Recept za flancate – najboljši recepti za kvašene in krhke flancate

posted in: Aktualno, Krofi in flancati | 0

Recept za flancate! Flancati so priljubljena sladica, ki jo najpogosteje pripravljamo v pustnem času. Poznamo recepte za kvašene in krhke flancate. Za kvašene flancate pripravimo podobno testo kot za pustne krofe, s tem da se lahko kvašenih flancatov lotijo tudi začetniki.

Za flancate poznamo tudi druga imena, v Istri jih imenujejo hroštule, poznamo pa jih tudi pod imenom vinske štraube. Krhke flancate pripravljamo iz krhkega testa, v nekaterih receptih dodamo kislo smetano, belo vino ali žlico ruma.

Tako krhki, kot tudi kvašeni flancati, so poleg krofov in ocvrtih mišk, prepoznavna značilnost slovenskega pustovanja. Seveda v času pusta poleg flancatov, krofov in mišk, pripravljamo tudi razne druge sladice, jedi na žlico in mesne jedi.

recept za flancate
Flancati Slika: Mari Radej Za več receptov KLIKNI TU!

Recept za flancate – kako pripravimo najboljše krhke flancate?

Kako pripravimo najboljše krhke flancate? Izkušene pekarice pravijo, da je skrivnost dobrih krhkih flancatov v tem, da testo res tanko razvaljamo. Poznamo več receptov za pripravo testa, vsem je skupno to, da v testo spada moka, jajca, maslo in sladkor.

V nekaterih receptih dodamo belo vino, spet v drugih rum ali kislo smetano. Danes sem izbrala recept iz  nekoliko starejše kuharske knjige, kjer je v receptu tako kisla smetana, kot tudi malo belega vina. Za pripravo in cvrtje bomo porabili približno eno uro.

Recept za krhke flancate:

 • 1/2 kg moke
 • 3 dl kisle smetane
 • 4 rumenjaki
 • 1 žlica limoninega soka
 • 1 žlica ruma
 • 3 žlice belega vina
 • ščepec sladkorja
 • ščepec soli
 • olje za cvrtje
 • sladkor v prahu
 • 1 vrečka vaniljevega sladkorja

Moko presejemo v večjo posodo ali v posodo kuhinjskega robota. V sredini naredimo jamico, prilijemo tri žlice belega vina, limonin sok, stepene rumenjake, sol, ščepec sladkorja in kislo smetano. Hitro zamesimo testo, ki se mora ločiti od rok in od posode.

Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo s prtičkom in pustimo počivati približno pol ure. Nato testo razvaljamo čim tanjše, približno za noževo rezilo debelo. Iz testa s koleščkom izrežemo pravokotnike, velike približno 4 X 6 cm. V vsak pravokotnik naredimo tri podolžne zareze.

V večji posodi segrejemo olje, flancate prijemamo za zareze in jih polagamo v olje. Flancate cvremo na vsaki strani približno eno minuto, v olje polagamo samo po dva ali tri naenkrat, saj se zelo napihnejo. Ocvrte flancate odlagamo na cedilo ali papirnate brisačke, da se odcedi odvečno olje.

Še tople potresemo s sladkorjem v prahu, ki mu lahko primešamo vaniljev sladkor. Tako pripravljeni flancati so resnično krhki in se v zaprti posodi ohranijo več dni.

krhki flancati
Krhki flancati Slika: Mari Radej Za več receptov KLIKNI TU!

Kvašeni flancati

Kvašene flancate pripravljamo iz podobnega testa kot krofe, s tem, da je priprava flancatov mnogo bolj preprosta. Kvašeno testo uporabljamo za peko mnogih dobrot, predvsem kruha in slavne orehove potice.

Vzhajano testo so poznali že mnogo pred našim časom, segajo daleč nazaj v čas starega Egipta. Po legendi iz starega Egipta, naj bi Egipčani iz vina, ki je zavrelo, pobirali peno in jo zamesili v moko. Osnovne sestavine za kvašeno testo so moka, kvas, sol in tekočina.

Namesto kvasa lahko uporabimo tudi druge snovi za vzhajanje, zadnje čase spet postajajo priljubljene droži. Gnetenje testa povzroči, da se gluten ki je v moki raztegne in s tem formira elastične ovoj okoli plinastih mehurčkov kvasa. Iz testa, ki ga bomo pripravili za flancate, lahko naredimo tudi krofe. 

Recept za kvašeno testo za flancate

Recept za kvašene flancate

 • 70 dag moke
 • 2, 5 dl mleka
 • 4 žličke sladkorja
 • 10 dag masla
 • 5 rumenjakov
 • 1 žlička ruma
 • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
 • naribana limonina lupinica
 • 1 majhna žlička soli
 • kvasec: 4 žlice mlačnega mleka, 1 žlica sladkorja, 4 dag kvasa

Vse sestavine, ki jih bomo uporabili za pripravo testa, morajo biti ogrete na sobno temperaturo. Najprej pripravimo kvasec. V mlačno mleko zamešamo žlico sladkorja in zraven nadrobimo kvas. Premešamo in lonček postavimo na toplo, da vzhaja.

Moko stresemo v večjo posodo, v sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvas, ki ga posujemo z malo moke. Posebej damo v lonček mleko, maslo in sladkor. Mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Mleko malo segrejemo, ko je mlačno mu primešamo vaniljev sladkor, limonino lupinico, rum in stepene rumenjake. Vse sestavine dobro premešamo.

Medtem ko smo pripravljali ostale sestavine, je kvas v moki vzhajal, to vidimo po tem, ko se začne penasto cediti iz kupčka moke. Mleko z dodatki zlijemo k moki, nekajkrat premešamo in dodamo še sol. Testo stepamo s kuhalnico ali s kuhinjskim robotom približno 15 minut, tako dolgo, da se pričnejo delati mehurji in se testo loči od kuhalnice ali posode. Testo ne sme biti pregosto, če je potrebno, dodamo še malo tekočine.

Testo pomokamo, pokrijemo in pustimo na toplem da približno uro in pol vzhaja. Testu lahko dodamo tudi malo alkohola, običajno ruma, da pri cvrtju ne vpije preveč maščobe.

Kako narežemo flancate in kako jih ocvremo?

Ko se testo podvoji, ga razvaljamo za prst debelo in izrežemo manjše kvadrate, pravokotnike ali trikotnike. V sredino vsakega izrezanega flancata naredimo v sredini po dve zarezi. Izrezane flancate pokrijemo in jih pustimo še pol ure vzhajati. Ko so flancati vzhajani, v večjo posodo nalijemo olje in ga segrejemo.

Flancate polagamo v vročo olje z vzhajano stranjo, ko so zlato rumeno ocvrti, jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Ocvrte flancate odlagamo na papirne brisače ali cedilo, da se odvečno olje odteče. Ko ocvremo vse flancate, jih še tople zložimo na krožnik, potresemo s sladkorjem v prahu in takoj postrežemo.

kvašeni flancati
Kvašeni flancati Slika: Mari Radej

Viri; Recept za flancate:

 • Flancati in krofi; Ada Cerkvenik; Kuharska knjiga
 • Kuhajmo po domače; Kristina Merc; Krofi in flancati