recept za krofe

Recept za krofe in najpogostejše napake pri cvrenju

Recept za krofe! Ko slišimo izraz krofi, seveda najprej pomislimo na pustne dobrote in norčije. Vendar lahko krofe spečemo tudi kar tako, saj se ta odlična sladica vedno prileže. Recept za pustne krofe ki vedno uspejo sem že napisala, recept si lahko ogledate na tej povezavi.

Današnji recept sem povzela po receptih Fala iz knjižice Praznične dobrote. Slike za prelepe krofe je kot običajno prispevala Mari Radej. No, pa se lotimo dela, da ne bodo krofi na mizi samo za Pusta hrusta. 

recept za krofe

Recept za krofe

Mnogi med vami ste seveda vešči peke krofov, za mnoge pa bo prišel prav enostaven recept za krofe. Sama pečem krofe z drožmi, postopek je podoben, samo za vzhajanje droži in testa porabim malo več časa. Poleg krofov so najbolj priljubljene ocvrte dobrote še miške in flancati. 

Na kaj moramo biti še posebej pozorni pri cvrtju krofov in katere so najpogostejše napake? Najbolj bomo “usekali mimo” če se ne bomo držali recepta! Če nismo resnično izkušeni mojstri, potem se moramo strogo držati recepta po katerem smo se odločili delati krofe. Vsako spreminjanje količin sestavin se nam bo prav gotovo maščevalo. Seveda obstaja cel kup navodil, pravil in manjših trikov da bodo krofi uspeli, nekaj jih bom zapisala v nadaljevanju. 

božanski krofi
Božanski krofi izpod rok Mari Radej

 

Sestavine za krofe

Za peko krofov izberemo sveže in kakovostne sestavine...samo tako bodo enostavni krofi postali resnično puhasti in božanski krofi! Priporočam tudi recept za pustne krofe ki vedno uspejo! TUKAJ!

  • 42 g svežega kvasa; 1 kocka
  • 1, 25 l mleka
  • 600 g bele moke
  • 150 g kisle smetane
  • 50 g sladkorja
  • 40 g masla
  • 1 pecilni prašek
  • 4 žlice ruma
  • 5 rumenjakov
  • naribana pomarančna ali limonina lupinica
  • 1,5 male žličke soli
  • domača marelična marmelada

Recept za krofe – najprej pripravimo testo

  1. No, pa se lotimo krofov! Najprej bomo pripravili kvasec. Kocko svežega kvasa raztopimo v mlačnem mleku, dodamo še malo moke in sladkorja. Premešamo in pustimo da vzhaja. Lahko pa kocko svežega kvasa samo raztopimo v mlačnem mleku in takoj zlijemo v jamico v moki.
  2. V večjo posodo presejemo moko in dodamo pecilni prašek. Ko je kvasec vzhajal, ga zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki. Okoli jamice v moki potresemo sol.
  3. Ločimo rumenjake in beljake, saj bomo za krofe potrebovali samo rumenjake. Rumenjakom dodamo sladkor, naribano pomarančno ali limonino lupinico in prilijemo rum. Iz sestavin penasto umešamo gladko in bolj gosto maso. 
  4. Moki dodamo stopljeno maslo in prilijemo malo toplega mleka, ter pričnemo počasi mešati z električnim mešalnikom. Nato dodamo še rumenjakovo zmes in postopoma z metlicami zajemamo moko. Ko se testo malo zgosti, prilijemo še malo mlačnega mleka. 
  5. Testo gnetemo toliko časa, da dobimo gladko in voljno testo. 

Koliko časa vzhaja testo za krofe – kako oblikujemo kroglice?

  1. Ko se vse sestavine lepo povežejo med seboj in testo postane gladko in voljno, ga oblikujemo v hlebček, rahlo potresemo z moko, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati približno 1 uro.
  2. Ko je testo za krofe primerno vzhajano, ga stresemo na pomokano delovno površino in ga najmanj 5 minut gnetemo. Če je testo še zelo lepljivo, dodamo malo moke in ga spet gnetemo. 
  3. Testo nato oblikujemo v podolgovato štruco, ki jo narežemo na več delov. Ker želimo ocvreti približno velike krofe, si lahko pomagamo s tehtnico in narežemo od 50 do 70 g težke kose testa. hitri in mehki krofi ki vedno uspejo
  4. Iz vsakega dela testa z rokami oblikujemo kroglice in jih odlagamo na pomokan prt. 
  5. Oblikovane kroglice pokrijemo in jih pustimo vzhajati približno pol ure. Krofe pustimo najprej vzhajati 15 minut na eni strani, nato jih po želji obrnemo, da vzhajajo še na drugi strani. domači pustni krofi
  6. Krofe lahko pripravimo tudi drugače in sicer tako, da testo razvaljamo in z okroglim modelom izrežemo kroge, jih odlagamo na pomokano površino in jih pustimo vhajati.
  7. Danes bomo krofe pripravili tako, da bomo oblikovali kroglice in jih pustili vzhajati. recept za krofe ki navdušuje slovence

Kako in koliko časa cvremo krofe?

  1. Ko so krofi primerno vzhajani, pripravimo maščobo za cvrenje. Običajno krofe cvremo v večji količini olja, najbolj primerna temperatura je 170 stopinj C. Če nimamo termometra, potem v vroče olje potopimo leseno kuhalnico, če se pričnejo okoli delato mehurčki, potem je olje dovolj vroče. Ker se olje med cvrenjem pogosto peni, lahko to preprečimo tako, da dodamo malo soli. najlepši in najboljši krofi v sloveniji
  2. Ko dosežemo primerno temepraturo olja, vzhajane krofe polagamo v vročo olje. Če jih med vzhajanjem nismo obračali, potem jih položimo z vzhajano stranjo navzdol. krofi z marmelado
  3. Krofe cvremo najprej na eni strani v pokriti posodi približno 3 minute, nato jih obrnemo, posodo odkrijemo in jih pečemo 3 minute še na drugi strani.
  4. Ko se krofi lepo zlato rjavo obarvajo in naredijo venček, jih s penovko poberemo iz vročega olja. recept za krofe pustna specialiteta
  5. Ocvrte krofe odlagamo na papirnate brisačke ki vpijejo odvečno maščobo, lahko pa jih odlagamo na mrežo. najbolj priljubljen recept za krofe v Sloveniji
  6. Še vroče krofe s strani napolnimo s poljubno marmelado, uporabimo lahko tudi termo obstojno marmelado. Ko se krofi malo ohladijo, jih potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. recept za najboljše krofe v Sloveniji

Kako pripravimo krofe v pečici – enostaven recept in nasveti

Ali ste vedeli, da lahko krofe pripravimo tudi v pečici? Krofi pripravljeni v pečici so mogoče bolj zdrava alternativa, saj jih ne cvremo v olju ali masti. Vendar krofi pripravljeni v pečici pogosto nimajo značilnega venčka.

Kaj lahko naredimo, da bi krofi iz pečice vseeno imeli venček?

  • Venček na krofu se oblikuje zaradi hitrega cvrenja v vročem olju, kjer testo na sredini ostane rahlo dvignjeno in se ne obarva. Kadar pa krofe pripravljamo v pečici, jih enakomerno segrevamo z vseh strani in zato se ne naredi venček. 
  • Če želimo, da bi bili krofi iz pečice na videz podobni tistim, ki jih ocvremo v vročem olju, lahko poskusimo dvostopensko pečenje v pečici. Najprej krofe pečemo 5 minut pri 200 stopinjah C, nato pa temperaturo pečice znižamo na 180 stopinj C in jih pečemo še od 7 do 10 minut. S takšnim načinom pečenja dosežemo, da se ustvari rahla razlika v barvi med robovi krofa in sredino.
  • Videz venčka lahko ustvarimo tudi tako, da krofe pred peko premažemo z mlekom ali stepenim jajcem. Robovi krofa se bodo med peko obarvali, sredina pa bo ostala svetlejša in dobili bomo videz obročka. 
  • Ko oblikujemo krofe, pustimo sredino testa nekoliko dvignjeno in pri peki se bo ta del temneje obarval in dobili bomo videz svetlejšega venčka. 

Sestavine za krofe pripravljene v pečici

  • 250 g bele moke (TIP 500 ali TIP 400, lahko tudi namenska moka za krofe)
  • 250 g ostre moke
  • 3 rumenjaki
  • 1 jajce
  • 2 žlici ruma
  • naribana limonina lupinica
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 60 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 2, 5 dcl mlačnega mleka
  • sladkor v prahu za posip krofov
  • malo masla za premaz
  • marelična marmelada

Kakšen je postopek priprave krofov v pečici?

  1. Najprej pripravimo kvasec; od pripravljenega mlačnega mleka odvzamemo nekaj žlic, dodamo zdrobljen kvas in žlico sladkorja. Premešamo in pustimo na toplem da kvasec vzhaja. 
  2. Zmehčano maslo, sladkor, vaniljev sladkor zmešamo in na koncu dodamo še rum in naribano limonino lupinico.
  3. Moko presejemo, v sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo mleko z maslom, razžvrkljano jajce in rumenjake, ter na koncu še vzhajan kvasec. Stepemo precej mokro testo, ki ga gnetemo tako, da ga zajamemo, potegnemo in prepognemo, podobno kot pripravljamo testo z drožmi. Več o peki z drožmi poglej na tej POVEZAVI!
  4. Testo nato pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati približno eno uro. 
  5. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo dva pekača in jo obložimo s paprijem za peko. 
  6. Vzhajano testo na pomokanem pultu še enkrat na hitro pregnetemo in razdelimo na enako težke kose. Običajno pečemo krofe težke med 60 in 70 g, po želji pa lahko seveda pripravimo večje ali manjše krofe, pazimo samo, da so kroglice enako težke.
  7. Iz vsakega dela testa oblikujemo kroglice in jih odlagamo na pekača obložena s paprirjem za peko. Krofe lahko pripravimo tudi tako, da testo razvaljamo in z obodcem izrežemo krofe, vendar bodo lepši, če oblikujemo kroglice. Po tem postopku bomo krofe z marmelado napolnili, ko bodo že pečeni.
  8. Krofe lahko spečemo tudi tako, da iz razvaljanega testa izrežemo enakomerne kroge, na polovico krogov položimo žličko marmelade, rob premažemo z beljakom in jih pokrijemo z drugim delom izrezanega krofa. Robove stisnemo in krof še enkrat obrežemo z obodcem.
  9. Krofe pustimo še enkrat vzhajati približno pol ure. Medtem pečico ogrejemo na 180 stopinj C, če pa bomo krofe pekli dvostopenjsko ( navodila kako naredimo venček so zgoraj), potem pečico ogrejemo na 200 stopinj C.
  10. Krofe pečemo od 12 do 15 minut, da se lepo zlato obarvajo. Pečene krofe z brizgalnko napolnimo z marmelade in še vroče premažemo s stopljenim maslom in jih ohladimo. Ko so krofi že malo ohlajeni, jih bogato potresemo s sladkorjem v prahu. 

kako pripravimo krofe v pečici

Katere so najpogostejše napake pri cvrenju krofov?

  1. Zakaj krofi nimajo obročka ali krenčka? Če naši krofi nimajo obročka, je lahko marsikaj šlo narobe. Verejtno so bili krofi premalo vzhajani, ali pa smo jih cvrli prehitro v prevročem olju. Pomembno je, da krofe krofe ko jih položimo v vroče olje, takoj pokrijemo s pokrovko. Ko so na eni strani ocvrti, jih previdno obrnemo in odkrite cvremo še na drugi strani.

  2. Zakaj so moji krofi premastni? Kadar so krofi zelo mastni, je verjetno krivo to. da smo jih cvrli v premalo vročem olju. Ker olje ni dovolj ogreto, krofe zaradi tega pečemo dlje časa in se napijejo odvečnega olja.

  3. Zakaj so moji krofi temne barve? Krofi so temni, ker smo jih pekli v prevročem olju in prehitro. Krofe pečemo pri temperaturi 170 stopinj C, v ponvi mora biti za tri prste olja. 
  4. Zakaj imajo moji krofi votli? Pogosto se zgodi, da so krofi lepe barve in z lepim obročkom, a so v sredini votli. To je posedica prehitro in preveč vzhajanih krofov, če jih bomo oblikovali v kroglice in pustili vzhajati, ne bodo nikoli imeli luknje.

Koristni nasveti da bodo krofi vedno uspeli

  1. Katero moko uporabimo za pripravo testa za krofe? Za kvašeno testo za krofe uporabimo moko TIP 500 ali TIP 400, kupimo pa lahko tudi namensko moko za krofe. Če želimo ocvreti krofe z kakšno moko z manj glutena, moramo vedeti, da krofi verjetno ne bodo imeli lepega krenčka. 
  2. Koliko sladkorja uporabimo za pripravo testa za krofe? Če bomo v testo stresli preveč sladkorja, se bodo krofi med cvrenjem bolj temno obarvali in ne bodo tako privlačni na pogled. Na celotno količnimo moke dodamo približno 5% sladkorja in brez skrbi, krofi bodo še vedno slastni, saj jih bomo napolnili z marmelado in potresli s sladkorjem v prahu. 
  3. Ali za pripravo testa uporabimo cela jajca ali samo rumenjake? Kuharski mojstri priporočajo da damo v testo samo rumenjake, več jih bo, bolj božanske krofe bomo ocvrli. Na 100 g moke lahko dodamo en rumenjak. 
  4. Ali naj v testo za krofe dodam rum? V kvašeno testo pogosto dodajamo razne dišave in začimbe, pri potici in tudi pri krofih običajno dodamo rum in naribano limonino lupinico. Rum pomaga, da krofi med cvrenjem vpijejo manj maščobe, a se rado zgodi, da se zaradi prisotnosti ruma krofi sesedejo. 
  5. Kaj je bolje, da za krofe oblikujem kroglice iz testa ali krofe raje izrežem iz razvaljanega testa? Krofe bomo lepše ocvrli, če bomo testo oblikovali v svaljek, narezali na enakomerne kose in oblikovali kroglice, ki jih sproti tehtamo. Ena koroglica testa naj bo težka med 70 in 80 g, pazimo, da so vse kroglice enako težke. Seveda lahko krofe pripravimo po starih receptih, tako kot so jih delale naše babice…saj se spomnite obodca za krofe, s katerim je iz razvljanega testa izrezovala krofe. 

najlepši krofi

Priporočam ogled podobnih receptov za krofe, flancate in miške

Tradicionalna pustna pojedina

tradicionalna pustna pojedina

Pustne jedi na žlico

jota s kislim zeljem

Slovenske pustne jedi

slovenske pustne jedi

Pust in pustne jedi

pust in pustne jedi

Ocvrte miške

ocvrte miške

Najboljši flancati

flancati

Skrivnost dobrih krofov

skrivnost dobrih krofov

Pustne jedi v Sloveniji

pustne jedi v sloveniji