Najboljši krofi – vse o krofih, flancatih in ocvrtih miškah na enem mestu

Najboljši krofi – vse o krofih na enem mestu! Krofi, flancati in ocvrte miške so nepogrešljiv del pustnega rajanja in pustne pojedine, a vse te dobrote lahko seveda pripravimo skozi vse leto. Tale članek je nekakšen vodnik po receptih, zanimivostih in odgovorih na najpogostejša vprašanja o krofih. Za pripravo krofov poznamo veliko receptov, po starih receptih so jih gospodinje cvrle tako, da so jih že pred cvrtjem napolnile z marmelado.

Modernejši recepti pa nam svetujejo, da krofe najprej ocvremo in jih šele nato napolnimo z marmelado. V današnjem receptu bom opisala oba postopka in še mnogo drugih zanimivosti o krofih. Poleg receptov za krofe, si bomo podrobno ogledali tudi recepte za flancate in ocvrte miške. Vse slike v članku je prispevala Mari Radej, ki ocvre najboljše krofe. 

Podrobne članke o krofih in flancatah si lahko ogledate TUKAJ!

najboljši krofi

Najboljši krofi – vse o krofih na enem mestu

Ko pomislimo na krofe, seveda običajno pomislimo na pustne krofe. Pustni krofi so simbol pustnega rajanja in pustnih gostij. Slovenska beseda pust pomeni isto kot karneval, obe pa pomenita pustiti meso. Zgodovinarji nam razložijo, da je beseda pust nastala iz besed meso in postiti se, kar smo včasih tudi pri nas imenovali mesopust in seveda pomeni 40 dnevni post. Post se prične prvi dan po pustu na pepelično sredo in traja vse do Velike noči. Več o pustnih običajih v Sloveniji si lahko ogledate na tej POVEZAVI!

V času pusta se mnoge gospodinje lotijo cvrtja krofov, flancatov in mišk…a pri krofih se lahko hitro kaj zalomi. Pripravila sem članek: Pustni krofi ki vedno uspejo, saj so mehki, puhasti, dišeči krofi z velikim belim krencem sanje vsake gospodinje. Recept za pustne krofe ki vedno uspejo najdeš TUKAJ!

hitri in mehki krofi ki vedno uspejo

 

Kalkulator za preračunavanje količin

Vnesite število porcij in količine sestavin se bodo samodejno prilagodile:


Sestavine:

  • Moka: 200 g
  • Sladkor: 100 g
  • Jajca: 2
  • Mleko: 250 ml
  • Maslo: 50 g

Najpogostejša vprašanja o cvrenju krofov, najpogostejše napake in nasveti za resnično puhaste krofe

  1. Kakšno testo moramo pripraviti za krofe? Za cvrtje krofov pripravimo čim bolj mehko, bogato kvašeno testo. Če za potico pripravimo trdo in gosto testo, je za krofe pomemebno, da je testo čim bolj mehko. 
  2. Ali je pomembno, da so sestavine za pripravo testa za krofe ogrete na sobno temperaturo? Kuharski mojstri svetujejo, da si vse sestavine za cvrenje krofov vnaprej pripravimo in ogrejemo na sobno temperaturo. Jajca vzamemo iz hladilnika najmanj dve uri prej, na toplo pa postavimo tudi moko in posodo v kateri bomo stepali testo.
  3. Ali je potrebno moko pred pripravo presejati? Priporočljivo je, da moko presejemo, saj s tem omogočimo kvasovkam da dobijo dolovlj zraka, ki ga potrebujejo za razvoj. 
  4. Koliko in kakšno maščobo dodamo v testo za krofe? V testo za krofe vedno dodamo maščobo, vendar ne pretiravajmo, da krofi ne bodo preveč mastni. Najbolje da se držimo recepta, načeloma pa velja da na 1 kg moke dodamo približno 100 g maščobe. Uporabimo lahko olje, maslo ali margarino. Maslo ali margarino prej stopimo s počasnim segrevanjem in ju nato ohladimo. Maščobo dodamo, ko imamo že stepeno grobo testo. 
  5. Ali za pripravo testa uporabimo cela jajca ali samo rumenjake? V receptih nam običajno svetujejo, da uporabimo samo rumenjake, saj beljaki testo izsušijo in ga naredijo težkega. Kako porabimo beljake? POGLEJ tukaj nekaj nasvetov!
  6. Ali testu dodamo slo in sladkor? Če sledimo receptu, bomo seveda videli, da vedno dodamo so in sladkor. Sol pomaga, da moka pri stepanju vpije več tekočine, vendar je ne dodamo več kot ščepec. Pri sladkorju bodimo ravno tako previdni, saj če bomo dodali preveč sladkorja, bodo naši krofi bolj temne barve. 
  7. Katere dišave dodamo v testo za krofe? Običajno dodamo rum, vaniljev sladkor, naribano limonino lupinico, lahko tudi cimet ali muškatni orešček. 
  8. Kako pravilno cvremo krofe? Krofe cvremo v veliko količni olja, ki mora biti primerno ogreta, strokovnjaki priporočajo temparuto okoli 170 stopinj C. 
  9. Kaj se zgodi, če maščobo za cvrenje krofov preveč ogrejemo? Če krofe cvremo v preveč vroči maščobi, se bodo krofi seveda prismodili, kar si seveda resnično ne želimo.
  10. Kaj se zgodi, če olje za krofe premalo zagrejemo? Če je olje za cvrenje krofov premalo vroče, bodo krofi vsrkali prevče maščobe, zato bodo težki, mastni in ne preveč dobri. Maščoba je dovolj vroča takrat, ko se okoli ročaja kuhalnice pričenjo delati mehurčki. Če se olje med cvrenjem močno peni, dodamo malo soli. 
  11. Kako ocvremo krofe, da bodo imeli lepe krenčke? Če smo testo pravilno zamesili in vzhajali, pravilno ogreli olje, potem se lotimo cvrtja krofov. Krofe polagamo v vroče olje z vzhajano stranjo navzdol in tako med cvrtjem vzhajala tudi spodnja stran. Krofe najprej cvremo pokrite, nato pa jih obrnemo in drugo stran cvremo odkrito. Če so krofi premalo vzhajani, prav gotovo ne bodo imeli venčka. 
  12. Zakaj krofi nimajo venčka in so zbiti? Kadar so krofi zbiti, nagubani in brez venčka, potem so preveč vzhajani. 

Kvašeno testo za krofe in flancate

Kvašeno testo za krofe in flancate lahko pripravimo po različnih receptih, ki se razlikujejo po količinah sestavin, v osnovi pa so vsi enaki. Podrobno bomo opisala dva recepta, enega, ko krofe z marmelado napolnimo ko so že ocvrti in enega ko krofe cvremo že napolnjene z marmelado. Hkrati bom pri opisu recepta opozorila na najpogostejše napake pri cvrtju krofov in napisala nekaj nasvetov za popolne pustne krofe. Več odgovorov na vprašanja o najpogostejših napakah pri cvrtju krofov si lahko ogledaš TUKAJ!

Sestavine za kvašeno testo za krofe in flancate

  • 700 g moke
  • 2,5 dl mleka
  • 4 žlice sladkorja
  • 100 g masla
  • 5 rumenjakov
  • 1 žlička ruma
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • 1 čajna žlička soli
  • kvasec; 4 žlice mlačnega mleka, 1 žlica sladkorja, 40 g kvasa
  • marelična marmelada

Recept po korakih za najboljše krofe

  1. Vse sestavine, ki jih bomo uporabili za testo morajo biti ogrete na sobno temperaturo. Jajca vzamemo iz hladilnika najmanj dve uri pred uporabo.
  2. Najprej pripravimo kvasec. V mlačno mleko zamešamo sladkor in vanj nadrobimo kvas. Lonček postavimo na toplo, da kvasec vzhaja. Bodimo pozorni, če kvas ne vzhaja ali ima čuden vonj, potem je mogoče pokvarjen. V tem primeru ga zavržemo in pripravimo nov kvasni nastavek. Več o pustnih krofih si lahko ogledate na tej POVEZAVI!
  3. Moko stresemo v večjo posodo ali v posodo kuhinjskega robota. V sredini moke naredimo jamico, vanjo stresemo vzhajan kvasec in ga potresemo z moko. 
  4. Posebej v lonček zlijemo mleko, stopljeno maslo in sladkor. Pristavimo na nizek ogenj in mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Ko je mleko mlačno, lonček odstavimo z ognja in mu primešamo vaniljev sladkor, naribano limonino lupinico in razžvrkljane rumenjake. Vse skupaj dobro premešamo.
  5. Medtem je kvas pokrit z moko že drugič vzhajal, kvas se prične penasto cediti iz kupčka moke.
  6. Mešanico mleka in jajc z dodatki zlijemo k moki, nekajkrat premešamo in nato dodamo sol. TUKAJ si lahko ogledate več o slovenskih pustnih običajih in jedeh. 
  7. Testo stepamo s kuhalnico ali kuhinjskim robotom približno 15 minut, toliko časa, da se začnejo delati mehurji in testo odstopi od kuhalnice ali sklede.
  8. Testo ne sem biti pregosto, če je potrebno dodamo še malo tekočine, če pa je preredko dodamo še malo moke. Testu lahko dodamo tudi malo ruma, kar pomaga, da krofi pri cvrtju ne vpijejo preveč maščobe.
  9. Testo rahlo potresemo z moko, pokrijemo in pustimo na toplem mestu vzhajati, običajno je dovolj 1, 5 ure. 
  10. Ko se testo količinsko podvoji, ga razvaljamo za prst debelo in z obodcem izrežemo krofe. Iz tega testa lahko pripravimo tudi kvašene flancate.pustni krofi
  11. Izrezane krofe pokrijemo in pustimo da ponovno vzhajajo. 
  12. Ko so krofi ponovno vzhajani, jih ocvremo v vroči maščobi. Posodo za cvrtje pokrijemo in ko so krofi na eni strani rumeno ocvrti, jih obrnemo, posode ne pokrivamo več. najlepši in najboljši krofi v Sloveniji
  13. Ko so krofi še na drugi strani ocvrti, jih z lopatico poberemo in odlagamo na cedilo, da odvečna maščoba odteče. domači pustni krofi
  14. Krofom nato z brizgalko vbrizgamo marelično marmelado. Preden krofe postrežemo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.  hitri pustni krofi

Priporočam tudi članek: Kako pravilno cvremo krofe?

Recept za krofe, ki jih cvremo že nadevane z marmelado

krofi z marmelado

Običajno krofe ocvremo in jih nato z brizgalko napolnimo z marmelado, a lahko jih ocvremo tudi tako, da jih že prej napolnimo z marmelado. Gospodinje so včasih krofe običajno pekle tako, a bolj moderni recepti so prilagodljivi in vsekakor je lažje krofe napolniti kasneje, saj nam lahko drugače marmelada med cvrtjem izteka. Več o starih tradicionalnih pustnih receptih si lahko ogledate TUKAJ!

Sestavine za krofe, ki jih že prej nadevamo z marmelado

  • 700 g moke
  • 2,5 dl mleka
  • 6 rumenjakov
  • 100 g mehkega masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička naribane limonine lupinice
  • 1 žlička soli
  • marelična marmelada
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posipanje
  • kvasec; 30 g kvasa, 1 žlička sladkorja, 3 žlice mlačnega mleka

Recept po korakih za krofe, ki jih že prej nadevamo z marmelado

Po tem receptu so krofe cvrle naše prednice, čeprav so že tudi takrat pripravljale krofe brez marmelade in so jo še kasneje vbrizgale, ali pa so krofe postregle samo posute s sladkorjem v prahu. Več o tradicionalnih slovenskih pustnih jedeh si lahko ogledaš TUKAJ!

  1. Vse sestavine za pripravo testa ogrejemo na sobno temperaturo. 
  2. Najprej pripravimo kvasec; v 4 žlice mlačnega mleka zamešamo žličko sladkorja in nadrobimo kvas. Lonček postavimo na toplo, da kvasec vzhaja. 
  3. Moko presejemo v posodo v obliki stožca, v sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvasec. Potresemo ga z malo moke in počakamo, da še malo vzhaja. 
  4. Medtem ko kvasec vzhaja, segrejemo mleko, pazimo, da ni prevroče, mora biti mlačno toplo. Mleku dodamo maslo, sladkor, limonino lupinico in stepene rumenjake. Vse skupaj dobro premešamo.
  5. Ko kvas ponovno vzhaja, moki prilijemo mleko s sestavinami in dobro premešamo. Dodamo sol in stepamo testo. Testa za krofe ne smemo mesiti, temveč ga samo stepamo približno 15 minut.
  6. Pri stepanju testa pazimo, da ne stepamo previsoko, da ne bi vtepli preveč zraka. 
  7. Ko se testo loči od kuhalnice ali posode, ga pokrijemo in postavimo na toplo da vzhaja, kar traja približno 1, 5 ure.
  8. Ko je testo vzhajano, ga na pomokani delovni površini razvaljamo za prst debelo. Z obodom izrežemo kroge in jih odlagamo na pomokan prt.
  9. Na polovico izrezanih krogov na sredino položimo žličko marelične marmelade in jih pokrijemo z drugo polovico krogov, robove dobro stisnemo s prsti.
  10. Potem krofe obrežemo z manjšim obodom, jih polagamo na pomokan prt, ter jih pokrijemo da vzhajajo.
  11. Segrejemo maščobo, krofe polagamo v olje tako, da je stran, ki je bila prej spodaj, v olju zgoraj. Krofi se med cvrtjem ne smejo dotikati. kako pravilno cvremo krofe
  12. Posodo za cvrtje pokrijemo in ko so krofi na na eni strani lepo rumeno ocvrti jih obrnemo in posode ne pokrivamo več.
  13. Krof se mora v olje potopiti do sredine, kadar se krofi sami obračajo, pomeni da so preveč vzhajani. Kadar se krofi med cvrtjem preveč potopijo in nimajo venčka, pomeni da so premalo vzhajani. 
  14. Ko so krofi z obeh strani ocvrti, jih z lopatico poberemo in jih odlagamo na cedilo. Preden krofe postrežemo, jih potresemo s sladkorjem v prahu. pustni krofi z marmelado

Kvašeni flancati

Kvašeni flancati so poleg pustnih krofov, najpogosteje na mizi za pusta hrusta. Tudi za kvašene flancate poznamo več receptov, tukaj bom napisala samo enega, več o kvašenih flancatih pa si lahko ogledate TUKAJ!

Sestavine za kvašene flancate

recept za kvašene flancate

Po starih tradicionalnih receptih so krofe in flancate vedno cvrli v svinjski masti, saj je bila pogosto tudi edina dostopna maščoba. V modernejših receptih so svinjsko mast nadomestila rastlinska olja, čeprav so zame še vedno najboljši flancati, ki jih ocvremo v svinjski masti. Več o tradicionalni pripravi kvašenih flancatov si oglej TUKAJ!

  • 500 g moke
  • 2 jajci
  • 60 g sladkorja
  • 30 g kvasa
  • 50 g masla
  • 1/2 dcl ruma
  • sol
  • naribana limonina lupinica
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 dcl mlačnega mleka
  • maščoba za cvrtje
  • sladkor v prahu

Recept po korakih za kvašene flancate

  1. V mlačnem mleku razpustimo kvas. 
  2. Moko presejemo v skledo, primešamo jajca, sladkor, zmehčano maslo, rum, sol, vaniljev sladkor, naribano limonino lupinico in vzhajan kvas.
  3. Zamesimo gladko in voljno testo, ki ne sme biti premehko. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro.
  4. Ko testo vzhaja, ga na rahko pomokani površini razvaljamo za prst debelo.
  5. Razvaljano testo narežemo na kvadrate in v njih na sredini zarežemo tri vzporedne zareze, nekaj pa na 20 cm dolge in 2 cm široke trakove, ki jih nato zavozljamo. recept za flancate
  6. Iz ostankov testa naredimo kroglice in miške, vse skupaj pokrijemo in pustimo še enkrat vzhajati.
  7. Ko so flancati vzhajani, jih ocvremo v vroči maščobi, svinjski masti ali rastlinskem olju. Med cvrenjem flancate enkrat obrnemo. 
  8. Ko so flancati lepo ocvrti, jih s penovko poberemo iz maščobe in jih odcedimo na papirnatih brisačkah. 
  9. Ko se flancati ohladijo, jih potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. 

Krhki flancati

krhki flancati

Krhke flancate pripravljamo iz krhkega testa. Poznamo več receptov, danes bomo testo pripravili s kislo smetano in tremi žlicami belega vina.

Sestavine za krhke flancate

  • 1/2 kg moke
  • 3 dcl kisle smetane
  • 4 rumenjaki
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlica ruma
  • 3 žlice belega vina
  • ščepec sladkorja
  • ščepec soli
  • olje ali svinjska mast za cvrenje
  • sladkor v prahu za posipanje
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Recept po korakih za krhke flancate

  1. Moko presejemo v posodo, v sredini naredimo jamico, prilijemo vino, limonin sok, rum, stepene rumenjake, sol, kislo smetano in sladkor.
  2. Hitro zamesimo krhko testo in ko se loči od posode in rok, ga oblikujemo v hlebček, pokrijemom in pustimo pol ure počivati. 
  3. Ko je testo spočito, ga razvaljamo za noževo rezilo debelo, razrežemo s koleščkom pravokotnike, velike približno 6×4 cm. V vsak pravokotnik naredimo tri podolžne zareze. flancati recept
  4. Segrejemo olje ali svinjsko mast, primemo flancate za zareze, da se oblika malo spremeni in jih polagamo v vročo maščobo. kako pravilno ocvremo krhke flancate
  5. Ocvrte flancate odlagamo na cedilo, da se odcedi odvečna maščoba in nato še tople potresemo z mešanico sladkorja v prahu in vaniljevega sladkorja.

    recept za flancate krhke

  6. Če želimo bolj zavite flancate, potegnemo en vogal skozi zarezo, ali pa zareze med seboj prepletemo. 

Ocvrte miške

ocvrte miške

Poleg krofov in flancatov, v pustnem času cvremo tudi miške. Za več receptov si oglejte tole POVEZAVO!

Sestavine za ocvrte miške

  • kvasec; 1/2 dcl mleka, 1 žlička sladkorja, 1 žlica moke
  • 300 g moke
  • sol
  • 1 1/2 dcl mleka
  • 3 rumenjaki
  • 60 g stopljenega masla
  • 1 žlica sladkorja
  • pest rozin ( po želji)
  • maščoba za cvrtje; olje ali svinjska mast
  • sladkor v prahu za posip

Recept po korakih za ocvrte miške

Ocvrte miške lahko seveda pripravimo vsak dan, ni nam potrebno čakati na pustni čas. Za miške poznamo več receptov, TUKAJ si lahko ogledate tri recepte, po katerih najpogosteje pripravljamo ocvrte miške. 

  1. V mleku razpustimo kvas, dodamo sladkor in moko, premešamo in postavimo na toplo mesto, da kvas vzhaja.
  2. V posodo presejemo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo med mešanjem vlivamo mleko, stepene rumenjake, zmehčano maslo, sladkor in vzhajan kvasec.
  3. Umesimo testo, ki ga stepamo toliko časa, da se loči od posode. Sedaj po želji vtepemo še rozine. 
  4. Testo pokrijemo in postavimo na toplo da vzhaja. 
  5. Ko testo naraste na dvakratno količino, segrejemo svinjsko mast ali rastlinsko olje, ki ga naj bo za dva prsta. recept za ocvrte miške
  6. V razbeljeno mast ali olje pomočimo žlico in zajamemo testo, ki ga položimo v vročo maščobo. 
  7. To ponavljamo toliko časa, da je vsa maščoba pokrita. Ko miške na eni strani porumenijo, jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani.

    Trije recepti za najboljše ocvrte miške

  8. Ocvrte miške odlagamo na brisačke ali cedilo, da se maščoba odteče. Ko se malo ohladijo, jih potresemo s sladkorjemk v prahu in postrežemo. 

Mogoče bi vas zanimali tudi drugi recpeti za sladice in kvašenega in krhkega testa

Krofi z drožmi

Kako ocvremo najboljše krofe z drožmi

Berlinski krofi z vaniljevo kremo

berlinski krofi

Vse o poticah na enem mestu

recepti za sladice

Izbor drobnega peciva

drobno pecivo