Sladica v kozarcu s penino

Sladica v kozarcu s penino je odlična praznična sladica brez peke. V času Božičnih praznikov pripravljamo več sladkih dobrot in praznična peka je lahko tudi stresna. Zakaj si ne bi olajšali dela in pripravili sladice, s katerimi je manj dela, so preproste za pripravo, a ravno tako okusne in privlačne na pogled. Več receptov za sladice v kozarcu si lahko ogledate TUKAJ!

sladica v kozarcu s penino

Sestavine za sladico v kozarcu s penino

SestavinaKoličina
Rose penina200 ml
Jagodni pire100 g
Panakota (osnovna)150 g
Rafaelo kroglice4 kroglice

Postopek za pripravo na kratko

KorakOpis
Priprava jagodnega pirejaSveže jagode ali zamrznjene jagode spasiramo in sladkamo.
Priprava panakoteOsnovno panakoto pripravimo in ohladimo.
Sestavljanje sladiceSloji: penina, panakota in jagodni pire
OkrasitevNa vrh položimo Rafaelo kroglice.

Sladica v kozarcu s penino

Sladice v kozarcu so izjemno priljubljene zaradi svoje preproste priprave, elegantnega videza in bogatega okusa. Tokrat predstavljamo posebno elegantno sladico z dodatkom penine, ki naredi sladico praznično in slavnostno. Za pripravo današnje sladice bomo uporabili rose penino, ki bo poskrbela za prefinjen videz in okus.  Okus sladice zaokrožita jagodni pire in kremasta panakota, za dokončen prazničen izgled, pa bomo sladico okrasili z rafaelo kroglicami. Idejo in slike za sladico je prispevala Mari Radej.

odlična sladica v kozarcu s penino

Opozorilo: Ministrstvo za zdravje opozarja, da uživanje alkohola lahko škoduje zdravju.

Sestavine za sladico v kozarcu s penino

  • 1 kozarček rose penine, približno 2 dcl
  • 100 g svežih ali zamrznjenih jagod
  • 150 ml sladke smetane
  • 2 lističa želatine
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • rafaelo kroglice
  • po želji lističe mete za okras

Recept po korakih za sladico v kozarcu s penino

Jagodni pire lahko pripravite vnaprej in ga zamrznete za kasnejšo uporabo. Uporabite lahko sveže ali zamrznjene jagode, lahko pa jih nadomestite s kakšnim drugim sadjem.  Za še bolj svež okus poskusite panakoto pripraviti z dodatkom limonine lupinice. Kuharski strokovnjak priporoča, da sladico postrežemo v prozornih kozarcih, saj se bodo tako plasti lepo videle in sladica bo še bolj slavnostna. Penina poskrbi za pridih elegance, zato je ta sladica idealna za Božično ali Silvestrsko pogostitev.

1. Priprava jagodnega pireja

  1. 100 g svežih jagod operemo, odstranimo peclje in jih spasiramo z blenderjem. 
  2. Uporabimo lahko tudi zamrznjene jagode, ki ji prej popolnoma odtalimo. Po potrebi dodamo žlico sladkorja, če so jagode mogoče prekisle.
  3. Namesto navadnega sladkorja, lahko dodamo zavitek vanilijevega sladkorja.Pire precedimo, da odstranimo semena, in ga za nekaj časa postavimo v hladilnik. 

2. Priprava osnovne panakote

  • V manjši kozici segrejemo 150 ml sladke smetane na zmerni temperaturi. Pazimo, da ne zavre.
  • 2 lističa želatine namočimo v hladni vodi za približno 5 minut, da postaneta mehka.
  • Mehko želatino ožamemo in jo dodamo v segreto smetano. Mešamo, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
  • Primešamo vaniljev sladkor ali vaniljev ekstrakt po okusu, približno 1 žličko.Zmes nekoliko ohladimo in jo nalijemo v kozarce.
  • Kozarce postavimo v hladilnik za približno 2 uri, da se panakota strdi.
  • Za različico z manj sladkorja lahko vaniljev sladkor nadomestimo z medom ali javorjevim sirupom.

Priporočam tudi recept: Jagodna panakota

3. Kako sestavimo sladico v kozarcu s penino

  • V kozarec najprej nalijemo ohlajeno penino, približno 50 ml na kozarec. sladica v kozarcu s šampanjcemPenina se ne bo strdila, saj ne vsebuje želatine ali drugih sredstev za želiranje.
  • Penina ostane tekoča in doda osvežujoč okus sladice. Zaradi tega je priporočljivo sladico sestaviti tik pred postrežbo, da penina ohrani svojo teksturo in svežino. 
  • Nato dodamo plast ohlajene panakote.Na vrh previdno razporedimo jagodni pire.

pankota z jagodnim pirejem in penino

4. Sladico v kozarcu okrasimo z Rafaelo kroglicami

  • Na vrh sladice položimo Rafaelo kroglico in po želji dodamo nekaj svežih jagod ali metinih lističev. Namesto Rafaelo kroglice, lahko sladico okrasimo tudi s stepeno smetano. 

sladica v kozarcu s penino in sladko smetano

Najpogostejša vprašanja

VprašanjeOdgovor
Lahko uporabim drugo sadje namesto jagod?Seveda, malinov ali borovničev pire sta prav tako izvrstna.
Ali lahko uporabim brezalkoholno pijačo?Penino lahko zamenjate z gazirano limonado ali jabolčnim sokom.
Kako dolgo lahko sladica stoji v hladilniku?Priporočljivo je, sladico v kozarčku postrežete  v 24 urah, seveda pa naj bo ta čas v hladilniku.
Ali se Rafaelo kroglica raztopi?Kroglica ostane cela, dokler je ne pojeste, vendar jo dodajte tik preden sladico postrežete.

Vam je bil prispevek všeč? Poglejte več idej za praznične sladice!

Panakota v kozarčku s kivijem

panakota s kivijem

Kremšnita v kozarcu

kremšnita v kozarčku

Barvni razpokančki

barvni razpokančki

Sladki orehi

sladki orehi

Izbor najboljšega drobnega peciva

izbor drobnega peciva

Recept za sočne breskvice

recepti za sladice breskvice

Ruska kape

ruske kape

Recepti za Božične sladice

recepti za božične sladice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja