Panakota v kozarcu s kivijem

posted in: Aktualno | 0

Panakota v kozarcu s kivijem je okusna sladica v kozarčku. Je že tako, da Slovenci po kosilu še vedno vprašamo…kaj bo pa za povrh? Seveda s tem mislimo, kakšno sladico bomo dobili za posladek.

Idej za sladice je res veliko, najbolj priljubljene so seveda potice z različnimi nadevi, puhaste rolade in drobno pecivo. Kadar pa nimamo časa ali nismo preveč vešči peke, potem so sladice v lončku rešitev za sladico na hitro.

panakota v kozarcu
Panakota s kivijem v kozarcu Slika: Mari Radej

Panakota v kozarcu s kivijem

Danes bomo pripravili okusno panakoto v kozarcu s kivijevim pirejem. Sladica je res preprosta za pripravo, kivi pa lahko kupimo v vseh letnih časih, seveda je najboljši svež in sezonski. Kaj je panakota ali pravilno zapisano Panna cotta? Panna cotta je priljubljena italijanska sladica, na prvi pogled je recept videti zahteven, a v resnici potrebujemo za pripravo samo sladko smetano, sladkor in želatino. V prevodu panakota pomeni kuhana smetana in je v bistvu bolj podobna pudingu.

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi panakote? Pomembno je, da nam želatina ne zavre in se naredijo grudice. Panakoto pogosto pripravljamo z različnim sadjem, ravno pri kiviju in ananasu moramo biti previdni, saj vsebujeta encim bromealin, ki preprečuje, da bi se želatina strdila. To preprečimo tako, da kivi zmeljemo v sadni pire in nato rahlo ogrejemo.

Sestavine za sladico v kozarčku s kivijem

 • 350 ml sladke smetane
 • 150 ml mleka
 • 100 g sladkorja
 • vaniljev strok ali vaniljeva esenca
 • 10 g želatine
 • 6 žlic vode
 • 3 kiviji

Kako pripravimo smetanovo kremo z želatino?

 1. Najprej želatino v prahu prelijemo z mrzlo vodo, premešamo in pustimo da nabrekne.
 2. V ponev zlijemo sladko smetano in mleko, dodamo vanilijo ( strok s semeni ali esenco) in sladkor.
 3. Počasi segrevamo, mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Preden mešanica zavre, ponev odstavimo z ognja in primešamo rahlo ogreto želatino.
 4.  Dekorativne kozarčke do tretjine napolnimo s kremo z želatino in sladico najprej ohladimo na sobni temperaturi, nato pa jo za nekaj ur postavimo v hladilnik.

Medtem ko se sladica ohlaja, pripravimo kivijev sadni pire

 1. Dva kivija in pol olupimo, narežemo in stresemo v blender. Polovico kivija prihranimo za končno dekoracijo.
 2. V blender poleg kivija dodamo malo sladkorja ali medu, dodamo lahko tudi pol banane. Vse skupaj zmiksamo v sladek sadni pire.
 3. Ko je smetanova krema z želatino popolnoma ohlajena, čez naložimo kivijev sadni pire. Po vrhu položimo rezine kivija ali kakšno drugo sadje. Sladico lahko potresemo z naribano belo ali temno čokolado, potresemo jo lahko tudi s čokoladnimi mrvicami.
sladica v kozarcu
Sladica v kozarcu Slika: Mari Radej