Panakota z jagodnim pirejem je okusna, kremasta in nadvse slastna sladica v lončku. Sladice v kozarcu ali lončku so vse bolj priljubljene, saj so preproste za pripravo. Kaj je panna cotta? Panna cotta ali panakota, kot ji rečemo pogovorno, je klasična italijanska sladica, v dobesednem prevodu pomeni kuhana smetana. V osnovnem italijanskem receptu kuhamo smetano s sladkorjem, dodamo želatino in mešamo da dobimo gladko kremo. Ko je sezona jagod moramo vsekakor pripraviti panakoto iz svežih jagod, uporabimo lahko seveda tudi zamrznjene jagode.
Panakota z jagodnim pirejem
Panna cotta je bila sprva preprosta sladica s sladko smetano, ki so ji šele kasneje dodali želirno sredstvo. Prve slastne panakote naj bi pripravljali v italijanski pokrajini Piemont. Panakoto običajno postrežemo hladno, poleg klasične kreme z želatino, jo pripravljamo z raznimi prelivi in dodatki. Odlična je panakota s pirejem iz kivija, borovnic, malin ali kakšnega druga sadja. Še bolj bogata je panakota s karamelno kremo, najpogosteje pa jo prelijemo s čokoladnim prelivom ali stepeno sladkor smetano. Klasično panakoto lahko kombiniramo tudi z pudingi v različnih barvah.
Sestavine za panakoto
- 400 g sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 40 g sladkorja
- 2 lističa želetine
Sestavine za jagodni pire
- 250 g svežih jagod (uporabimo lahko tudi zamrznjene)
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 žlička limoninega soka
Recept za panakoto z jagodnim pirejem
- Listič želatine namočimo v hladno vodo.
- Sladko smetano prelijemo v ponev, vaniljev strok po dolgem prerežemo, postrgamo in stresemo k smetani. Namesto vaniljevega stroka lahko uporabimo tudi vaniljev ekstrakt ali sladkor.
- Smetani dodamo sladkor in med mešanjem počasi zavremo. Kremo na nizkem ognju počasi kuhamo 10 minut.
- Ko je želatina mehka, jo poberemo iz vode in odcedimo odvečno vodo. Odcejene lističe želatine nato vmešamo v vročo smetano, mešamo toliko časa, da se želatina popolnoma raztopi.
- Če smo v kremo dodali strok vanilije, se lahko zgodi, da se temna semena vanilje spustijo na dno kreme. To preprečimo tako, da posodo postavimo nad drugo posodo, v katero smo dali vodo z ledenimi kockami. Ves čas mešamo, ledena voda pa bo poskrbela, da bo želatina hitreje želirala.
- Vročo kremo prelijemo v kozarčke, lahko jo tudi precedimo. Če želimo bolj dekorativno panakoto, kozarčke malo nagnemo, tako da bo krema v kozarčku postrani.
- Kozarce s panakoto moramo ohladiti, za najmanj 4 ure jih postavimo v hladilnik, še bolje če jih v njem pustimo čez noč.
Recept za jagodni pire za panakoto
- Približno 50 g jagod narežemo na drobne kocke, ostale jagode skupaj s sladkorjem v mešalniku pretlačimo v pire. To je priprava preprostega jagodnega pireja na hladen način, pripravimo pa ga lahko tudi s kuhanjem. Če želimo bolj barvno sladico, jo lahko kombiniramo s pudingi v različnih barvah.
- Jagode in sladkor na nizkem ognju kuhamo toliko časa, da jagode že skoraj razpadejo.
- Ko so jagode mehke, preverimo če je pire dovolj sladek in sladkost primerno prilagodimo.
- Jagodni pire malo ohladimo in ga nato prelijemo po mrzli panna cotti. Po vrhu lahko dodamo še stepeno sladko smetano in kakšno celo jagodo.
- Sladico še nekoliko ohladimo, preden jo postrežemo pa jo z nekaj domišljije še dekoriramo. Če smo si prihranili na kocke narezane jagode, jih preprosto potresemo po vrhu. Panakoto lahko okrasimo tudi s čokoladnimi mrvicami, čokoladnimi palčkami ali srčki…ali pa si izmislimo nekaj čisto svojega.