Linški piškoti z nutello! Tradicionalne božične linške piškote lahko pripravimo z različnimi nadevi, namesto z marmelado jih lahko namažemo z nutello. Linški piškoti so izredno priljubljena Božična sladica, pečemo jih z različnimi namazi in različnih oblik. Linški piškoti prihajajo iz mesta Linz, recept je nastal kot manjša različica znamenite linške torte.
Linški piškoti z Nutello
V testo za tradicionalne linške piškote ne dodamo muškatnega oreščka in cimeta, tako kot v temu receptu, zato lahko te začimbe tudi izpustite. Namesto cimeta in muškatnega oreščka, v testo dodamo malo naribane limonine lupinice. Testo moramo vedno ohladiti, drugače ga ne bomo mogli lepo razvaljati in izrezati lepih piškotov. Pri peki bodimo previdni, saj so piškoti, ki smo jim izrezali luknjice, hitreje pečeni. Pomagamo si tako, da najprej spečemo pladenj piškotov brez luknjic in nato posebej piškote z luknjico. Ali lahko linške piškote zamrznemo? Najbolje, da piškote spečete, jih zamrznete in jih z Nutello ali marmelado namažete šele nato ko jih odmrznete. Linški piškoti so nepogrešljiv del Božične peke:
Sestavine za linške piškote z Nutello
- 2 skodelici bele moke
- 1 skodelica mandljeve moke
- 1 žlička cimeta
- 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
- 1 skodelica zmehčanega masla
- 1/2 skodelice sladkorja
- 1 jajce
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- 1/2 skodelice namaza Nutella
- sladkor v prahu za posip
Recept po korakih za pripravo linških piškotov z Nutello
- Najprej posebej zmešamo belo moko, mandljevo moko, muškatni orešček in cimet.
- V posodi kuhinjskega robota približno 3 minute stepamo zmehčano maslo in sladkor. Stepamo toliko časa, da dobimo kremasto maso.
- Dodamo jajca in vanilijev ekstrakt in stepamo še toliko časa, da dobimo gladko in dobro povezano maso.
- Vsem mokrim sestavinam sedaj dodamo belo moko pomešamo z mandljevo moko, muškatnim oreščkom in cimetom. Stepamo toliko časa, da dobimo gladko in mehko testo.
- Testo oblikujemo v dva hlebčka, ju zavijemo v prozorno folijo in za najmanj eno uro postavimo v hladilnik.
- Ko je testo primerno ohlajeno, vzamemo iz hladilnika en hlebček testa, drugega pustimo v hladilniku.
- Ohlajeno testo pustimo pet minut na sobni temperaturi, nato ga razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini na debelino približno 3 mm.
- Z okroglim modelčkom izrežemo piškote in jih takoj z modelčkom prenesemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Izrežemo lahko tudi druge poljubne like, kot so srčki ali zvezdice in jim prav tako v sredini izrežemo krogce.
- Ostanke testa spet zgnetemo in razvaljamo, če se testo ne da več oblikovati, ga spet postavimo v hladilnik.
- Polovici izrezanim krogom v sredini izrežemo še manjši krogec. Ko porabimo vse testo, razvaljamo še drugi hlebček, ki ga imamo ta čas v hladilniku. Izrezani piškoti se bodo lepše spekli, če jih pred peko še za nekaj minut postavimo v hladilnik.
- Pečico ogrejemo na 175 do 180 stopinj C, linške piškote pečemo od 12 do 15 minut, da postanejo robovi zlato rjavi.
- Ko so piškoti pečeni, jih naprej 5 minut ohlajamo na pekaču, nato jih preložimo na rešetko in do konca ohladimo.
- Ko so piškoti ohlajeni, polovico piškotov, ki smo jim izrezali sredino, potresemo s sladkorjem v prahu.
- Ostale cele piškote obrnemo z dnom navzgor in jih premažemo s tanko plastjo Nutelle. Čez premazane piškote položimo piškote z luknjico, ki smo jih potresli s sladkorjem v prahu in jih rahlo stisnemo.
- Linški piškoti z Nutello ali marmelado, so odlična Božična sladica!