Nadevi za potice! Najpogosteje pripravljamo potico z orehovim nadevom, vendar lahko pripravimo še mnoge druge okusne nadeve. Poleg orehovega nadeva so nam še najbolj poznani makov nadev za potico, skutin, pehtranov, ocvirkov, lešnikov, čokoladni nadev in kokosov nadev. Danes sem pripravila recepte za nekaj klasičnih nadevov za potice in nekaj malo manj poznanih, kot je na primer figov nadev za potice.
Nadevi za potice – izbor poznanih in manj poznanih nadevov za potice
Slovenci imamo radi potice, najpogosteje pripravljamo orehovo potico, ki ne sme manjkati pri Božični peki, običajno pa jo pečemo tudi za Veliko noč. Vendar se najde tudi kdo, ki ima raje kokosovo potico, ali pa mogoče bogato obloženo potratno potico. Mogoče je čas, da potico spečemo še s kakšnim drugim nadevom?
Osnovni recept za potice
Za vsako potico moramo seveda najprej zamesiti in vzhajati testo. Ko testo vzhaja, ga lahko namažemo s poljubnim nadevom.
Sestavine za testo za potico
- 650 g moke
- 1 žlička soli
- 2 rumenjaka
- 50 g sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- nožev vrh naribane limonine lupinice
- 2 žlici ruma
- 30 g svežega kvasa
- 80 g masla
- 4 dl mlačnega mleka
- 1 jajce za premaz
Recept po korakih za osnovni recept za potice
- Najprej pripravimo kvasec. V treh žlicah mlačnega mleka raztopimo kvas z malo sladkorja, pokrijemo in pustimo da vzhaja.
- Moko presejemo v večjo posodo, ob strani dodamo sol in v sredini moke naredimo jamico.
- Posebej v drugi posodi penasto umešamo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico, ter vse skupaj zalijemo z 3 dl mlačnega mleka. Mešanico zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moko in občasno mešamo z roko.
- Medtem se je že naredil kvasec, ki ga dodamo testu in na koncu prilijemo še več mlačnega mleka. Zamesimo bolj mehko testo, podobno kot za beli kruh. Tukaj bodimo predvsem pozorni, da je kvas primerno vzhajal, saj se lahko zgodi, da se je kvas pokvaril. Tukaj si lahko ogledate katere so najpogostejše napake pri peki potice.
- Nazadnje testu dodamo še raztopljeno maslo, ki ne sme biti vroče. Testo dobro pregnetemo, tako da se loči od sklede.
- Testo pokrijemo s prtičkom, postavimo na toplo mesto, kjer ni prepiha in pustimo vzhajati 1 uro in pol.
- Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokano delovno površino ali pomokan prt. Testu zavihamo robove, rahlo pomokamo, z valjarjem potolčemo in enakomerno razvaljamo za dober nožev rob debelo.
- Testa za potice ne vlečemo, zato valjamo samo s težo valjarja. Razvaljano testo enakomerno namažemo s poljubnim nadevom. Nato namazano testo tesno zvijemo, položimo v namaščen model in takoj večkrat prebodemo.
- Potico rahlo poravnamo in pustimo spet vzhajati še eno uro in in pol. Ko je potica primerno vzhajana, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v ogreto pečico.
- Potico najprej pečemo pri 180 stopinjah C, ko naraste in lepo zarumeni, temperaturo znižamo.
- Koliko časa pečemo potico? Odvisno od debeline testa in teže namaza; 1 uro – do 1 ura in 15 minut. Potico običajno pečemo po kakšne svojem poseben receptu, zato je najbolje da se ves čas držimo navodil navedenih v receptu.
- Ko je potica pečena, jo takoj premažemo z oljem in in čez 5 minut obrnemo na desko, pokrijemo in pustimo da se počasi ohladi.
Štirje recepti za orehov nadev
Seveda najpogosteje pripravljamo orehov nadev, zato sem izbrala štiri recepte za pripravo orehovega nadeva. Poiskala sem tudi starejše recepte, kjer v nadev še niso dajali sladke smetane, pač pa so ga običajno pripravili samo s sladkorjem, rumenjaki in snegom iz beljakov.
Orehov nadev za potice s sladko smetano
V sodobni kuhinji najpogosteje pripravljamo orehov nadev s sladko smetano.
Sestavine za orehov nadev s sladko smetano:
- 450 g mletih orehov
- 200 g sladkorja v prahu
- 30 g krušnih drobtin
- za nožev vrh mlete prave kave
- ščepec cimeta
- 2, 5 dl sladke smetane
- 2 jajci
- 2 žlici ruma
- 1 žlica masla
Kako pripravimo orehov nadev s sladko smetano?
- Sladko smetano segrejemo in z njo prelijemo mlete orehe, dobro premešamo. Pri nakupu orehov bodimo previdni, najbolje da jih sami zmeljemo tik pred uporabo. Če bomo uporabili pokvarjene orehe, bo potica zanič.
- Mešanici mletih orehov in sladke smetane dodamo sladkor v prahu, stopljeno maslo, ščepec cimeta, rum, za nožev vrh mlete kave, drobtine in dva rumenjaka. Vse skupaj zmešamo in po okusu dodamo še sladkor, lahko tudi naribano limonino lupinico.
- Iz beljakov naredimo sneg in ga vmešamo v nadev čisto na koncu.
- To je samo ena različica orehovega nadeva s sladko smetano. V drugi različici najprej zmešamo vse sestavine, jih zalijemo z vročo sladko smetano in šele nato dodamo rumenjake in sneg iz beljakov.
Orehov nadev z več masla in medom
V nekaterih receptih dodamo v orehov nadev samo malo masla ali pa celo nič, v tem receptu pa bomo dodali malo več masla in med.
Sestavine za orehov nadev z več masla:
- 250 g sladkorja
- 2 dl vode
- 400 g mletih orehov
- 90 g masla
- 1 dl medu
- 3 rumenjaki
- 3 žlice ruma
- Sladkor prelijemo z vodo toliko da je pokrit in zavremo.
- Prevretemu sladkorju dodamo mlete orehe in posodo odstavimo z ognja. Primešamo stopljeno maslo, med, rumenjake in rum.
- Vse skupaj premešamo in nanesemo na razvaljano testo.
Orehov nadev pripravljen z mlekom, medom in rozinami
Orehov nadev pripravljen z mlačnim mlekom je verjetno med najstarejšimi recepti za nadev z orehi. Včasih so gospodinje imele pri roki domače izdelke; moko, mleko, jajca, med…in iz teh sestavin so pač pripravljale jedi.
Sestavine za orehov nadev z mlekom, medom in rozinami
- 2, 5 dl mlečnega mleka
- 1/2 kg medu
- 1/2 kg mletih orehov
- 3 rumenjaki
- 3 beljaki
- 2 žlici ruma
- 15 dag rozin
- naribana limonina lupinica
Recept po korakih za orehova nadev z mlekom in medom
- Mlete orehe vmešamo v mlačno mleko; premešamo, vendar ne zavremo, ker če orehe kuhamo, pričnejo izločati grenko olje, ki bo nadev seveda zagrenil.
- V mešanico mleka in mletih orehov vmešamo med, naribano limonino lupinico, rumenjake in rum. Premešamo in na koncu vmešamo še sneg iz beljakov.
- Z nadevom namažemo razvaljano testo, nato pa po vrhu potresemo še v rumu namočene in odcejene rozine.
Preprost orehov nadev za potice
Danes imamo vsega v izobilju, stopimo do prve trgovine in že imamo mlete orehe, maslo, mleko in vse kar potrebujemo za najboljšo orehovo potico. A mnogi se še spomnijo pomanjkanja in takrat so bili tudi nadevi za orehovo potico bolj skromni.
Sestavine za preprost orehov nadev za potico
- 350 g orehov
- 30 g krušnih drobtin
- 120 g sladkorja
- 1 dl vode
- drobno sesekljana limonina lupinica
- malo limoninega soka
Recept za preprost orehov nadev za potice
- Mlete orehe zmešamo s toplo vodo in dodamo krušne drobtine.
- Vse skupaj zmešamo v mazljiv nadev in na koncu dodamo še drobno sesekljano limonino lupinico in limonin sok.
- Z nadevom namažemo razvaljano testo za potice.
Rozinov nadev za potice
Poleg orehovega nadeva za potice je med najbolj priljubljenimi tudi rozinov nadev.
Sestavine za rozinov nadev za potice
- 150 g masla
- 2 rumenjaka
- ščepec cimeta
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 beljaka
- 50 g kristalnega sladkorja
- 30 g masla
- 50 g drobtin
- 400 g rozin
- 50 ml ruma
Recept po korakih za rozinov nadev
- Najprej 150 g masla penasto umešamo, dodamo rumenjaka, cimet in sladkor v prahu.
- Ko zmes naraste, dodamo sneg iz beljakov, ki smo ga stepli s kristalnim sladkorjem.
- Na 30 g masla prepražimo drobtine in jih dodamo v maso. Narahlo premešamo.
- Rozine namočimo v rum, jih odcedimo in osušimo.
- Testo za potice razvaljamo na 1 cm debelo, namažemo z nadevom in gosto potresemo z rozinami, čez potresemo še malo prepraženih drobtin.
Skutin nadev za potice z rozinami
Skutin nadev z rozinami je preprost za pripravo in prava kulinarična poslastica. Skutino potico lahko spečemo tudi brez rozin, čeprav rozine resnično obogatijo okus potice. Za skutin nadev poznamo več receptov, današnji je iz stare slovenske kuharice, uporabili bomo več skute kot v drugih receptih.
Sestavine za skutin nadev z rozinami
- 800 g – 1000 g skute
- 125 ml sladke smetane
- 2 žlici vaniljevega pudinga (prah)
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 120 g rozin
- 4 rumenjaki
- 100 g sladkorja
- sneg iz beljakov
Recept po korakih za skutin nadev z rozinami
- Najprej skuto pretlačimo in jih prilijemo rahlo ogreto sladko smetano.
- Nato dodamo vaniljev puding v prahu, ki ga prej razmešamo v nekaj žlicah mleka, da se ne sprime v kepice.
- Rahlo premešamo in dodamo sladkor in zavojček vaniljevega sladkorja in rumenjake.
- Rozine namočimo v rum, jih odcedimo in osušimo. Polovico rozin vmešamo v nadev in na koncu rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.
- Nadev namažemo na razvaljano testo in po vrhu potresemo še preostalo polovico rozin.
Korenčkov nadev za potice
Korenčkova potica je manj poznana, odlično pripravi Mari Radej, ki tudi prispeva večino slik za sladice.
Sestavine za korenčkov nadev za potice
- 500 g naribanega korenčka
- 75 g masla
- 1 naribano rumeno korenje
- 200 g sladkorja
- 50 g mletih lešnikov
- 50 g piškotnih drobtin
- 1 jajce
- ščepec cimeta in mletih klinčkov
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana limonina lupinica
Recept po korakih za korenčkov nadev
- Korenček in rumeno korenje ostrgamo, operemo in naribamo.
- Pristavimo malo vode, dodamo 150 g sladkorja in skuhamo naribano korenje, ga odcedimo in ohladimo.
- Posebej penasto umešamo maslo, dodamo še preostalih 50 g sladkorja, jajce, cimet in ščepec mletih klinčkov. Rahlo premešamo, dodamo še naribani limonino lupinico in vaniljev sladkor.
- K jajčni mešanici nato primešamo ohlajeno naribano korenje.
- Korenčkov nadev namažemo na razvaljano testo za potice in čez potresemo mlete lešnike in piškotne drobtine.
Makov nadev za potice
Makova potica je za nekatere kraljica med poticami. Danes bomo pripravili preprost makov nadev, ki mu bomo poleg vseh sestavi dodali še malo domače marmelade.
Sestavine za makov nadev
- 1/2 l mletega maka
- 2, 5 dl mleka
- 120 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 80 g masla
- 2 jajci
- 2 žlici drobtin
- nožev vrh naribane limonine lupinice
- 2 žlici marmelade
- v rumu namočene rozine
Recept za makov nadev za potice
- V ponvi zavremo mleko, dodamo stopljeno maslo in sladkor. Premešamo in vkuhamo mak.
- Mak v mlečni mešanici kuhamo 15 minut, nato ga odstavimo z ognja in malo ohladimo.
- V hladno makovo mešanico vmešamo naribano limonino lupinico, vaniljev sladkor, dve žlici marmelade, rumenjaka in drobtine.
- Iz beljakov naredimo sneg in ga na koncu nežno vmešamo v makov nadev.
- Makov nadev namažemo na razvaljano testo in ga po vrhu potresemo z rozinami, ki smo jih namočili v rumu in odcedili.
Kokosov nadev za potice
Kokosova potica je čisto posebna sladica, ki jo mnogi obožujejo. Danes bomo pripravili kokosov nadev iz kokosove moke in sladke smetane. Nadev lahko namreč pripravimo po različnih receptih, danes sem izbrala recept sestre Nikoline.
Sestavine za kokosov nadev
- 5 dl sladke smetane
- 60 g krušnih ali piškotnih drobtin
- 300 g kokosove moke
- 100 g sladkorja v prahu
- 3 jajca
- 1 vaniljev sladkor
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- sok dveh mandarin
- v rumu namočene rozine
Recept za kokosov nadev
- V večji ponvi zavremo sladko smetano, dodamo piškotne ali krušne drobtine in kuhamo 2 minuti.
- Posebej v nizki ponvi popražimo kokosovo moko s sladkorjem v prahu. Ko zadiši in malo zarumeni, kokosovo moko stresemo k drobtinam kuhanim v sladki smetani.
- Premešamo, dodamo rumenjake, vaniljev sladkor, sok dveh mandarin.
- Posebej stepemo sneg iz beljakov in dveh žlic kristalnega sladkorja in ga na koncu vmešamo v nadev.
- Kokosov nadev namažemo na razvaljano testo za potice in ga po vrhu potresemo z rozinami, ki smo jih namočili v rumu in odcedili.
Lešnikov nadev za potico
Imate radi lešnikovo potico? Potem je ta nadev ravno pravi za vas. Tudi za lešnikov nadev poznamo več receptov, danes ga bomo pripravili s sladko smetano.
Sestavine za lešnikov nadev
- 3 dcl sladke smetane
- 200 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 2 beljaka
- 500 g mletih lešnikov
- 1 žlica piškotnih drobtin
Recept po korakih za lešnikov nadev
- Najprej sladkorju primešamo vaniljev sladkor in dodamo tekočo sladko smetano.
- Iz beljakov stepemo trd sneg in ga nežno vmešamo k sladkorju in sladki smetani.
- Nadev namažemo na razvaljano testo in po vrhu potresemo mlete lešnike in piškotne drobtine.
Nadev za pehtranovo potico
Pehtranova potica je bila včasih pogosteje na mizi, danes pa gospodinje raje pečejo orehovo potico. Pripravila sem dva recepta za pehtranov nadev, čeprav jih poznamo še mnogo več.
Sestavine za pehtranov naedev s kislo smetano in skuto
- 1 rumenjak
- 2 žlici goste kisle smetane
- 1 žlica sladkorja
- 150 g suhe skute
- drobno narezan svež pehtran
- po želji v rumu namočene rozine
Recept po korakih za pehtranov nadev s kislo smetano in skuto
- Zmešamo gosto kislo smetano, suho skuto, rumenjak in žlico sladkorja.
- Razvaljamo testo za potico in ga namažemo s pehtranovim nadevom. Po vrhu potresemo drobno sesekljan svež pehtran in po želji še v rumu namočene in odcejene rozine.
Sestavine za preprost pehtranov nadev
- drobno sesekljan svež pehtran
- 150 g v rumu namočenih rozin
Recept po korakih za preprost pehtranov nadev
- Za pehtranov nadev lahko uporabimo svež ali posušen pehtran. Prav tako lahko nadev pripravimo po mnogih receptih, mu dodamo maslo, skuto ali kislo smetano. Vendar pa so včasih pehtranovo potico gospodinje pogosto pripravljale samo s sveže sesekljanim pehtranom in v rumu namočenimi rozinami.
- Testo za potice razvaljamo, po vrhu potresemo sesekljan pehtran in nato še rozine namočene v rumu.
Nadev za ocvirkovo potico
Ocvirkova potica je tradicionalna slovenska sladica, ki je prav tako malo šla v pozabo. Danes bomo nadev iz ocvirkov pripravili po tradicionalnem slovenskem receptu.
Sestavine za ocvirkov nadev
- 1 žlica kisle smetane
- 1 rumenjak
- 250 g zmletih ocvirkov
- 1 beljak
- ščepec cimeta
- 1 žlica sladkorja
Recept po korakih za ocvirkov nadev za potice
- Kislo smetano umešamo z rumenjakom.
- Dodamo mlete ali drobno narezane ocvirke.
- Iz beljaka naredimo čvrst sneg in ga na koncu vmešamo v nadev.
- Na razvaljano testo namažemo nadev in čez potresemo cimet in sladkor.