Pripravljene krofe polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in jih še enkrat pustimo vzhajati približno pol ure. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in krofe pečemo 15 minut. Ko so krofi pečeni, jih posujemo s sladkorjem v prahu. 

Viri: Pustni krofi, ki vedno uspejo:

  • Sodobna kuharica, Pustni krofi
  • Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič