Marelična pita z lešnikovim nadevom je malce posebna pita, saj sem za pripravo uporabila sestavine, ki sem jih imela pri roki. Poleti sem dobila dobre domače marelice in sem naredila ne preveč sladek kompot in te marelice sem uporabila za pripravo pite. Seveda je marelična pita boljša, če jo pripravimo s svežimi marelicami. Ker sem klasično marelično pito že večkrat pripravila, sem se tokrat odločila, da jo malo popestrim. Vloženim marelicam sem dodala lešnikov nadev, vse skupaj pa sem še obogatila z domačo marelično marmelado.
Marelična pita z lešnikovim nadevom
Najboljša marelična pita je vsekakor tista, ki jo pripravimo s svežimi marelicami. Vendar sezonsko sadje je na voljo samo kratek čas, zato si pomagamo s kompoti, ter vloženim ali suhim sadjem. Danes sem za pripravo pite uporabila domač marelični kompot.
Sestavine za marelično pito z lešnikovim nadevom – sestavine za testo
- 400 g bele gladke moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 180 g masla
- 120 g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 3 žlice mleka
- malo naribane limonine lupinice
Sestavine za nadev – lešnikov nadev in marelice
- 100 g mletih lešnikov
- 1/2 skodelice vrelega mleka
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1 žlica sladkorja
- malo naribane limonine lupinice
- 1 kozarec mareličnega kompota
- 1/2 kozarčka domače marelične marmelade
- 1 razžvrkljano jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip
Recept za marelično pito z orehovim nadevom
- V posodo kuhinjskega robota stresemo moko, dodamo pecilni prašek in na koščke narezano maslo, ki ga ogrejemo na sobno temperaturo.
- Z rokami zmešamo moko in maslo, nato dodamo sladkor v prahu, naribano limonino lupinico, jajci in tri žlice mleka.
- Z roko ali s pomočjo kuhinjskega robota hitro zgnetemo testo, ne gnetemo predolgo, da se maslo ne zmehča.
- Testo oblikujemo v hlebček, ga položimo v manjšo vrečko in ga za najmanj pol ure postavimo v hladilnik. Testo lahko že sedaj razdelimo na dva dela.
- Medtem ko je testo v hladilniku, mletim lešnikom primešamo vrelo mleko, sladkor, naribano limonino lupinico in vanilijev sladkor. Vse skupaj dobro zmešamo, če je masa preredka, dodamo malo drobtin. Marelice odcedimo in po želji narežemo, pripravimo si tudi marelično marmelado.
- Ko je testo primerno ohlajeno, eno polovico razvaljamo na približno 4 mm debelo. Razvaljano testo previdno preložimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za preko.
- Če nismo preveč vešči dela s krhkim testom, se nam bo pri prelaganju v pekač verjetno strgalo…nič hudega, enostavno ga z roko čimbolj enakomerno poravnamo po pekaču, ob robovih lahko bolj na debelo.
- Testo z vilicami prepikamo in nanj najprej nanesemo lešnikov nadev.
- Nadev enakomerno poravnamo in po njem naložimo marelice.
- Čez marelice namažemo marelično marmelado.
- Drugi del testa razvaljamo in narežemo na trakove iz katerih naredimo mrežo. Trakove iz testa položimo tudi ob robovih in jih malo stisnemo.
- Pito po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo postavimo v ogreto pečico.
- Marelično pito z orehovim nadevom pečemo 35 minut pri 190 stopinjah C.
- Ko je pita pečena, jo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na poljubne kose.