Recept za najboljšo češnjevo pito

posted in: Aktualno | 0

Češnjeva pita je odlična sladica, pripravljena iz krhkega testa in slastnega češnjevega nadeva. Današnje okuse češnjeve pite bomo obogatili z okusom mandljev in vanilje. Vaniljev in mandljev ekstrakt se čudovito povežeta z okusi češenj, medtem ko limonin sok doda sladici še dodatno svežino.

Limonin sok tudi prepreči, da bi sladica zagrenila. Češnjevo pito postrežemo ohlajeno, po vrhu lahko dodamo stepeno smetano in kepico vaniljevega sladoleda. Poglej si tudi recept za jabolčno pito.

češnjeva pita
Recept za odlično češnjevo pito

Češnjeva pita

Kaj moramo vedeti, preden se lotimo priprave testa in nadeva za češnjevo pito? Posebej previdni moramo biti pri pripravi češnjevega nadeva, da ga ne spremenimo v kašo, ki bo preprečila, da bi se pita lepo rezala. Če dosledno sledite navodilom v receptu, potem mora biti češnjev nadev precej trden in maslen, ter se da lepo rezati. Priprava testa je dokaj preprosta, preden ga razvaljamo, ga za najmanj dve uri postavimo v hladilnik. 

Katere češnje so primerne za pripravo češnjeve pite? Uporabimo lahko vse sorte češenj, v današnjem receptu sem uporabila sočne in zelo sladke temne češnje. Če boste pito pripravljali z višnjami, potem morate dodati malo več sladkorja. Ali lahko za pripravo pite uporabimo tudi zamrznjene češnje? Seveda, če imate v zamrzovalniku zamrznjene in že izkoščičene češnje, bo priprava pite še bolj preprosta.

Kako izkoščičimo češnje?

Izkoščičenje češenj ali odstranjevanje koščic iz češenj je nekoliko dolgočasno in neprijetno opravilo. Moramo povedati, da so se mi prsti precej zapletli pri tej nenavadni besedi. Resne pekarice imajo verjetno že pripravljen izkoščičevalec, ki ga lahko uporabimo tudi za odstranjevanje koščic tudi pri drugem koščičastem sadju. Za današnji recept potrebujemo 1, 5 kg češenj. Polovico češenj narežemo na polovico, ostale pa na četrtine. 

Katere sestavine potrebujemo za testo za češnjevo pito?

 • 315 g bele moke; 2 skodelici in pol
 • 85 g masla; 6 žlic
 • 130 g rastlinske masti; 2/3 skodelice
 • 120 ml ledeno mrzle vode; 1/2 skodelice
 • 1 čajna žlička soli

Recept za testo za češnjevo pito

 1. Najprej v večji posodi zmešamo moko in sol.
 2. Dodamo maslo in rastlinsko mast, ki ju narežemo na manjše koščke. Premešamo, da dobimo drobnemu zdrobu podobno mešanico.
 3. V mešanico počasi po žlicah dodajamo ledeno vodo in počasi mešamo z leseno žlico. Ko testo prične tvoriti velike grudice, prenehamo dodajati vodo. Pazimo, da ne dodamo več vode, kot je določeno v receptu.
 4. Testo za pito stresemo na pomokano delovno površino in ga gnetemo toliko časa, da moka popije vso maščobo. Testo se mora lepo združiti in ne sme biti lepljivo. Če je testo preveč grudasto, suho in drobljivo, pomočimo prste v ledeno vodo in ga še enkrat pregnetemo. Če pa je testo preveč lepljivo, ga še malo potresemo z moko in ga še nekaj časa gnetemo. 
 5. Testo oblikujemo v kroglo in prerežemo na dva dela, ki ju malo sploščimo. 
 6. Vsak del testa zavijemo v folijo in za najmanj dve uri postavimo v hladilnik. 

Katere sestavine potrebujemo za češnjev nadev?

 • 1,5 kg ali 5 skodelic izkoščičenih češenj
 • 135 g, 2/3 skodelice sladkorja
 • 28 g; 1/4 skodelice koruznega škroba
 • 15 ml; 1 žlica limoninega soka
 • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
 • 14 g; 1 žlica hladnega masla narezanega na majhne kocke
 • 1/4 žličke mandljevega ekstrakta
 • 1 jajce stepeno z 1 žlico mleka

Priprava češnjeve pite po korakih

 1. Najprej pripravimo češnjev nadev.  V večji posodi zmešamo izkoščičene in narezane češnje, dodamo sladkor, koruzni zdrob, limoni sok, ter vaniljev in mandljev ekstrakt. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo v hladilnik.
 2. Medtem se je testo za pito dobro ohladilo, zato ga lahko razvaljamo. Na pomokani delovni površini najprej razvaljamo en del testa, drugega medtem pustimo v hladilniku. En del testa razvaljamo v krog, ki je primeren za naš pekač. 
 3. Testo previdno položimo v okrogel pekač za pite in ga nežno potlačimo s prsti. Po testu razporedimo češnjev nadev, sok prihranimo za kasneje.
 4. Češnjev sok, ki smo prihranili, zlijemo v majhno skodelico in pristavimo na ogenj. Na majhnem ognju sok počasi kuhamo 4 minute, toliko da se sok zgosti.
 5. Zgoščen sok 5 minut ohlajamo, nato ga prelijemo po češnjah, ki smo jih razporedili po testu. Rahlo premešamo in ko se združijo hladne češnje in zgoščen sok, se bo nadev nekoliko strdil, vendar se bo med peko spet stopil in se lepo povezal. Po vrhu nadeva položimo na majhne koščke narezano maslo. 
 6. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C. 
 7. Iz hladilnika vzamemo drugi del testa in ga razvaljamo v krog s premerom 12 cm. S kolescem iz testa izrežemo štiri trakove širine 2 cm in dva trakova širine 1 cm. Izrezane trakove previdno napeljemo čez nadev tako da ustvarimo mrežo. Robove trakov stisnemo skupaj s testom, ki smo ga obložili z nadevom in tako zapremo pito s testom. Odvečno testo previdno obrežemo.
  izdelava mreže iz testa za pito
  Drugi del testa razvaljamo, izrežemo približno 2 cm široke trakove in izdelamo mrežo iz testa.
 8. Preden pito postavimo v pečico, jo premažemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali z žlico mleka.
 9. Če smo pito sestavljali že v pekaču za pite, potem jo takoj postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj C. Pri tej temperaturi pito pečemo 20 minut, nato temperaturo znižamo na 190 stopinj C in pečemo še od 30 do 40 minut, da se zgornja skorja lepo zlato obarva, nadev pa prične brbotati okoli robov pite.
 10. Ko je pita pečena, jo postavimo na rešetko in počasi ohladimo. Po želji jo po vrhu potresemo s sladkorjem v prahu.

Najpomembnejša vprašanja in nasveti o pripravi češnjeve pite

 • Zakaj moramo češnjevo pito najprej peči pri visoki temperaturi? Pri nekaterih pitah, moramo peko pričeti pri najmanj 200 stopinjah C, da se testo za pito strdi in da se aktivira koruzni škrob v nadevu. Po 20 minutah temperaturo znižamo in pito do konca spečemo. 
 • Ali lahko pri peki češnjeve pite preskočimo izdelavo zgornje mreže iz testa? Seveda, enostavno pripravimo samo testo, s katerim obložimo pekač, po njem prelijemo češnjev nadev in takoj spečemo.
 • Ali lahko zgornji del pite okrasimo  tudi drugače? Seveda, namesto mreže iz testa, lahko pito poljubno okrasimo. Iz testa izrežemo srčke, zvezdice ali pa testo samo razvaljamo in ga položimo po vrhu. 
 • Ali lahko pito pred pekom potresem s sladkorjem? Če bomo pito pred peko potresli z grobim sladkorjem, se bo po vrhu naredila hrustljava skorjica, sladkor pa naredi tudi drobne kristalčke.
 • Zakaj pito pred pečenjem premažemo z jajcem? Če pito pred peko premažemo z razžvrkljani jajcem, ki smo mu dodali žlico mleka, bo skorjica bolj hrustljava in bo imela lepo zlato barvo. 
 • Zakaj po vrhu nadeva dodamo koščke masla? S tem ko po vrhu nadeva dodamo koščke masla, preprečimo nastanek mehurčkov na površini nadeva. Maslo dodamo tudi pri breskovi piti. 
 • Zakaj ne zavržemo češnjevega soka, ki je nastal pri pripravi nadeva? Običajno odvečen sok pri pripravi nadeva zavržemo, a pri tem receptu ga bomo zelo koristno uporabili. Ko pripravljamo nadev, v soku konča veliko koruznega škroba, ta pa je izredno pomemben, da se nadev strdi. V tem soku se združijo vsi okusi nadeva, zato ga na majhnem ognju kuhamo toliko časa, da se nekoliko zgosti. Ko ohlajen sok zmešamo s češnjami, se bodo okusi povezali in dobili bomo slasten nadev. 
recept za češnjevo pito
Preden češnjevo pito postrežemo, jo dobro ohladimo.