panacota

Jagodna panakota – odlična kremasta sladica v kozarcu

Panakota z jagodnim pirejem je okusna, kremasta in nadvse slastna sladica v lončku. Sladice v kozarcu ali lončku so vse bolj priljubljene, saj so preproste za pripravo. Kaj je panna cotta? Panna cotta ali panakota, kot ji rečemo pogovorno, je klasična italijanska sladica, v dobesednem prevodu pomeni kuhana smetana. V osnovnem italijanskem receptu kuhamo smetano s sladkorjem, dodamo želatino in mešamo da dobimo gladko kremo. Ko je sezona jagod moramo vsekakor pripraviti panakoto iz svežih jagod, uporabimo lahko seveda tudi zamrznjene jagode. 

panakota
Panakota – panna cotta z jagodni pirejem Slika: Mari Radej

Panakota z jagodnim pirejem

Panna cotta je bila sprva preprosta sladica s sladko smetano, ki so ji šele kasneje dodali želirno sredstvo. Prve slastne panakote naj bi pripravljali v italijanski pokrajini Piemont. Panakoto običajno postrežemo hladno, poleg klasične kreme z želatino, jo pripravljamo z raznimi prelivi in dodatki. Odlična je panakota s pirejem iz kivija, borovnic, malin ali kakšnega druga sadja. Še bolj bogata je panakota s karamelno kremo, najpogosteje pa jo prelijemo s čokoladnim prelivom ali stepeno sladkor smetano. Klasično panakoto lahko kombiniramo tudi z pudingi v različnih barvah.

jagodna panakota
Jagodna panakota s čokoladnim srčkom

Sestavine za panakoto

  • 400 g sladke smetane
  • 1 vaniljev strok
  • 40 g sladkorja
  • 2 lističa želetine

Sestavine za jagodni pire

  • 250 g svežih jagod (uporabimo lahko tudi zamrznjene)
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 1 žlička limoninega soka

Recept za panakoto z jagodnim pirejem

  1. Listič želatine namočimo v hladno vodo.
  2. Sladko smetano prelijemo v ponev, vaniljev strok po dolgem prerežemo, postrgamo in stresemo k smetani. Namesto vaniljevega stroka lahko uporabimo tudi vaniljev ekstrakt ali sladkor.
  3. Smetani dodamo sladkor in med mešanjem počasi zavremo. Kremo na nizkem ognju počasi kuhamo 10 minut.
  4. Ko je želatina mehka, jo poberemo iz vode in odcedimo odvečno vodo. Odcejene lističe želatine nato vmešamo v vročo smetano, mešamo toliko časa, da se želatina popolnoma raztopi.
  5. Če smo v kremo dodali strok vanilije, se lahko zgodi, da se temna semena vanilje spustijo na dno kreme. To preprečimo tako, da posodo postavimo nad drugo posodo, v katero smo dali vodo z ledenimi kockami. Ves čas mešamo, ledena voda pa bo poskrbela, da bo želatina hitreje želirala.
  6. Vročo kremo prelijemo v kozarčke, lahko jo tudi precedimo. Če želimo bolj dekorativno panakoto, kozarčke malo nagnemo, tako da bo krema v kozarčku postrani. 
  7. Kozarce s panakoto moramo ohladiti, za najmanj 4 ure jih postavimo v hladilnik, še bolje če jih v njem pustimo čez noč. 

sladice v kozarcu

Recept za jagodni pire za panakoto

  1. Približno 50 g jagod narežemo na drobne kocke, ostale jagode skupaj s sladkorjem v mešalniku pretlačimo v pire. To je priprava preprostega jagodnega pireja na hladen način, pripravimo pa ga lahko tudi s kuhanjem. Če želimo bolj barvno sladico, jo lahko kombiniramo s pudingi v različnih barvah. panakota s pudingom in stepeno smetano
  2. Jagode in sladkor na nizkem ognju kuhamo toliko časa, da jagode že skoraj razpadejo. 
  3. Ko so jagode mehke, preverimo če je pire dovolj sladek in sladkost primerno prilagodimo. 
  4. Jagodni pire malo ohladimo in ga nato prelijemo po mrzli panna cotti. Po vrhu lahko dodamo še stepeno sladko smetano in  kakšno celo jagodo.
  5. Sladico še nekoliko ohladimo, preden jo postrežemo pa jo z nekaj domišljije še dekoriramo. Če smo si prihranili na kocke narezane jagode, jih preprosto potresemo po vrhu. Panakoto lahko okrasimo tudi s čokoladnimi mrvicami, čokoladnimi palčkami ali srčki…ali pa si izmislimo nekaj čisto svojega. 
panakota z jagodnim pirejem
Panakoto poljubno okrasimo….tukaj lahko sprostimo umetniško žilico in se malo poigramo.

Priporočam tudi recepte za podobne sladice v kozarcu

Malinova panna cotta

malinova panna cotta

Kremšnite v kozarcu

kremšnite v kozarcu

Tiramisu v kozarčku

tiramisu v kozarčku

Panakota s kivijem 

panakota s kivijem