Recept za marmorni kolač – TOP sladica!

posted in: Aktualno, Biskvitna peciva | 0

Recept za marmorni kolač! Marmorni kolač je odlična sladica, ki se je lahko lotijo tudi popolni začetniki. Poznamo veliko receptov, mnogih sem se lotila, a tale me je res prepričal. Malo sem čudno pogledala, saj se v testo doda kar sedem jajc, a ko sem recept preizkusila, sem videla, da je čudovit.

V vseh receptih, po katerih sem do sedaj delala marmorni kolač, se je dodalo največ po štiri jajca in veliko masla. V tem receptu namesto masla dodamo olje.

Marmorni kolač se pri nas redno peče, najpogosteje ga postrežem k enolončnicam, najpogosteje je na jedilniku mineštra in marmorni kolač.

recept za marmorni kolač
Marmorni kolač

Recept za marmorni kolač

Preden se lotimo priprave mase za marmorni kolač, vse sestavine ogrejemo na sobno temperaturo. Odtehtamo sladkor, moko, olje, mleko in ločimo rumenjake od beljakov.

marmorni kolač recept
Pripravimo vse sestavine, pekač dobro namastimo in potresemo z moko

Naj povem, da sem pri peki pozabila na dve stvari, ki pa nista spremenili okusa sladice. Pozabila sem dodati ščepec soli, prav tako pekača za šarkelj nisem posula z moko. Sicer sem ga dobro namastila, a sem ga pozabila potresi z moko. Kljub temu se kolač ni prijel na pekač in se sem ga pečenega lepo zvrnila na desko.

Marmorni kolač pečem v potičniku, v katerem običajno pečem orehovo potico. 

  • 7 jajc
  • 300 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 2 dl mleka
  • 380 g moke
  • 1,5 dl olja
  • 3 žlice ruma
  • 3 žlice kakava

Model za šarkelj ali potičnik namažemo z maslom in posipamo z moko, lahko tudi z drobtinami. Že prej vse sestavine postavimo na sobno temperaturo. Od vse moke odmerimo 80 g in jo zmešamo z mlekom v gladko maso brez grudic.

Preostali moki dodamo pecilni prašek in jo presejemo. V posebno skodelico stresemo tri žlice kakava, dodamo tri žlice ruma in vse skupaj zmešamo v gladko maso.

zelo rahel marmorni kolač
Rumenjake penasto umešamo s polovico sladkorja, kakav zamešamo z rumom, 80 g moke zmešamo z mlekom.

Rumenjake ločimo od beljakov. Sedem rumenjakov in polovico sladkorja z vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Mešamo kar nekaj časa, če si nastavite uro, najmanj 5 minut. Ko se masa speni, počasi prilivamo mešanico mleka in moke, vmes ves čas mešamo, nato pa pričnemo počasi prilivati olje.

Posebej iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo beljakov sneg in ga polovico s kuhalnico takoj vmešamo v maso z rumenjaki. Ko se masa malo zrahlja, po vrhu položimo preostali sneg in čez potresemo presejano moko s pecilnim praškom.

najbolj sočen marmorni kolač
Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo sneg, ga malo več kot polovico vmešamo v maso z rumenjaki. Rahlo premešamo, nato dodamo preostali beljakov sneg, po vrhu potresemo presejano moko s pecilnim praškom in rahlo premešamo.

Moko previdno vmešamo v maso in čisto rahlo premešamo. Malo manj kot polovico mase prelijemo v drugo posodo in primešamo maso s kakavom. Premešamo, da dobimo gladko maso.

Kako naredimo marmornati vzorec in koliko časa pečemo marmorni kolač?

Sedaj je čas, da maso prelijemo v model. Tukaj se lahko malo igramo, odvisno kakšen vzorček želimo na pecivu. Jaz najprej zlijem v model polovico svetle mase, nato čez prelijem maso s kakavom in nato čez spet prelijem svetlo maso.

Maso rahlo premešamo z vilicami, da dobimo željen marmornati videz.

najboljši marmorni kolač
V model najprej zlijemo malo svetle mase, nato dodamo temno maso in spet svetlo. Z vilicami rahlo premešamo, da dobimo marmornati vzorec.

Pečico ogrejemo na 160 stopinj C, marmorni kolač pečemo približno 1 uro. Ko je kolač pečen, ga še nekaj časa pustimo v modelu, nato ga zvrnemo na rešetko in potresemo s sladkorjem v prahu. Ko je kolač hladen, ga narežemo in postrežemo.

Marmorni kolač pečemo približno 1 uro pri 160 stopinjah C.