Češpljevi cmoki iz krompirjevega testa

posted in: Aktualno | 0

Češpljevi cmoki iz krompirjevega testa! Tradicionalni slivovi cmoki so prav gotovo sladica naše mladosti. Cmoke lahko namesto s slivami, pripravimo tudi z marelicami ali kakšnim drugim sadjem. Češpljevi “knedli” izhajajo iz Avstro-Ogrske, odkoder se je recept razširil po državah srednje in vzhodne Evrope.

Naši predniki so slivove cmoke najpogosteje pripravljali na jesen, ko so se drevesa šibila pod sladkimi sadeži. Iz češpelj so kuhali tudi marmelado, priljubljen je bil in je še vedno češpljev kompot. Poleg krompirjevega testa, lahko za cmoke uporabimo tudi skutino testo.

Češpljevi cmoki iz krompirjevega testa
Češpljevi cmoki iz krompirjevega testa

Češpljevi cmoki iz krompirjevega testa

Kako pravilno pripravimo krompirjevo testo? Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo sestavine za krompirjevo testo? Pri pripravi cmokov je zelo pomembno kako pripravimo testo. V testo moramo dodati sestavine, ki bodo cmoke vezale, da ne bodo razpadli, ko jih bomo potopili v vrelo vodo. Te snovi so moka, jajca, surov zdrob ali krompir. Cmoki, pripravljeni iz krompirjevega testa, morajo biti gladki, brez razpok, zato moramo zmes dobro obdelati.

Slabo izoblikovani cmoki nam bodo med kuhanjem razpadli. Cmoke vedno kuhamo pokrite. Za preizkus najprej skuhamo en cmok in če se v vreli vodi razleze, potem je zmes premehka. V tem primeru testu dodamo malo moke ali rumenjak.

Zgodi se tudi nasprotno in pripravimo pretrdo testo. Težavo rešimo tako, da v zmes dodamo sneg iz beljakov, kuhan krompir ali kruhove kocke.

Recept za krompirjevo testo po starih kuharskih knjigah

V moderni kuhinji smo mnoge recepte prilagodili, vendar ne smemo prezreti modrosti naših prednikov. Kadar se lotim kakšnega novega recepta, ga običajno delam po novejših navodilih, a vedno prej preberem tudi kakšen zelo star recept. Naše babice so kuhale brez pripomočkov, brez katerih si danes skoraj ne predstavljamo vsakodnevnega kuhanja.

Po starem kuharskem receptu za krompirjevo testo, krompir najprej skuhamo z olupki vred in ga nato olupimo. Olupljen krompir pretlačimo skozi sito, česar danes tudi ne počnemo več. Skratka, krompir pretlačimo, dodamo moko, maščobo, jajca in sol. Vse skupaj zelo na hitro zgnetemo v gladko testo. Krompir mora biti še topel, sicer se nam testo preveč prijemalo rok in ga bomo težko obdelali.

Krompirjevo testo lahko uporabimo tudi na drug način. Iz krompirjevega testa kuhamo cmoke, svaljke, štruklje ali krompirjevo polento. Krompirjevo testo lahko tudi pečemo, to uporabimo pri receptih za krompirjeve zrezke ali različne sladice.

Poznamo tudi jedi iz ocvrtega krompirjevega testa, to so rogljički, ocvrti svaljki ali različne pogačice. Kadar krompirjevo testo uporabljamo za sladice, mu dodamo sladkor, lahko tudi pecilni prašek ali limonin sok. Krompirjevemu testu lahko dodamo mlete orehe, lešnike ali mandlje, v tem primeru to testo imenujemo ponarejeno linško testo.

Recept za češpljeve cmoke z ostro moko

Za pripravo češpljevih cmokov poznamo več receptov, pri vse je osnova za testo kuhan krompir, moka, maščoba in jajca. Skozi leta se recept ni dosti spreminjal, mnogi kuharji so ga poskusili z raznimi dodatki izboljšati. Količina sestavin za cmoke je preračunana za šest oseb. Češpljevi knedli so poleg jabolčnega štrudlja pri nas najbolj priljubljena sladica.

Recept za češpljeve cmoke:

  • 70 dag krompirja
  • 6 dag masla
  • 2 jajci
  • 30 dag ostre moke
  • 50 dag sliv
  • sladkor za slive

Zabela za češpljeve knedle:

  • 6 dag masla
  • 6 dag drobtin
  • 6 dag sladkorja

Krompir skuhamo, pretlačimo in v vročega zamešamo maslo ali smetano. Ko se krompir ohladi, mu primešamo jajca in ostro moko. Vse skupaj pregnetemo in takoj oblikujemo debel svaljek in ga narežemo na ploščice.

V vsako ploščico testa zavijemo oprano in izkoščičeno slivo, v katero smo potisnili košček sladkorja, lahko tudi marcipana.

V večji posodi zavremo rahlo osoljeno vodo, cmoke kuhamo 10 minut na šibkem ognju. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz vode. V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo drobtine, dodamo sladkor in v mešanici povaljamo kuhane cmoke.

Češpljevi cmoki iz krompirjevega testa z mešanico bele in ostre moke

Za pripravo češpljevih cmokov lahko uporabimo belo moko, ostro moko ali mešanico obeh. Mnogi prisegajo samo na ostro moko, v današnjem receptu bomo zmešali ostro in belo moko v enakem razmerju. Ta recept je primeren za pripravo večje količine cmokov.

Recept za češpljeve cmoke in mešanice bele in ostre moke:

  • 250 g bele moke
  • 250 g ostre moke
  • malo soli
  • 8 dag masla
  • 3 jajca
  • 2 kg krompirja
  • 5 dag drobtin
  • sladkor

Krompir z olupki vred skuhamo, olupimo in pretlačimo. Še toplemu primešamo moko, jajca, maščobo in sol. Hitro zgnetemo gladko testo in ga razvaljamo precej na tanko.

Iz testa izrežemo krpice v velikosti 5×5 cm in v vsako zavijemo češpljo brez koščice. V večji ponvi zavremo vodo, jo malo solimo in 10 minut kuhamo cmoke v pokriti posodi. Preden cmoke ponudimo, jih zabelimo s prepraženimi drobtinami in sladkamo.

Slivovi cmoki iz krompirjevega testa s kislo smetano

Krompirjevo testo za cmoke lahko pripravimo tudi s kislo smetano, ki jo dodamo namesto masla.

  • 1/2 kg krompirja
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 jajce
  • sol
  • 15 dag moke
  • 12 češpelj
  • 6 kock sladkorja
  • 1 žlička soli
  • slan krop
  • na maslu prepražene drobtine
  • sladkor za posip

Krompir operemo in skuhamo z olupki vred. Kuhanega olupimo in pretlačimo. Še vročemu dodamo kislo smetano, jajce, sol in moko, ter na hitro zgnetemo testo.

Testo nato razvaljamo in razrežemo na krpe. V vsak kvadratek zavijemo po eno češpljo, ki smo ji namesto koščice dodali pol kocke sladkorja. V večji posodi zavremo vodo, cmoke kuhamo 10 minut. Ko so kuhani, jih s penovko poberemo iz vode in jih na krožniku zabelimo s prepraženimi drobtinami in posujemo s sladkorjem. Cmoke ponudimo kot predjed ali kot glavno jed pri kosilu. 

Viri: Češpljevi cmoki iz krompirjevega testa:

  • Češpljevi cmoki iz krompirjevega testa; Sodobna kuharica; Centralni zavod za napredek gospodinjstva, 1974
  • Slivovi cmoki; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
  • Češpljevi cmoki s kisli smetano; Kuharica; Redna knjižna zbirka; 1986

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja