Recepti za lunice! Rumovi polmeseci, limonine lunice ali rumove lunice...poznamo kar nekaj imena za to odlično sladico. Vsi pa se strinjamo, da so lunice brezčasno in retro pecivo, ki ne sme manjkati ob različnih praznikih, najpogosteje jih pripravimo pri Božični peki.
Recept za lunice
Sestavine | Postopek |
---|---|
Sestavine za testo: – 120 g masla – 120 g sladkorja – 120 g moke – 3 jajca – 1 vaniljev sladkor – 50 g naribane čokolade – 1/2 pecilnega praška – 60 g orehov – Malo cimeta – 1 žlica čokolade v prahu | Najprej ločimo rumenjake in beljake. Maslo zmešamo z naribano čokolado, nato izmenjaje dodajamo rumenjake in sladkor z vaniljevim sladkorjem. V maso primešamo stepene beljake in moko s pecilnim praškom, orehe ter cimetom. Testo razporedimo po namaščenem pekaču za prst debelo. |
Sestavine za rumov preliv: – 1 dl ruma – 2 žlici vode – 120 g sladkorja v prahu | Med peko pripravimo preliv: sladkor v prahu presejemo, dodamo rum in vročo vodo, da dobimo gosto, tekočo zmes. Pečeno testo obrnemo na desko in ga prelijemo s prelivom. Po strditvi z modelom izrežemo polmesece ali druge oblike. |
Pečenje: – Pečico ogrejemo na 200 °C. – Pecivo pečemo 20–25 minut. | Po peki testo obrnemo, prelijemo z rumovim prelivom in izrežemo poljubne oblike. Polmesece pustimo, da se preliv popolnoma strdi, nato jih postrežemo. |
Recepti za lunice
Za lunice poznamo več receptov; pripravimo jih z lešniki, mandlji, čokolado ali orehi. Lunice prelijemo z različnimi prelivi, katerih osnova so sladkor v prahu, limonin sok in rum. Mislim da obstaja še veliko različic, ki mogoče še nikoli niso bile zapisane.
Rumovi polmeseci
Rumovi polmeseci, preliti z rumovim ledom ali rumovo glazuro so odlična sladica, naša glavna pekarica Mari Radej nas z njimi običajno razveseli za Božične praznike. Čeprav je recept videti preprost, je Mari opozorila, da moramo s testom, ki ga prelijemo s prelivom, ravnati skrajno previdno, če želimo da bodo polmeseci videti lepo.
Sestavine za rumove polmesece
- 120 g masla
- 120 g sladkorja
- 120 g moke
- 3 jajca
- 1 vaniljev sladkor
- 50 g naribane čokolade
- 1/2 pecilnega praška
- 60 g orehov
- malo cimeta
- 1 žlica čokolade v prahu
Sestavine za rumov preliv
- 1 dl ruma
- 2 žlici vode
- 120 g sladkorja v prahu
Recept po korakih za rumove polmesece
- Najprej ločimo rumenjake in beljake.
- Dobro umešamo maslo in naribano čokolado. Nato izmenjaje dodajamo rumenjake in sladkor, ki smo mu primešali vaniljev sladkor in mešamo, da se masa speni.
- Moki primešamo pecilni prašek, mlete orehe in cimet. Iz beljakov stepemo trd sneg.
- Ko se maslena masa speni, dodamo trd beljakov sneg in po njem potresemo moko pomešamo s pecilnim praškom, mletimi orehi in cimetom.
- Pripravimo pekač, ki ga dobro namastimo. Testo enakomerno razgrnemo po pekaču za prst debelo.
- Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, pecivo pečemo od 20 do 25 minut.
- Medtem ko se pecivo peče, pripravimo rumov led. Sladkor v prahu presejemo, dodamo rum in toliko vroče vode, da dobimo gosto, še tekočo zmes.
- Ko je pecivo pečeno, ploščo obrnemo na desko in takoj prelijemo z rumovim prelivom.
- Ko se rumov preliv strdi, s pomočjo modela v obliki lunice izrežemo polmesece, pomagamo si lahko tudi s kozarčkom ali modelom za krofe.
- Namesto lunice lahko izrežemo tudi druge poljubne oblike.
Lešnikovi polmeseci s prelivom z okusom jagode
Za lešnikove polmesece je podoben recept kot za rumove polmesece, samo testo bomo pripravili z mletimi lešniki in pripravili jagodni preliv. Odlična ideja za Božične sladice!
Sestavine za lešnikove polmesece
- 120 g sladkorja v prahu
- 60 g mletih lešnikov
- 3 jajca
- 120 g masla
- 120 g bele moke
- 50 g naribane čokolade
- 1/2 zavitka pecilnega praška
- ščepec soli
Sestavine za jagodni led
- sok 1 limone
- 230 g sladkorja v prahu
- 3 žlice ruma
- nekaj kapljic živilske barve z okusom jagode
Recept po korakih za lešnikove polmesece
- Zmehčano maslo, sladkor, čokolado v prahu in rumenjake penasto umešamo.
- Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo, dodamo mlete lešnike in dobro premešamo. Suhe sestavine vmešamo jajčno zmes, mešamo z najnižjo močjo električnega mešalca.
- Beljake s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg in ga previdno vmešamo v testo.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Pripravimo malce globlji pekač in ga namastimo.
- Testo prelijemo v pekač in ga z lopatico poravnamo.
- Testo za lešnikove polmesece pečemo pri 180 stopinjah od 20 do 25 minut.
- Medtem ko se pecivo peče, pripravimo preliv. Sok ene limone precedimo in mu dodamo rum. Sladkor v prahu presejemo in mu nato počasi dodajamo limonin sok z rumom, na koncu dodamo še nekaj kapljic živilskega barvila z okusom jagode. Seveda lahko dodamo poljubno živilsko barvo, posebej kadar pripravljamo božične dobrote.
- Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in nekoliko ohladimo, nato pečeno pecivo prelijemo s prelivom in pustimo, da se strdi. Nato s pomočjo modela izrežemo polmesece ali kakšne druge praznične like, če pecivo pripravljamo za Božične praznike.
Recept za limonine lunice
Limonine lunice, rumovi polmeseci, lešnikovi polmeseci ali rumove lunice. Kakor koli jih že imenujemo, se vsi strinjamo da je to retro in brezčasna sladica, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Današnji recept je namenjen za malce večjo količino, saj bomo iz sestavin dobili približno 60 lunic.
Sestavine za limonine lunice
- 240 g sladkorja
- 240 g čokolade v prahu
- 240 g bele moke
- 240 g margarine
- 6 jajc
Sestavine za limonin preliv
- 240 g sladkorja v prahu
- 5 žlic ruma
- sveže iztisnjen sok ene limone
Recept za limonine lunice
- Penasto umešamo sladkor, čokolado v prahu in rumenjake, na koncu vmešamo zmehčano margarino.
- Iz beljakov stepemo trd sneg, ga dodamo v jajčno maso in po njem potresemo presejano moko.
- Vse sestavine stepemo v gladko maso.
- Globok pekač obložimo s papirjem za peko, pečico ogrejemo na 200 stopinj C.
- Maso enakomerno razporedimo po pekaču, pecivo pečemo 15 minut pri 200 stopinjah C.
- Iz sladkorja v prahu, limoninega soka in ruma pripravimo preliv in ga prelijemo po vročem pecivu in takoj s pomočjo modelčka pričnemo izrezovati lunice.
Čokoladni orehovi polmeseci z limoninim ledom
Lunice lahko pripravimo malo drugače in sicer čokoladno orehove z limoninim ledom.
Sestavine za čokoladno orehove polmesece
- 120 g moke
- 120 g masla
- 120 g sladkorja
- 120 g čokolade v prahu
- 150 g mletih orehov
- 3 jajca
- 1 žlička pecilnega praška
- sladkorni led; 250 g sladkorja v prahu, 4 žlice limoninega soka, 1 žlica beljaka
Kako pripravimo čokoladno orehove polmesece?
- V elektičnem mešalniku zmešamo maslo, jajca in sladkor.
- Dodamo čokolado v prahu, mlete orehe in moko, ki ji primešamo pecilni prašek.
- Testo predanemo v namaščen pekač, ki ga lahko tudi obložimo s papirjem za peko. Testo razmažemo za prst debelo.
- Testo pečemo pol ure pri 180 stopinjah C.
- Priravimo sladkorni led; Zmešamo sladkor v prahu, limonin sok in žlico beljaka.
- Ko je testo pečeno, ga še vročega prelijemo s sladkornim ledom. Ko se sladkorni led stopi, ga narežemo z obodom za lunice.
Mogoče vam bodo všeč podobni recepti za sladice?
Izbor najboljših receptov za drobno pecivo
Krhki orehovi rogljički
Enostavni masleni piškoti
Linški piškoti
Razpokančki
Breskvice
Ruske kape
Cimetove rolice
Viri: Recepti za lunice
- Rumovi polmeseci; Recepti sestre Nikoline
- Sodobna kuharica iz leta 1974, rumov led