Panakota v kozarcu s kivijem je okusna sladica v kozarčku. Je že tako, da Slovenci po kosilu še vedno vprašamo…kaj bo pa za povrh? Seveda s tem mislimo, kakšno sladico bomo dobili za posladek.
Idej za sladice je res veliko, najbolj priljubljene so seveda potice z različnimi nadevi, puhaste rolade in drobno pecivo. Kadar pa nimamo časa ali nismo preveč vešči peke, potem so sladice v lončku rešitev za sladico na hitro.

🍮 Panakota v kozarcu s kivijem 🥝 – kremasta poslastica v plasteh
Čas priprave & Prehranske vrednosti
✅ Priprava: 15 minut
✅ Čas hlajenja: 3 ure
✅ Skupni čas: Približno 3 ure v 15 minutah
✅ Težavnost: Preprosto
📊 Prehranske vrednosti na kozarček
🍽️ Energijska vrednost: ~280 kcal
🥛 Maščobe: ~18 g
🍚 Ogljikovi hidrati: ~25 g
💪 Beljakovine: ~4 g
🍭 Sladkorji: ~18 g
🥝 Vitamini in minerali: vitamin C, kalcij
Danes bomo pripravili okusno panakoto v kozarcu s kivijevim pirejem. Sladica je res preprosta za pripravo, kivi pa lahko kupimo v vseh letnih časih, seveda je najboljši svež in sezonski. Kaj je panakota ali pravilno zapisano Panna cotta? Panna cotta je priljubljena italijanska sladica, na prvi pogled je recept videti zahteven, a v resnici potrebujemo za pripravo samo sladko smetano, sladkor in želatino. V prevodu panakota pomeni kuhana smetana in je v bistvu bolj podobna pudingu.
Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi panakote? Pomembno je, da nam želatina ne zavre in se naredijo grudice. Panakoto pogosto pripravljamo z različnim sadjem, ravno pri kiviju in ananasu moramo biti previdni, saj vsebujeta encim bromealin, ki preprečuje, da bi se želatina strdila. To preprečimo tako, da kivi zmeljemo v sadni pire in nato rahlo ogrejemo.
Sestavine za sladico v kozarčku s kivijem
- 350 ml sladke smetane
- 150 ml mleka
- 100 g sladkorja
- vaniljev strok ali vaniljeva esenca
- 10 g želatine
- 6 žlic vode
- 3 kiviji
Kako pripravimo smetanovo kremo z želatino?
- Najprej želatino v prahu prelijemo z mrzlo vodo, premešamo in pustimo da nabrekne.
- V ponev zlijemo sladko smetano in mleko, dodamo vanilijo ( strok s semeni ali esenco) in sladkor.
- Počasi segrevamo, mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Preden mešanica zavre, ponev odstavimo z ognja in primešamo rahlo ogreto želatino.
- Dekorativne kozarčke do tretjine napolnimo s kremo z želatino in sladico najprej ohladimo na sobni temperaturi, nato pa jo za nekaj ur postavimo v hladilnik.
Medtem ko se sladica ohlaja, pripravimo kivijev sadni pire
- Dva kivija in pol olupimo, narežemo in stresemo v blender. Polovico kivija prihranimo za končno dekoracijo.
- V blender poleg kivija dodamo malo sladkorja ali medu, dodamo lahko tudi pol banane. Vse skupaj zmiksamo v sladek sadni pire.
- Ko je smetanova krema z želatino popolnoma ohlajena, čez naložimo kivijev sadni pire. Po vrhu položimo rezine kivija ali kakšno drugo sadje. Sladico lahko potresemo z naribano belo ali temno čokolado, potresemo jo lahko tudi s čokoladnimi mrvicami.
