Marelični cmoki so poleg češpljevih cmokov meni najljubši. V današnjem receptu sem uporabila marelice iz kompota, ki sem ga letos pripravila za ozimnico. Marelične cmoke bomo danes pripravili iz krompirjevega testa. Kako pripravimo krompirjevo testo za cmoke? Priprava je preprosta, če imamo možnost izberemo škrobnat krompir, saj bomo tako lažje zamesili testo. V receptu je navedeno, da dodamo tudi žlico kisle smetane, ker je nisem imela, sem v testo dodala navaden jogurt. Prav tako nisem imela ostre moke, zato sem uporabila gladko belo moko, dodal pa sem tudi malo pšeničnega zdroba.
Marelični cmoki
Iz krompirjevega testa lahko seveda naredimo cmoke tudi s kakšnim drugim sadjem, najpogosteje seveda delamo slivove ali marelične, odlični so tudi s češnjami.
Sestavine za marelične cmoke:
- 1 kg krompirja
- marelični kompot
- 3 žlice masla
- 1 žlica kisle smetane
- 2 jajci
- moka (najboljša je ostra, lahko pa tudi gladka bela moka)
- sladkor v kockah
- pšenični zdrob
- maslo in drobtine
Recept za krompirjeve marelične cmoke po korakih
- Krompir operemo in celega pristavimo v rahlo osoljeno vodo. Krompir kuhamo približno pol ure.
- Ko je krompir kuhan, ga malo ohladimo in olupimo. Še rahlo topel krompir dobro pretlačimo, mu dodamo maslo, jajca in kislo smetano. Rahlo solimo in premešamo. Nato pričnemo počasi dodajati moko, testo bomo lažje zamesili z ostro moko.
- Ker nisem imela ostre moke, sem uporabila gladko moko, proti koncu gnetenja sem dodala malo pšrničnega zdroba. Moko postopoma dodajamo in gnetemo toliko časa, da dobimo gladko testo, ki se nam ne lepi več na roke.
- Testo oblikujemo v svaljek in ga narežemo na enakomerne kose, dolge od 3 do 4 cm. Vsak kos testa oblikujemo v kroglico, ki jo nato malo sploščimo.
- Na vsak kos sploščenega testa položimo polovico marelice iz kompota. Marelice iz kompota prej odcedimo in počakamo, da se malo osušijo. Na vsako marelico položimo kocko sladkorja.
- Testo previdno ovijemo okoli mareli in s pomokanimi rokami oblikujemo cmoke. Danes sem naredila nekoliko večje cmoke kot običajno.
- V večjem loncu zavremo vodo, jo malo oslimo in vanjo previdno položimo cmoke. Takoj zmanjšamo ogenj, tako da voda nežno vre. Marelične cmoke kuhamo približno 20 minut, kuhani so, ko priplavajo na vrh.
- Medtem do se cmoki kuhajo, v ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo drobtine. Ko so cmoki kuhani, jih poberemo iz vode in najprej odložimo na cedilo, ko pa se malo odtečejo, jih povaljamo po drobtinah.
- Preden cmoke postrežemo, jih potresemo s sladkorjem, ki mu lahko dodamo malo cimeta.