Recepti za mesni burek in pite z različnimi nadevi. Kaj je pravi burek? Kako pripravimo mesni nadev za burek? Prebrala sem že mnogo debat in komentarjev kaj je pravi burek in sem seveda ugotovila da je pravi burek samo mesni burek, vse ostalo pa so pite. Čeprav seveda vsi razumemo, če nekdo reče da bi jedel sirov burek. V današnjem prispevku sem pripravila nekaj receptov za burek in za pite z različnimi nadevi.

Recepti za mesni burek in pite z različnimi nadevi
Katere pite so še priljubljene poleg mesnega bureka? Najbolj priljubljena je seveda sirnica, to je pita s sirom in skuto, ki ji pogosto rečemo tudi sirov burek. Zeljanica je pita s špinačnim nadevom, krompiruša pa je pita s krompirjevim nadevom. Burek in pite z različnimi nadevi pripravljamo z vlečenim testom, pite pa lahko pripravimo s sladkim ali slanim nadevom.

Recept za mesni burek
Čas priprave: 30 min Peka bureka: 40 -50 min Skupni čas: približno 1h 20 min
Kaj je skrivnost resnično dobrega bureka? Verjetno dober mesni nadev in pravilno pripravljeno vlečeno testo. Mnoge gospodinje se ustrašijo priprave vlečenega testa in raje takoj kupijo že pripravljeno testo, kar je res škoda, saj je burek iz doma pripravljenega testa resnično najboljši. Burek vedno najprej pečemo pri zelo visoki temperaturi od 240 do 250 stopinj C, ko pa se zlato obarva, temperaturo znižamo na 150 stopinj C, za vse skupaj bo dovolj približno pol ure.
Burek in pite z različnimi nadevi različno oblikujemo, najpogosteje vidimo obliko polžka, pečeno v okroglem pekaču. Seveda lahko burek in pite pečemo v navadnem pekaču, v tem primeru nadevano in zvito testo polagamo v pekač eno zraven drugega.
Sestavine za vlečeno testo za mesni burek
Vlečeno testo pripravimo po tistem receptu, ki nam količinsko najbolj ustreza. Testo lahko pripravimo iz 1/2 kg moke ali celo več, kadar pripravljamo burek na primer za samo dve osebi, pa vzamemo manj moke. Vlečeno testo pripravimo tako kot ga pripravljamo za jabolčni štrudelj ali skutin štrudelj.
- 300 g moke
- 1/2 žličke soli
- 1 žlica olja
- 1, dl tople vode
- olje za mazanje testa
Sestavine za mesni nadev za burek
- 140 g mlete govedine (lahko tudi junetine)
- 150 g čebule
- sol in poper
- 4 žlice olja
- 4 stroki česna ( po želji)
Recept po korakih za vlečeno testo
- Moko stresemo v večjo posodo, v sredini naredimo jamico, prilijemo olje in natresemo sol.
- Počasi prilivamo toplo vodo in z roko mešamo, tako da je testo na sredini vedno gladko.
- Delovni pult rahlo pomokamo in testo temeljito gnetemo približno 10 minut, seveda si lahko delo olajšamo z kuhinjskim robotom.
- Testo nato oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in pustimo počivati pol ure. Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev za mesni burek.
- Ko je testo primerno spočito, mizo pogrnemo s prtom, ga pomokamo in najprej nekoliko razvaljamo spočito vlečeno testo. Testo lahko razvaljamo s pomočjo palice oklagije; več o valjanju testa z oklagijo, si lahko preberete TUKAJ!
- Preden pričnemo vleči testo, ga namažemo z oljem, da se med vlečenjem ne prijemlje na roke.
- Ko je testo dovolj razvlečeno, konce testa, ki segajo čez rob mize odrežemo. Na razvlečeno testo nanesemo nadev in nato pričnemo testo zvijati.
- Testo pričnemo zvijati na dolgem koncu mize, s pomočjo prta testo zvijemo v dolg valj, ob njem testo po dolžini prerežemo.
- Zvito testo polagamo v namaščen pekač, ki ga lahko tudi obložimo s papirjem za peko. To ponavljamo toliko časa, da porabimo vso testo. Testo lahko zlagamo v okrogel pekač ali pa v navadnega.
- Testo lahko pripravimo tudi drugače in sicer tako, da dno pekača pokrijemo s plastjo vlečenega testa, nanj razporedimo tanko plast mesnega nadeva, spet pokrijemo s plastjo vlečenega testa in spet nadev. Zlaganje končamo s plastjo vlečenega testa, vsako plast testa premažemo z maščobo. Nadevamo lahko do 4 plasti, takšen način je mogoče bolj primeren za pripravo bureka z že pripravljenim vlečenim testom.
Kako pripravimo mesni nadev za burek in koliko časa pečemo burek?
- Mesni nadev pripravimo že prej, medtem ko vlečeno testo počiva.
- Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in prepražimo na vročem olju.
- Dodamo mleto meso , premešamo, solimo in popramo.
- Če smo se odločili, da masi dodamo česen, ga olupimo in stremo, dodamo ga k čebuli ko ta postekleni. V maso lahko poleg soli in popra dodamo tudi malo majarona.
- Vse skupaj pražimo toliko časa, da meso nima več grudic in je z vseh strani malo opečeno.
- Tako pripravljen nadev nanesemo na razvaljano vlečeno testo, ga zvijemo in položimo v namaščen pekač
- Koliko časa in pri kakšni temperaturi pečemo burek? V receptih najpogosteje priporočajo, da burek pečemo 40 minut pri 200 stopinjah C.
- Vendar je bolj pravilno da burek najprej pečemo 20 minut pri 250 stopinjah C, nato temperaturo znižamo na 150 stopinj C in ga počasi pečemo do konca, še približno 15 do 20 minut.
- Ko je burek pečen, v vročo vodo zamešamo malo masla, prelijemo burek in ga samo za minutko postavimo v vročo pečico, da se naredi lepo hrustljava skorja.
Sirnica ali sirov burek
Čas priprave: 30 min Peka sirnice: 50 min Skupni čas: 1h 20 min
Sirnica ali sirov burek je odlična pita, testo pripravimo enako kot za mesni burek ali skutin štrudelj. Nadev za sirnico pripravimo s skuto, dodamo še malo kisle smetane.
Sestavine za vlečeno testo za sirnico
- 1/2 kg moke
- ščepec soli
- 1 žlička kisa
- 1, 5 žlic olja
- 3, 5 dcl tople vode
Sestavine za skutin nadev za sirnico
- 700 g skute
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici kisle smetane
Preliv za sirnico
- 2 dcl mleka
- 2 dcl sladke smetane
- 25 g masla
Recept za sirnico ali sirov burek po korakih
- V večjo posodo stresemo moko, dodamo sol, žlico kisa in žlico in pol olja. Najprej prilijemo 1 dcl mlačne vode, pričnemo mesiti in po potrebi prilivamo še malo vode.
- Vse skupaj zgnetemo v vlečeno testo, ga oblikujemo v hlebček in pustimo pol ure počivati.
- Nato testo najprej razvaljamo in nato previdno razvlečeno na pomokanem prtu. Testo lahko nato malo premažemo z oljem in pustimo počivati 10 minut.
- Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev. Skuto solimo, z vilicami pretlačimo in dodamo kislo smetano, ki jo lahko tudi nadomestimo z jogurtom. Če je nadev premalo gost, lahko dodamo malo krušnih drobtin.
- Nadev nanesemo na razvlečeno testo, približno 5 mm debelo. Testo zvijemo in ga preložimo v namaščen okrogel pekač, tako da dobimo obliko polžka.
- Zvito testo premažemo z mešanico jajca in mleka, ali pa pripravimo preliv iz mleka, sladke smetane in stopljenega masla.
- Sirnico pečemo približno 1 uro pri 180 – 200 stopinjah C.
- Sirnico lahko najprej pečemo tudi pri 240 stopinjah C 20 minut, nato temperaturo znižamo na 150 stopinj C in pečemo še približno pol ure.