Skutina pita z marelicami

Skutina pita z marelicami

Skutina pita z marelicami je okusna poletna sladica, krhka, dišeča in ne preveč sladka. V piti se prepletajo sladko kisli okusi marelic in sladkorja, vse skupaj pa obogati skuta. V času ko nas narava obdari z dišečimi marelicami, lahko pripravimo mnoge okusne jedi. Sama sem letos iz marelic skuhala marmelado, pripravila pa sem tudi manj sladek kompot, ki ga lahko kasneje uporabim tudi za pripravo mareličnih cmokov.

Skutina pita z marelicami
Skutina pita z marelicami Spekla: Mari Radej

Skutina pita z marelicami

Slike za današnji recept je prispevala Mari Radej, recept sem povzela po italijanskem receptu. Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi pite? Testo zamesimo na hitro, da ostane čim dlje časa hladno, tako bo pita ravno prav hrustljava. Skuto pred uporabo odcedimo, da nadev ne bo preveč tekoč.  Za pripravo lahko uporabimo tudi marelice iz kompota, v tem primeru jih dobro odcedimo. Če so sveže marelice zelo kisle, jih prej potresemo s sladkorjem. Čeprav skutino pito z marelicami najpogosteje pripravljamo v poletnem času, jo lahko z konzerviranimi marelicami postrežemo tudi v zimskem prazničnem času. 

Sestavine za skutino pito z marelicami

  • 250 g gladke moke
  • 125 g hladnega masla
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • Ščepec soli
  • Naribana limonina lupina

Nadev:

  • 500 g sveže skute (polnomastna)
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica  koruznega škroba
  • 500 g svežih ali konzerviranih marelic; odcejenih in razpolovljenih

Recept za skutino pito z marelicami

  1. V skledo presejemo moko in dodamo na kocke narezano hladno maslo. Moko in maslo zmešamo, da dobimo drobtinam podobno zmes.
  2. Zmesi dodamo sladkor v prahu, jajce, sol in naribano limonino lupinico. Na hitro z hladnimi rokami zamesimo testo, ga oblikujemo v hlebček, zavijemo v folijo in ga za najmanj pol ure postavimo v hladilnik.
  3. Medtem ko testo počiva v hladilniku, pripravimo  skutni nadev. V večji posodi zmešamo odcejeno skuto, sladkor, jajca, vaniljev sladkor, kislo smetano in koruzni škrob. Vse sestavine premešamo, da dobimo gladko maso, po želji lahko dodamo tudi malo naribane limonine lupinice.
  4. Po pol ure je testo primerno hladno, nič ne bo narobe, če ga v hladilniku pustimo še kakšne pol ure.
  5. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Pripravimo pekač premera 24 ali 26 cm, lahko je tudi tortni model z snemljivim obodom. Pekač obložimo s papirjem za peko, ali pa ga dobro namastimo in rahlo potresemo z moko.
  6. Na pomokani površini hladno testo razvaljamo v 0,5 cm debel krog in ga previdno prenesemo v pripravljen pekač. Testo porazdelimo po dnu pekača in po robovih, z vilicami ga večkrat prebodemo.
  7. Če bomo uporabili sveže marelice, jih operemo, razpolovimo, odstranimo koščice. Če so zelo kisle, jih malo potresemo s sladkorjem. Če pa bomo uporabili marelice iz kompota, potem so verjetno že razpolovljene in jih samo dobro odcedimo.
  8. Po testu enakomerno porazdelimo skutin nadev, čez nadev pa položimo marelice, z odrezanim delom navzgor.
  9. Skutino pito z marelicami pečemo 40 do 45 minut pri 180 stopinjah C. Pita je pečena, ko so robovi zlato rjavi, nadev pa se strdi. 
  10. Ko je pita pečena, jo na sobni temperaturi ohladimo , preden jo postrežemo, jo lahko dodatno ohladimo v hladilniku.

Recept za marelično pito malo drugače