Pehtranova potica

Pehtranova potica je tradicionalna slovenska potica, ki je v skupini s še štirimi različnimi nadevi, vpisana v register zajamčenih tradicionalnih posebnostih. Slovenska potica s pehtranovim nadevom in potica s pehtranovim nadevom s skuto, sta dve tradicionalni potici, ki sta zaščiteni.

Pehtranova potica ima čisto poseben okus, ki ji ga doda svež ali posušen pehtran. Pehtran je bil med našimi predniki cenjeno zelišče, ki je raslo na vsakem vrtu. Pehtran ima močan okus, zato ga v receptih vedno zmerno uporabljamo. 

pehtranova potica
Pehtranova potica Slika: Mari Radej

Pehtranova potica s skuto

Kvašeno testo za pehtranovo potico pripravimo po svojem najljubšem receptu, tudi za pehtranov nadev poznamo več receptov. Današnji recept za kvašeno testo in za pehtranov nadev sem povzela po stari Slovenski kuharici, slike pa mi je prijazno posodila prijateljica Mari Radej.

Mogoče se je že kdo vprašal, zakaj v člankih pogosto uporabljam prijateljičine slike. Preprosto zato, ker ona več peče in njeni pekovski izdelki so tako dovršeni, da jih enostavno moram deliti z vami. Kulinarika je zelo širok pojem in jaz sem se bolj našla v pripravi različnih enolončnic in jedi na žlico, v tej panogi sem raziskala že resnično veliko receptov.

Recept za pehtranovo potico po korakih

Ko se lotimo peke pehtranove potice, moramo upoštevati nekaj starih modrosti o pripravi kvašenega testa. Vse sestavine si že nekoliko prej pripravimo na delovni pult, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Prostor, kjer bomo vzhajali testo, naj bo primerno topel.

Posode s testom nikoli ne postavljamo na radiator zato da bi hitreje vzhajalo, pač pa testo pokrijemo z prozorno folijo in posodo postavimo na toplo mesto, kjer ni prepiha. Kadar pa pripravljamo potico z drožmi, testo po dveh urah vzhajanja na sobni temperaturi, za 12 ur postavimo v hladilnik.

Sestavine za pehtranovo potico

Za peko pehtranove potice moramo pripraviti kvašeno testo za potico in pehtranov nadev, ki ga lahko pripravimo s svežim ali posušenim pehtranom.

Sestavine za kvašeno testo:

 • 600 g bele pšenične moke
 • 40 g svežega pekovskega kvasa
 • 1 skodelica mleka, približno 2 dcl
 • 120 g zmehčanega masla
 • 4 rumenjaki
 • 80 g sladkorja
 • 5 g soli
 • naribana limonina lupinica
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • malo ruma

Sestavine za pehtranov nadev 

 • 60 g masla
 • 60 g krušnih drobtin
 • 50 g sladkorja v prahu
 • 1 dl sladke smetane
 • 1 rumenjak
 • 1 beljak
 • 50 g kristalnega sladkorja
 • sveže sesekljan pehtran ( lahko uporabimo tudi posušenega)

Gnetenje in vzhajanje kvašenega testa za pehtranovo potico

Kvašeno testo za pehtranovo potico pripravimo po svojem najljubšem receptu, pri tem moramo upoštevati nekaj nasvetov, da bo testo res uspelo. Če imamo občutek da je moka zbita, jo pred uporabo presejemo. Vedno najprej zmešamo suhe sestavine, medtem ko maslo ali olje dodamo čisto na koncu.

Kocko svežega kvasa razdrobimo v skodelico mleka, dodamo žlico sladkorja in žlico moke. Premešamo, pokrijemo in počakamo, da kvasec vzhaja. Mleko rahlo segrejemo in v njem raztopimo maslo. Moko presejemo v posodo robota, ob strani potresemo sol.

Posebej razžvrkljamo rumenjake, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, naribano limonino lupinico in prilijemo dve žlici ruma. Premešamo in prilijemo mleko z maslom. V moki na sredini naredimo jamico, vanjo zlijemo vzhajan kvasec in na koncu prilijemo razžvrkljane rumenjake z mlekom in zmehčanim maslom.

Najprej mešanico premešamo s kuhalnico, nato s pomočjo robota zamesimo gladko testo. Testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in pustimo vzhajati od ene dveh ur.

Medtem ko testo za pehtranovo potico vzhaja, pripravimo pehtranov nadev

Za pripravo pehtranovega nadeva poznamo več receptov, pripravimo ga lahko s svežim ali posušenim pehtranom, v nadev lahko dodamo tudi skuto. Danes bomo nadev pripravili s svežim pehtranom, ki je lepo odišavil našo kuhinjo. Najprej v manjši ponvi segrejemo maslo in na njem svetlo popražimo krušne drobtine.

Popražene drobtine ohladimo, jim primešamo sladkor v prahu, sladko smetano in razžvrkljan rumenjak. Beljak skupaj s kristalnim sladkorjem stepemo v čvrst sneg, ki ga nato nežno vmešamo v nadev. Svež pehtran drobno sesekljamo, po nadevu ga potresemo tik preden potico zvijemo.

nadev za pehtranovo potico
Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo s sveže sesekljanim pehtranom. Testo nato zvijemo in položimo v namaščen pekač ali potičnik.

Kako razvaljamo in zvijemo testo namazano z nadevom?

Ko je testo dovolj vzhajano, ga zvrnemo na pomokano delovno površino in razvaljamo v pravokotnik. Testa ne vlečemo, pač pa ga valjamo samo s težo valjarja. Po razvaljanem testu namažemo nadev in po njem potresemo sveže sesekljan pehtran.

Testo z nadevom tesno zvijemo in položimo v namaščen pekač ali potičnik. Če bomo pekli potico v navadnem pekaču, ga obložimo s papirjem za peko. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo in pekač postavimo na toplo meso da vzhaja približno pol ure. 

Potica s pehtranovim nadevom s skuto

Nadev za pehtranovo potico lahko pripravimo tudi s skutnim nadevom.

 • 200 g skute
 • 150 g kisle smetane
 • 100 g sladkorja
 • svež ali posušen pehtran
 • 1/2 žlice drobtin (lahko tudi piškotnih)
 • 1 vaniljev sladkor
 • 2 beljaka

Zmešamo skuto in kislo smetano, dodamo sladkor, drobtine in vaniljev sladkor. Od vsega sladkorja odvzamemo eno žlico sladkorja, dodamo beljak in stepemo čvrst beljakov sneg.

Na razvaljano testo najprej namažemo nadev s skuto in čez potresemo pehtran. Čez nadev premažemo beljakov sneg in testo tesno zvijemo v  potico in jo položimo v namaščen pekač.

Podobno lahko pripravimo tudi nadev s svežim drobnjakom.

Koliko časa pečemo pehtranovo potico?

recept za pehtranovo potico
Pehtranovo potico pečemo pri 190 stopinjah 50 minut. Ko je popolnoma ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu. Slika: Mari Radej

Pečico predhodno ogrejemo na 190 stopinj C. Vzhajano potico premažemo z razžvrkljanim jajcem, pazimo da ne premažemo luknjic.

Pehtranovo potico pečemo pri 190 stopinjah C približno 50 minut. Ko je potica pečena jo po nekaj minutah zvrnemo na desko in ohladimo. Ko je potica ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu, razrežemo jo šele naslednji dan.

pehtranova potica
Pehtranovo potico razrežemo ko je popolnoma ohlajena. Slika: Mari Radej