Pomarančni kolač

posted in: Aktualno, Biskvitna peciva | 0

Pomarančni kolač je preprosta biskvitna sladica, ki nas lahko reši iz zagate, kadar želimo na hitro pripraviti okusno in tudi na videz privlačno sladico.

Sladko kisli okusi se odlično ujamejo, sladico pa lahko postrežemo tudi ob prazničnih priložnostih. Kolač lahko spečemo v potičniku, v katerem drugače pečemo potice z različnimi nadevi. 

pomarančni kolač
Sočen pomarančni kolač Slika: Mari Radej

Pomarančni kolač

V svojem blogu recepti za sladice pogosto poudarjam, da bi moralo biti objavljenih več receptov, ki so primerni za začetnike.  Izkušene pekarice rade pozabijo, da so tudi same enkrat začele z majhnimi koraki. Če nimamo izkušenj, se nam še tako preprost kolač lahko ponesreči. Pomarančnega kolača se lahko brez skrbi lotijo tudi kulinarični začetniki. 

Na kaj morajo še posebej biti pozorni pekarski začetniki pri pripravi biskvitnega testa?

 1. Zelo pomembno je, da jajca s sladkorjem stepamo tako dolgo, da dobimo svetlo, skoraj belo, puhasto in kremasto zmes. Stepati je potrebno najmanj 10  minut.
 2. Med dolgim stepanjem ustvarimo mehurčke zraka, ki so odgovorni zato, da je pecivo rahlo in med peko naraste. Če jajčne zmesi ne bomo dovolj dolgo stepali, bo biskvitno testo nizko in zbito.
 3. Pomembno je tudi v katerem zaporedju dodajamo sestavine za biskvit; najprej stepemo jajca s sladkorjem, pogosto tudi posebej rumenjake s sladkorjem, iz beljakov pa naredimo sneg in ga nato nežno vmešamo. Šele nato po žlicah dodajamo presejano moko in jo res previdno vmešamo, samo z dvigovanjem metlice.
 4. Če želimo gostejši biskvit, ki je lepo enakomerne strukture, potem v testo dodamo maščobo, običajno je to olje ali maslo. Maščobo dodamo vedno čisto na koncu.
 5. Izkušeni kuharji v biskvitno pecivo ne dodajajo pecilnega praška, saj dobijo pravo strukturo biskvita samo z dolgim stepanjem.

Sestavine za pomarančni kolač

 • 4 jajca
 • 250 g sladkorja
 • 2 dl rastlinskega olja
 • sok 5 pomaranč
 • naribana lupinica 2 pomaranč
 • 300 g bele pšenične moke TIP 500
 • 1 zavitek pecilnega praška
 • 100 g sladkorja v prahu

Najprej pripravimo biskvitno testo za pomarančni kolač

 1. Za pripravo pomarančnega kolača uporabimo ekološko pridelane pomaranče, ki jih najprej dobro operemo in iz dveh naribamo pomarančno lupinico.
 2. Iz 5 pomaranč iztisnemo sok, sok ene pomaranče prihranimo za preliv.
 3. Jajca in sladkor penasto umešamo in šele ko dobimo puhasto jajčno zmes, pričnemo počasi prilivati olje. V zmes nato dodamo naribano pomarančno lupinico in premešamo.
 4. Sedaj v zmes previdno zamešamo presejano moko s pecilnim praškom in čisto na koncu prilijemo še pomarančni sok.

Koliko časa pečemo pomarančni kolač?

 1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, ter namastimo in rahlo pomokamo model ali potičnik.
 2. Pomarančno biskvitno testo zlijemo v namaščen in pomokan model.
 3. Pomarančni kolač pečemo 40 minut pri 180 stopinjah C.
 4. Ko je kolač pečen, ga še nekaj minut pustimo v modelu, nato ga previdno zvrnemo na večji krožnik.
 5. Ko se kolač malo ohladi, ga prelijemo s sladkorjem v prahu, ki smo ga raztopili v pomarančnem soku.
recept za pomarančni kolač
Pomarančni kolač pečemo 40 minut pri 180 stopinjah C. Ko je kolač pečen, ga nekaj časa pustimo v modelu, nato ga zvrnemo na krožnik in prelijemo z mešanico sladkorja v prahu in pomarančnega soka. Slika: Mari Radej