Polžki s skuto in brusnicami so odlična sladica, ki jo lahko postrežemo za Velikonočne praznike. Mogoče je čas, da malce spremenimo praznični jedilnik in poleg orehove potice, potratne potice ali potice s kakšnim drugim nadevom, postrežemo nekaj novega.
Recept sicer ni nekaj novega, saj na podoben način pripravljamo osja gnezda s skuto in rozinami. Danes bomo v skutni nadev dodali brusnice, z nadevom pa se seveda lahko tudi poigramo. Dodamo lahko pehtran, brusnice nadomestimo z rozinami, odlično pa se v nadev podajo čokoladne kapljice. Slike za današnjo sladico je prispevala Mari Radej, ki je odlična in izkušena pekarica.
Polžki s skuto in brusnicami
Skutni polžki si odlična ideja za Velikonočno sladico! Skutin nadev lahko obogatimo ta različnimi dodatki; namesto brusnic dodamo rozine ali čokoladne kapljice, dodamo lahko tudi pehtran.
Na podoben način lahko pripravimo tudi sladico z orehovim ali lešnikovim nadevom.
Sestavine za kvašeno testo
- 1/2 kg moke
- 2,5 dl mlačnega mleka
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 20 g svežega kvasa
- 1 jajce in 1 rumenjak
- 100 g masla
- 1 žlička soli
Sestavine za skutin nadev z brusnicami
- 220 g skute
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 velika žlica kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- naribana limonina lupinica
- 1 žlica ruma
- 110 g posušenih brusnic
Kako pripravimo testo za polžke?
- Najprej pripravimo kvasec. V manjšo posodico nadrobimo svež kvas, dodamo malo mleka in žlico moke. Premešamo in počakamo, da kvasec vzhaja.
- V posodo robota presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Ob rob moke dodamo žličko soli, v jamico zlijemo vzhajan kvasec.
- Posebej zmešamo mlačno mleko, sladkor, razžvrkljano jajce in rumenjak, ter na koncu še stopljeno maslo. Mešanico primešamo k moki in zgnetemo mehko testo. Testo oblikujemo v hlebček in ga pokritega vzhajamo.
- Testo pustimo vzhajati približno uro in pol, ali toliko časa, da se količina testa podvoji.
Medtem ko testo vzhaja, pripravimo skutin nadev
- Brusnice že prej prelijemo z vročo vodo in jih nato odcedimo.
- Za nadev zmešamo skuto, sladkor, vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. Prilijemo malo ruma in razžvrkljani jajce. Vse sestavine zmešamo, da dobimo lepo mazljiv nadev.
Kako pripravimo polžke in koliko časa pečemo sladico?
- Ko je testo primerno vzhajano, ga na pomokanem delovnem pultu razvaljamo.
- Razvaljano testo premažemo s skutnim nadevom in potresemo z namočenimi in odcejenimi brusnicami.
- Namazano testo tesno zvijemo in narežemo na približno 2 cm velike kose.
- Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj odlagamo narezane kose nadevanega testa. Preden polžke postavimo v pečico, jih premažemo z mlekom ali razžvrkljanim jajcem.
- Polžke s skutnim nadevom in brusnicami pečemo pri 180 stopinjah, približno pol ure.
- Ko so polžki pečeni, jih malo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.