Ruske kape so odlična biskvitna sladica, ki je poleg orehove potice, breskvic, krofov, in drugih sladic, nepogrešljiva na vseh družinskih slavjih in zabavah. Priprava ruskih kap ali snežnih kep, kot jih tudi imenujemo, je precej zapletena, a vsekakor se jih enkrat moramo lotiti.
Za ruske kape poznamo več receptov, večina jih prihaja iz Balkanskih držav in držav bivše Jugoslavije. Oblika sladice spominja na pokrivalo, ki so ga nosili kavkaški vojaki v mrzlih zimah. Okusno biskvitno sladico postrežemo ohlajeno, lahko je domiseln posladek, kadar za kosilo ponudimo enolončnico ali kakšno drugo jed na žlico.
Enostavne ruske kape
Ruske kape, šubarice ali tudi snežne kepe, so odlična sladica, ki k nam prihaja od naših južnih sosedov. Ime “ruske kape” izhaja iz podobnosti z pokrivali kavkaških kozakov. Pri nas sladico poznamo tudi pod imenom snežene kepe. Današnji recept je prispevala Mari Radej, njene so tudi slike sladic. Biskvit za snežne kepe spečemo že en dan prej, saj bomo tako lažje izrezali kroge in nanašali kremo.
Recept za preproste ruske kape:
- 6 jajc ( jajca ločimo in iz beljakov naredimo čvrst sneg)
- 300 g sladkorja
- 1,2 dl olja
- 1, 2 dl vode
- 1 pecilni prašek
- 30 kakava v prahu
- 270 g ostre moke
- kokos, mleti orehi
Sestavine za kremo:
- 1/2 l mleka
- 3 žlice sladkorja
- 5 žlic ostre moke
- 2 žlici škroba (gustin)
- 250 g masla
- 2 žlici ruma
Čokoladna glazura:
- 10 dag čokolade
- 2 žlici olja
Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in postopoma dodajamo olje, vodo, moko s pecilnim praškom in kakav v prahu. Iz beljakov naredimo čvrst sneg in ga na koncu vmešamo v maso. Priporočam pekač 37 X 25 cm. Maso zlijemo v pekač, pečico segrejemo na 180 stopinj C in pečemo približno 25 minut.
Od mleka odvzamemo 2 dl in z metlico vmešamo moko in škrobno moko. Preostalo mleko zavremo skupaj s sladkorjem, odstavimo z ognja in z metlico vmešamo pripravljeni zmes. Vse skupaj postavimo na ogenj in z nenehnim mešanjem kuhamo približno 3 minute, da se masa podobna pudingu zgosti. Kuhano kremo ohladimo, medtem penasto umešamo maslo sobne temperature in vanj vmešamo ohlajeno kremo in rum.
Ruske kape – postopek po korakih
Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in izrežemo kroge premera 5 cm. Nato vsak izrezan krog prerežemo na polovico. Na spodnjo polovico kroga iz biskvita položimo žličko kreme in pokrijemo z drugo polovičko izrezanega biskvita. Obe polovici testa narahlo stisnemo.
Kremo namažemo tudi okrog kroga, približno 2 cm debelo, tako da pokrijemo biskvit. Tam kjer bomo naredili snežno kapo, ne namažemo s kremo. Ko namažemo vse biskvite, snežne kape povaljamo po kokosu, tako da pokrije vso kremo.
Ruske kape nato zlagamo na pladenj in zgornje snežne kepe premažemo s stopljeno čokolado. Čokoladni preliv naredimo tako, da 10 dag čokolade in dve žlici olja stopimo nad vodno kopeljo. Ruske kape so gotove, po želji jih potresemo s čokoladnimi ali barvnimi mrvicami, ali jih okrasimo s stepeno smetano.
Šubarice ali ruske kape
Ruske kape poznajo pri naših sosedih tudi pod imenom šubarice. Poleg tega imena sem zasledila tudi ime snežne kepe, ali ruske kučme. Po tem receptu bomo pripravili malo več ruskih kap, sestavine zadostujejo kar za 60 sladic.
Recept za šubarice:
- 5 jajc
- 25 dag sladkorja
- 25 dag moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 1 dl vode
- 1 dl olja
Sestavine za nadev:
- 20 dag ostre moke
- 40 dag sladkorja
- 1 l mleka
- 2 žlici ruma
- 30 dag masla
Najprej ločimo jajca in iz beljakov naredimo čvrst sneg. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, nato počasi prilivamo olje in na koncu še vodo. Namesto vode lahko po želji dodamo tudi mleko. Posebej v posodo presejemo moko s pecilnim praškom.
Kuhinjski robot nastavimo na najvišjo hitrost in masi po žlicah dodajamo moko. Ko dobimo gladko zmes, dodamo čvrst sneg iz beljakov, ki jih previdno umešamo z lopatico. Pečico segrejemo na 180 stopinj C in biskvit pečemo približno pol ure.
Medtem ko se biskvit peče, pripravimo nadev. Sladkor, moko in 3 dl mleka gladko zmešamo, preostalo mleko segrejemo do mlačnega. Primešamo mešanico in vse skupaj počasi kuhamo 10 minut. Maso nato počasi ohladimo, najbolje da jo prekrijemo s folijo, da se po vrhu ne naredi skorjica. Maslo segrejemo in pretlačimo, počasi mu dodajamo ohlajeno maso in vse čas mešamo. Na koncu dodamo še rum in mešamo z električnim mešalnikom toliko časa, da dobimo gladko maso.
Ko je biskvit pečen in ohlajen, iz njega izrežemo kroge premera 5 cm. Če jih prerežemo na polovičke, jih napolnimo dvakrat, na tri plasti testa, drugače pa samo enkrat in dve plasti biskvita. Med dva izrezana kroga damo eno žličko nadeva, malo stisnemo, okoli namažemo z maso in povaljamo v kokosovi moki.
Po vrhu ruske kape premažemo s stopljeno čokolado, ki jo pripravimo tako, da 10 dag čokolade in 2 žlici olja segrejemo nad vodno kopeljo. Po želji lahko ruske kape okrasimo tudi z barvnimi ali čokoladnimi mrvicami.
Priporočeni recepti za sladice
Cimetove rolice
Pehtranova potica
Jabolčna pita
Skutine palačinke
Huzarski krapki
Potratna potica
Viri: Ruske kape;
- Šubarice; Kulinarika.net
- Ruske kape ali šubarice: coolinarika.com
- Najboljše šubarice: recepttura.com