Ideje in nasveti za krašenje Božičnih piškotov! Ste spekli klasične krhke maslene Božične piškote in bi jih radi izvirno okrasili? Pogosto se zgodi, da spečemo piškote in jih potem samo na hitro “okrenclamo”, najpogosteje z beljakovim ledom iz sladkorja v prahu. Sladkorni led, beljakov led ali beljakova glazura so med najstarejšimi načini okraševanja prazničnih piškotov.
Poleg sladkornega ledu najpogosteje uporabljamo tudi krašenje ali obliv s stopljeno čokolado. Krašenje z beljakovim ledom ali stopljeno čokolado lahko tudi popestrimo z barvnimi mrvicami ali piškote namočimo v mak, kokosovo moko, mlete orehe ali lešnike. Pri okraševanju piškotov uporabimo domišljijo in umetniško žilico. Če nismo preveč vešči risanja in nimamo mirne roke, je najbolj preprost način, da naredimo glazuro iz beljaka in sladkorja v prahu. Glazuro nato razdelimo na več delov in v vsak del kanemo malo različne živilske barve.
Ideje in nasveti za krašenje Božičnih piškotov
V današnjem prispevku sem zbrala nekaj idej za krašenje piškotov z glazurami, ki jih naredimo sami. Pobrskali bomo po shrambi in prav gotov bomo našli mnoga živila, ki jih bomo lahko uporabili. Za okraševanje lahko kupimo že pripravljene glazure, najpogosteje prodajan je Royal icing, pripravljena mešanica, ki ji samo dodamo vodo in že imamo čvrsto glazuro za okraševanje.
Royal icing glazuro lahko po preprostem receptu pripravimo sami, potrebujemo samo beljake, sladkor v prahu, limonin sok in različne živilske barve. Okraševanje z beljakovim ledom je precej natančno delo in če vam risanje po piškotih prvič ne uspe, znova poskusite. Vsak piškot, ki ga okrasimo sami je ročni in samo naše delo, to pa tudi nekaj velja.
Osnovni recept za preproste maslene piškote
Kadar želimo pripraviti praznične piškote z različnimi dekoracijami, je najbolje, da pripravimo malo več testa za maslene piškote. Testo razdelimo na več delov, ga postavimo v hladilnik in ga na sproti jemljemo iz hladilnika in razvaljamo. Iz testa izrežemo različne oblike piškotov in jih nato praznično okrasimo.
Sestavine za osnovni recept za maslene piškote
- 600 g bele moke ( lahko namenska moka za piškote)
- 1 zavitek pecilnega praška
- 300 g masla sobne temperature
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 jajca
- 2 rumenjaka
- Posebej zmešamo moko in pecilni prašek.
- V lončku razžvrkljamo dve jajci in dva rumenjaka, beljake prihranimo, ker jih bomo potrebovali za pripravo beljakove sladkorne glazure.
- Maslo narežemo na manjše kose, dodamo sladkor v prahu in zavitek vaniljevega sladkorja. S pomočjo kuhinjskega robota maslo s sladkorjem penasto umešamo.
- Moko s pecilnim praškom primešamo jajčni masi in iz vseh sestavin zamesimo piškotno testo.
- Testo razdelimo na tri ali več delov, ga zavijemo v vrečko in za nekaj časa postavimo v hladilnik, dlje bo na hladnem, lažje ga bomo razvaljali.
- Ko je testo primerno ohlajeno, ga postopoma jemljemo iz hladilnika, razvaljamo in izrežemo poljubne oblike. Običajno izrežemo Božične motive, čeprav lahko iz tega testa pripravimo tudi Velikonočne, Valentinove ali piškote za kakšne druge praznične priložnosti.
- Maslene piškote pečemo od 12 do 15 minut pri 180 stopinjah C, piškote med peko spremljamo, da jih ne preveč zapečemo.
- Ko so masleni piškoti ohlajeni, jih poljubno okrasimo.
Kako sami pripravimo Royal icing – beljakovo sladkorno glazuro za okraševanje piškotov?
V času razcveta potrošništva, se je marsikaj spremenilo tudi v kulinariki, mnoge spremembe so odlične, na primer uporaba kuhinjskega robota. Žal pa smo mnoge ideje, trike in stare recepte zanemarili, ker imamo na voljo vse več nadomestkov, ki nam olajšajo delo v kuhinji. Eden takšnih nadomestkov je na primer že pripravljeno vlečeno testo za štrudelj, ki nikoli ni tako dober kot ta, ki ga pripravimo sami. Tudi za pripravo belajkove glazure lahko kupimo beljake v prahu, ki ga poznamo pod imenom meringue, kakor tudi imenujemo španske vetrce, ki ji pripravljamo iz beljaka.
No, pa se lotimo priprave domačega Royal icinga in okrasimo piškote, kajti Božični večer se naglo bliža.
Sestavine za doma pripravljen Royal icing ali beljakovo glazuro
- sladkor v prahu (delajte po občutku, približno 200 g)
- 1 beljak
- limonin sok (po občutku, odvisno kako gosto glazuro želite)
- živilske barve (če želimo različne barve glazure)
Kako pripravimo Royal icing za okraševanje piškotov?
- Royal icing bomo najlažje pripravili s pomočjo kuhinjskega robota, lahko pa tudi z ročnim mešalnikom.
- Beljake stepamo nekaj minut, običajno so dovolj tri minute, toliko časa, da postanejo penasti.
- Sladkor v prahu presejemo, ga dodamo penastim beljakom in pri najvišji hitrosti stepamo 5 minut, da dobimo gladko maso.
- Dobili smo malce bolj trdo maso, ki jo bomo uravnavali z limoninim sokom in različnimi živilskimi barvami, zato maso razdelimo na več delov.
- Če bomo z glazuro prekrivali cele piškote, je masa lahko bolj tekoča, za risanje in bolj fino okraševanje pa zmešamo bolj kompaktno maso. Za prekrivanje piškotov dodamo 4 žličke limoninega soka, za risanje pa bosta dovolj dve žlički limoninega soka.
- Delajte po občutku in najprej dodajte malo manj limoninega soka, poskusite okrasiti manjši piškot in po potrebi dodajte še več soka.
- Za barvno glazuro dodamo nekaj kapljic živilske barve, uporabimo lahko tudi živilske barve v prahu. Barve dodamo toliko, kolikor intenzivno barvo želimo. Maso z barvo dobro premešamo in že je pripravljena za krašenje.
- Piškote najprej premažemo z barvno glazuro in ko se posuši, piškot še porišemo z različnimi prazničnimi motivi.
- Piškote okrašujemo z manjšo vrečko za dekoracijo ali s posebnim pisalom za okraševanje sladic.
Masleni piškoti smrečice s čokolado
Začnimo z božično klasiko – piškoti v obliki smrečic! Njihova priprava je enostavna, okrasitev pa prava zabava za vso družino.
- Piškote spečemo po receptu za maslene piškote in jih ohladimo.
- Na vodni kopeli stopimo temno in belo čokolado.
- Smrečice okrasimo tako, da polovico piškota pomočimo v temno čokolado, drugo polovico pa v belo in preden s čokolada stopi, jo potresemo s kokosovo moko, mletimi orehi ali mandlji, lahko pa tudi s čokoladnimi mrvicami.
- Nekaj smrečic pomočimo samo v belo čokolado in preden se čokolada strdi, jih potresemo mletimi orehi ali čokoladnimi mrvicami.
- Nekaj smrečic pa pomočimo v temno čokolado in jih potresemo s kokosovo moko, svetlimi čokoladnimi mrvicami ali pa jih okrasimo z barvnimi bonboni.
Sestavljeni masleni piškoti srček in rožica z nasmeškom
Kaj pa nekaj za tiste, ki obožujejo igrive motive? Ustvarimo srčke in rožice z nasmeški! Ti piškoti so odlični za podarjanje, saj obdarovancem vedno narišejo nasmeh na obraz.
Kako jih pripravimo?
- Testo za maslene piškote razvaljamo in izrežemo enake oblike s pomočjo modelčkov – srčke in rožice.
- Polovico piškotov pustimo celih, na drugi polovici pa z majhnim nožem ali z modelčkom oblikujemo smejoče obraze, izrez za oči in nasmeh. Delo si bomo močno olajšali, če kupimo modelčke, ki že imajo izrez za oči in usta.
- Piškote spečemo in ohladimo.
- Na cele piškote namažemo marmelado, nutello, svetli čokoladni namaz ali pa enostavno na piškot namažemo beljakov led.
- Piškote z izrezanim nasmeškom potresemo s sladkorjem v prahu, jih položimo del piškota, na katerega smo dali namaz in rahlo pritisnemo.