Potratna rolada je odlična sladica, že ime nam pove, da smo bili pri pripravi potratni. Rolado namreč sestavimo iz dveh vrst biskvita, svetlega in temnega, nadevamo pa jo tudi z dvema nadevoma.
Za potratno rolado lahko pripravimo različne nadeve, odlično se ujameta orehov in skutin nadev.
Pod podobnim imenom poznamo tudi potratno potico, kjer prav tako pripravimo orehov in skutin nadev, pečemo pa jo iz dveh biskvitnih plošč in ene iz kvašenega testa. Opazila sem tudi recepte, kjer potratno rolado pripravljajo samo iz svetlega ali temnega biskvita. Po navodilih v teh receptih svetlo ali temno biskvitno ploščo namažemo z orehovim nadevom in premazom iz kisle smetane in sladkorja. Seveda je tudi takšna rolada okusna, vendar je malce manj potratna.
Iz podobnih sestavin lahko pripravimo tudi potratne rezine. Prav tako okusna sladica, razlikuje samo se pri pripravi. Pri potratnih rezinah prav tako pripravimo orehov in skutin nadev in biskvitno testo. Pri tem receptu pecivo že pred peko sestavimo in ga ne zavijamo v rolado.
Potratna rolada – recept po korakih
Rolade so odlična sladica, kadar nas presenetijo gostje, lahko preprosto rolado hitro pripravimo. Za pripravo potratne rolade si bomo morali vzeti nekoliko več časa. Za to odlično sladico potrebujemo namreč dve biskvitni plošči, temno in svetlo, ter dva nadeva, svetlega in temnega.
Recept za svetlo biskvitni ploščo
Za potratno rolado najprej spečemo dve biskvitni plošči, svetlo in temno. Obe plošči nato namažemo z nadevom in zvijemo v rolado Recept je prispevala Mari Radej in naj takoj povem, da sestavljanje takšne rolade ni ravno preprosto.
Biskvitne plošče za potratno rolado pripravimo po svojem najljubšem receptu, uporabimo tistega, po katerem na biskvit najbolj uspe.
- 5 jajc
- 10 žlic sladkorja
- 7 žlic olja
- 1 navaden jogurt (ali mleko)
- 10 žlic moke
- 1 žlička pecilnega praška
- rum
- voda
Najprej ločimo jajca in iz beljakov stepemo trd sneg. V trd beljakov sneg vtepemo sladkor, rumenjake, olje in jogurt. Namesto jogurta lahko uporabimo tudi mleko. Ko se masa speni, z ročno metlico narahlo vmešamo moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Biskvitno testo razgrnemo za pol prsta na debelo na namazan in pomokan pekač, lahko pa ga tudi obložimo s papirjem za peko.
Pečico segrejemo na 190 stopinj C, svetel biskvit pečemo 14 minut. Ko je biskvit pečen, ga takoj ločimo od pekača in čez nekaj minut obrnemo na desko, ki smo jo potresli s sladkorjem. Biskvit s pomočjo papirja za peko zvijemo in čez kakšno minuto takoj spet odvijemo.
Preden pričnemo sestavljati potratno rolado, biskvit popolnoma ohladimo. Biskvit za potratno rolado lahko spečemo že tudi kakšen dan prej.
Recept za temno biskvitno ploščo
Temno biskvitno ploščo spečemo iz istih sestavi kot svetlo, samo da masi dodamo še kakav v prahu.
- 5 jajc
- 10 žlic sladkorja
- 7 žlic olja
- 1 navaden jogurt (ali mleko)
- 9 žlic moke
- 1 žlička pecilnega praška
- rum
- voda
- 1 žlica kakava
Tudi za temen biskvit najprej naredimo trd sneg iz beljakov. Vtepemo sladkor, rumenjake, olje, jogurt ali mleko. Ko se masa speni, z ročno metlico narahlo vmešamo moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Dodamo samo devet žlic moke, ker bomo dodali žlico kakava.
Biskvitno testo razgrnemo za pol prsta debelo na namaščen in pomokan pekač, lahko prej po pekaču položimo tudi papir za peko. Pečica je že ogreta, biskvit pečemo 14 minut pri 190 stopinjah C. Ko je biskvit pečen, ga takoj obrnemo na desko, ki smo jo obložili s papirjem za peko in potresli s sladkorjem. Biskvit takoj zvijemo in odvijemo, pustimo da se ohladi.
Recept za orehov nadev
Za potratno rolado pripravimo dva nadeva, svetlega in temnega. Ko bomo sestavljali rolado, bomo na temen biskvit položimo svetel nadev, svetel biskvit pa bomo namazali s svetlim nadevom. Ko bomo rolado iz obeh biskvitov in nadevov zvili, bomo dobili lep kontrast.
- 400 g mletih orehov
- 150 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- nožev vrh cimeta, naribane limonine lupinice in nožev vrh zmlete prave kave
- 1 dl kisle smetane
- 2 rumenjaka
- 2 beljaka
- malo mleka
Ločimo jajca in iz beljakov stepemo trd sneg. K mletim orehom primešamo razžvrkljana rumenjaka, sladkor, vaniljev sladkor, nožev vrh cimeta, naribane limonine lupinice in mleto pravo kavo.
Nato primešamo kislo smetano in malo toplega mleka. Vse sestavine premešam in na koncu nežno vmešamo še trs sneg iz beljakov.
Recept za skutin nadev
- 50 dag skute
- ščepec soli
- 1 vaniljev puding
- 2 rumenjaka
- 2 beljaka
- 1 dl kisle smetane
- sok 1/2 limone
- naribana limonina lupinica
Iz beljakov naredimo trd sneg. Zmešamo skuto, vaniljev puding, kislo smetano, dva rumenjaka, limoni sok, naribano limonino lupinico in dodamo ščepec soli. Na koncu nežno vmešamo trd beljakov sneg.
Kako si pomagamo pri zvijanju potratne rolade?
Ko smo spekli temen in svetel biskvit, ju moramo dobro ohladiti. Rolado iz dveh biskvitov in dveh nadevov bomo lažje zvili, če bomo vsak biskvit še vroč najprej zvili, odvili in nato ohladili. Ko pripravimo še oba nadeva, se lotimo sestavljanja in zvijanja potratne rolade.
Najprej na ohlajen svetel biskvit namažemo orehov nadev. Čez orehov nadev položimo temen biskvit in ga namažemo s skutnim nadevom. Sedaj prihaja najtežji del, iz dveh biskvitov in dveh nadevov moramo zviti rolado. Pomagamo si s papirjem za peko.
Takoj ko rolado zvijemo, jo tesno zavijemo v živilsko folijo in čez noč postavimo v hladilnik. Če bomo poskusili rolado takoj rezati, nam bo verjetno razpadla.