Rolada v biskvitu

posted in: Aktualno, Biskvitna peciva | 0

Rolada v biskvitu je čisto posebna sladica, ki spominja na polžka v hišici. Sladica je sestavljena iz dveh receptov, najprej posebej spečemo rolado iz svetlega biskvita, ki jo namažemo z obstojno termo marmelado.

Posebej pripravimo temno biskvitno maso, v kateri bomo nato spekli rolado. Z receptom se lahko malo poigramo, tako da na primer spečemo rolado iz temnega biskvita in jo spečemo v svetlem biskvitu. 

rolada v biskvitu
Rolada v biskvitu Spekla: Mari Radej

Rolada v biskvitu

Danes bomo najprej spekli rolado iz svetlega biskvita, ki jo bomo nato položili v posteljico iz temnega biskvita in vse skupaj spekli v veliko rolado. Podoben je tudi recept za potratno rolado, ki jo pripravimo iz svetlega in temnega biskvita, ter jo namažemo z orehovim in skutinim nadevom.

Zanimiva je tudi rolada, v katero skrijemo manadrine.  Več podobnih receptov si lahko ogledate v moji facebooke skupini Potice in sladice. 

Čeprav se sliši recept precej zapleten, je priprava dokaj preprosta. Slike za današnji recept je prispevala Mari Radej. 

Recept za rolado v biskvitu po korakih

Rolado v biskvitu lahko pripravimo po različnih receptih, sami se odločimo, ali bomo spekli temno rolado v svetlem biskvitu ali ravno obratno. Danes bomo najprej spekli svetlo puhasto rolado in jo namazali s termo marmelado. Tako pripravljeno rolado bomo nato spekli v temnem biskvitu.

kako spečemo rolado v biskvitu
Recept lahko poljubno spreminjamo! Na sliki je temna rolada v objemu svetlega biskvita. Slika: Mari Radej

Recept za puhasto rolado iz svetlega biskvita

Osnova za dobro rolado je vedno puhast in rahel biskvit. Biskvit lahko ravno tako pripravimo po različnih postopkih. Lahko stepamo cela jajca, ali pa ločimo rumenjake in beljake, ter iz beljakov naredimo sneg.

  • 4 jajca
  • 4 žlice mrzle vode
  • 20 dag sladkorja
  • 15 dag moke
  • 1/2 pecilnega praška
  1. Najprej ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov in štirih žlic vode stepemo čvrst sneg.
  2. Nato postopoma dodajamo sladkor in ko dobimo čvrst beljakov sneg, dodamo rumenjake.
  3. V moko vmešamo pecilni prašek in nato moko po žlicah dodajamo jajčni masi.
  4. Pekač obložimo s papirjem za peko, vanj zlijemo biskvitno maso in lepo poravnamo.
  5. Pečico ogrjejemo na 160 stopinj C, biskvit pečemo 15 minut.
  6. Ko je biskvit pečen, ga skupaj s paprijem za peko obrnemo, peki papir rahlo premažemo z vlažno krpo in rolado zvijemo.
  7. Ko se rolada ohladi, jo odvijemo, odstranimo papir za peko in rolado namažemo s poljubno čvrsto marmelado, danes bomo uporabili termo marelično marmelado. Nato rolado zvijemo.

Recept za temen biskvit za rolado v biskvitu

Temen biskvit, v katerem bomo spekli rolado, lahko pripravimo po svojem najljubšem receptu za biskvit. Danes bomo temni biskvit pripravili po receptu, po katerem pripravljam marmorni kolač. Namesto svetle in temne mase, bomo pripravili samo temen biskvit. 

  • 7 jajc
  • 300 g sladkorja
  • pecilni prašek
  • malo soli
  • 2 dcl mleka
  • 370 g moke
  • 1, 5 dcl olja
  • 4 žlice ruma
  • 5 žlic kakakva ( toliko kot dodamo več kakava, dodamo manj  moke)
  1. Najprej namerimo 80 g moke in jo zmešamo z mlekom v gladko maso brez grudic.
  2. Preostali moki dodamo pecilni prašek in jo presejemo.
  3. Posebej v gladko maso zmešamo rum in kakav v prahu. 
  4. Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake in sladkor z vanilijevim sladkorjem penasto umešamo. Ko se masa speni, počasi prilivamo mešanico moke in mleka, ves čas mešamo. Nato v maso počasi prilivamo olje.
  5. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo čvrst beljakov sneg. V jajčno maso najprej vmešamo kakav raztopljen v rumu, nato pa nežno vmešamo beljakov sneg.
  6. Čez maso nato položimo moko s pecilnim praškom in jo čisto nežno premešamo.

Kako sestavimo in spečemo rolado v biskvitu?

Sedaj imamo pripravljeno rolado in temen biskvit in lahko sestavimo in spečemo rolado v biskvitu.

  1. Pripravimo podologovat in visok pekač, ter ga obložimo s paprirjem za peko.
  2. V pekač najprej stresemo za 2 cm visoko temno biskvitno maso. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in pečemo 10 minut.
  3. Pekač nato vzamemo iz pečice, na na pol pečeno biskvitno testo položimo pripravljeno rolado in čez prelijemo preostalo temno biskvitno maso.
  4. Pekač vrnemo nazaj v pečico in pri 180 stopinjah c pečemo še približno 20 minut. Če nismo prepričani, ali je biskvit dovolj pečen, naredimo preprost preizkus z zobotrebcem.
recept za rolado v biskvitu
Rolada v objemu temnega biskvita Spekla:Mari Radej