Rolada z mandarinami

posted in: Aktualno, Biskvitna peciva | 0

Rolada z mandarinami je osvežujoča sladica, ki jo pripravimo iz biskvitnega testa in mandarinami. Preprosta in hitro pripravljena rolada, sladko kisla in resnično nekaj posebnega. Biskvit za rolado pripravimo po svojem najljubšem receptu. Če imamo že veliko izkušenj s peko biskvita, potem seveda ne bo težav. Če pa smo bolj začetnik, potem je prav, da se držimo navodil v receptu.

Vse sestavine si že prej pripravimo, prav tako vse skrbno stehtajmo. Pečico moramo prej vedno dobro ogreti, pripravimo si tudi pekač, ki ga namastimo, lahko pa tudi obložimo s papirjem za peko. Ko pripravimo maso, jo takoj zlijemo v pekač, ki ga nato premikamo, da se masa lepo razporedi. Pekač takoj postavimo v ogreto pečico, vrat pečice med peko ne odpiramo.

rolada z mandarinami
Rolada z mandarinami in rolada v biskvitu Spekla: Mari Radej

Nasveti in triki za pripravo popolnega biskvita za rolade

Ko pripravljamo biskvitno testo, se moramo držati nekaj pravil. Vse sestavine ogrejemo na sobno temperaturo, jajca in sladkor moramo stepati toliko časa, da dobimo bledo rumeno in čvrsto maso. Moko in pecilni prašek presejemo, da preprečimo nastanek grudic.

Rolado z nadevom namažemo vedno šele ko je popolnoma ohlajena. Rolade lahko nadevamo s poljubnim nadevom, zelo priljubljena je rolada z marmelado, z nadevi, ki jih pripravimo z mascarponejem ali orehovim nadevom. Nadeve pogosto pripravljamo s kislo smetano, sladko smetano in z različnimi sadnimi pireji.

V rolado lahko zavijemo tudi celo sadje, danes bomo pripravili rolado z mandarinami. Biskvit za rolado z mandarinami lahko pripravimo s svetlim testom, če pa želimo temen biskvit, dodamo v testo kakav v prahu. V tem primeru 2 žlici moke zamenjamo s kakavom in tako se nam razmerje ne bo podrlo.

Rolada z mandarinami

Najprej pripravimo vse sestavine in jih ogrejemo na sobno temperaturo. Pekač namastimo in obložimo s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 175 do 180 stopinj C. Mandarine olupimo.

Recept za rolado z mandarinami:

  • 165 g jajc
  • 80 g sladkorja
  • 45 g moke ( če bomo dodali kakav v prahu, potem odvzamemo 2 žlici moke)
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 250 g stepene sladke smetane
  • 4 mandarine
  • sladkor v prahu za posip

Jajca ubijemo v široko posodo, dodamo sladkor in pri najvišji hitrosti stepamo nekaj minut. Stepati moramo toliko časa, da dobimo bledo rumeno in gosto maso. 

Ko dobimo resnično gladko in bledo rumeno maso, na njo presejemo moko, pomešamo s kakavom v prahu in nežno premešamo. Če smo odmerili moko za svetel biskvit, potem ne pozabimo odvzeti toliko moke, kolikor smo dodali kakava. Maso zlijemo na pekač, obložen s papirjem za peko.

mandarinina rolada
Jajca in sladkor dolgo stepamo pri najvišjih hitrosti, da dobimo bledo rumeno in čvrsto maso.

Kako si z manjšimi triki pomagamo pri zvijanju rolade?

Mase ne razporejamo z žlico, pač pa raje obračajmo pekač, da se masa sama lepo razporedi. Ko je masa razporejena, malo potrkamo po pekaču, da mehurčki oživijo.

Pečico ogrejemo na 175 do 180 stopinj C, biskvit pečemo 12 minut.

Takoj ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice, ga zvrnemo na desko, odstranimo papir za peko in ga s pomočjo kuhinjske krpe ali papirja za peko zvijemo v rolado. V nekaterih receptih biskvit ohlajamo brez da bi ga zavili, vendar je ga bomo na takšen način kasneje lažje spet zvili v rolado.

Biskvit zvit v rolado popolnoma ohladimo, medtem pripravimo sladko smetano in mandarine. V sladko smetano lahko dodamo kremfiks, ki bo smetano naredil bolj čvrsto, da ne bo uhajala iz rolade.

recepti za rolade
Ohlajen biskvit namažemo s stepeno smetano in čez položimo olupljene mandarine. Biskvit previdno zvijemo in za nekaj časa postavimo v hladilnik.

Hladno sladko smetano stepemo v trdo maso, mandarine olupimo in odstranimo semena. Ohlajen biskvit previdno odvijemo in namažemo s sladko smetano.

Po smetani porazdelimo mandarine in biskvit s pomočjo papirja za peko zvijemo v rolado. Tako zvito rolado lahko tudi za nekaj časa prevežemo z gumico, da ne bi razpadla.

Zvito rolado za nekaj ur postavimo v hladilnik, jo nato potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.

rolada s sladko smetano in mandarinami
Rolada z mandarinami Slika: Mari Radej