Trikrat pečeno pecivo je okusna sladica, ki se je lahko lotijo tudi manj izkušene gospodinje. Poznamo več receptov, izbrala sem nekaj najbolj zanimivih. Zakaj takšno ime za pecivo? Zato, ker ga res trikrat pečemo!
Pri prvem pečenju pečemo maslene piškote z maslom, pri drugem pečenju čez pečene maslene kekse prelijemo maso s skuto in jajci ter spet pečemo. Pri tretjem pečenju čez pecivo prelijemo mešanico kisle smetane in sladkorja…in spet pečemo! Preprosto in okusno!
Trikrat pečeno pecivo
Čeprav se sliši recept še tako preprost, je s pripravo vseeno nekaj dela. Mnoge gospodinje peciva samo “zmečejo” skupaj in vse je videti čisto preprosto. A ni vedno tako! Izbrala sem nekaj receptov, kjer je priprava trikrat pečenega peciva opisana lepo po korakih.
Poleg osnovnega recepta, lahko pri pripravi trikrat pečenega peciva, dodamo razne dodatke. V poletnem času lahko pecivo dodamo jagode, maline ali borovnice, odličen je tudi recept z limoninim sokom. V receptu lahko uporabimo tudi ingver, razne likerje in sirupe, marmelade in vse mnoge druge dodatke. Pa si poglejmo recepte!
Trikrat pečeno pecivo z maslenimi piškoti
Osnova trikrat pečenega peciva so masleni piškoti za piškotno dno, naslednja plast je skutin preliv s sladkorjem in tretja plast skutin nadev. Poleg sočnih breskvic in ruskih kap, je zame to najboljše pecivo na svetu!
Sestavine za piškotno dno:
- 250 g maslenih piškotov
- 250 g masla
Sestavine za preliv iz kisle smetane:
- 2 kisli smetani
- 100 g sladkorja
Sestavine za skutin nadev:
- 1/2 kg skute
- 5 jajc
- 150 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
Maslene piškote zmeljemo in jih zmešamo z rahlo stopljenim maslom. Dobro zmešamo, da dobimo enotno zmes. Pekač namastimo in zmes razporedimo po pekaču. Zmes z roko rahlo potisnemo ob dno pekača. Pečico ogrejemo na 175 stopinj C in pečemo od 8 do 10 minut. Ko je osnova za trikrat pečeno pecivo pečena, pekač vzamemo iz pečice in pecivo ohladimo.
Ko se masleni piškoti z maslom pečejo, pretlačimo skuto, dodamo sladkor in vaniljev sladkor, jajca dodajamo postopoma. Maso dobro premešamo in jo prelijemo po pečenih piškotih. Pekač spet postavimo v pečico ogreto na 175 stopinj C, pečemo 25 minut.
Na koncu zmešamo kislo smetano in sladkor, zmes prelijemo po pečenem skutinem nadevu. Pekač spet potisnemo v pečico in pečemo pri 175 stopinjah še 10 minut.
Tako pripravljeno trikrat pečeno pecivo najprej ohladimo na sobno temperaturo, nato pa ga čez noč postavimo v hladilnik in šele naslednji dan razrežemo.
Trikrat pečeno pecivo z albert keksi
Tudi albert kesi so masleni piškoti, ki se jih vsi dobro spomnimo iz otroštva, saj smo jih pogosto kupovali. Postopek priprave je seveda podoben kot pri drugih maslenih piškotih.
- 250 g alber keksov
- 250 g masla
Skutin nadev:
- 1/2 kg skute
- 5 jajc
- 150 g sladkorja
- 1 vaniljev zavitek
Preliv s kislo smetano:
- 2 kisli smetani
- 100 g sladkorja
Najprej zmeljemo albert kekse in zmehčamo maslo. Zdrobljene kekse in zmehčano maslo zmešamo v gladko maso. Pekač namastimo in po njem razpredimo maso. Pečico ogrejemo na 175 stopinj C in pečemo 10 minut. Ko je piškotno dno pečeno, vse skupaj malo ohladimo, medtem zmešamo sestavine za drugi del pečenja.
Za drugi del pečenja zmešamo skuto, sladkor in vaniljev sladkor, nato postopoma dodajamo jajca. Premešamo in maso prelijemo po piškotnem dnu. Pečemo pri 175 stopinjah 25 minut.
Ko je drugi del pečenja gotov, zmešamo kislo smetano in sladkor, ter mešanico prelijemo po pecivo. Pečemo še 10 minut pri 175 stopinjah.
Ko je pecivo pečeno, ga najprej ohladimo in nato čez noč postavimo v hladilnik in ga šele naslednji dan razrežemo in ponudimo.
Trikrat pečeno pecivo z gozdnimi jagodami
Trikrat pečeno pecivo lahko tudi poljubno okrasimo, danes ga bomo z gozdnimi jagodami, ki ji bomo skuhali v želatini. Preprosto in izredno okusno pecivo.
- gozdne jagode
- 1 vrečka želatine
Sestavine za prvi del:
- 250 g maslenih piškotov
- 250 g masla
Sestavine za skutin nadev:
- 1/2 kg skute
- 5 jajc
- 150 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
Sestavine za tretji del peciva:
- 2 kisli smetani
- 100 g sladkorja
Maslene piškote zmeljemo in jih zmešamo z zmehčanim maslom, da dobimo gladko maso. Piškotno maso razporedimo po namaščenem pekaču in pečemo pri 175 stopinjah C 10 minut. Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in malo ohladimo.
Za drugi del pečenja zmešamo skuto, sladkor in vaniljev sladkor, nato postopoma dodajamo jajca. Zmes prelijemo po pečenem piškotnem dnu. Pekač spet postavimo v pečico, pri 175 stopinjah pečemo 25 minut.
Nato zmešamo kislo smetano in sladkor, maso zlijemo na pečeno skutino maslo. Pečemo pri 175 stopinjah C še 10 minut.
Cele gozdne jagode skuhamo z želatino. Pecivo vzamemo iz pečice in ga obložimo z gozdnimi jagodami in prelijemo z želatino. Počakamo da se pecivo ohladi na sobni temperaturi, nato ga čez noč postavimo v hladilnik in ga naslednji dan razrežemo.