Skoči direktno na recept za mehke flancate s pecilnim praškom
Mehki flancati s pecilnim praškom so mehki in puhasti, tako da se kar stopijo v ustih. Mehki flancati s pecilnim praškom so odlična izbira za vse, ki si želijo hitro pripraviti okusno sladico, brez dolgega vzhajanja testa. Ta recept je preprost, saj namesto kvasa uporabimo pecilni prašek, ki zagotovi rahlo in puhasto teksturo.
Flancati so zlato rjavo ocvrti, rahli in z nežno masleno aromo in spadajo v tradicionalno Slovensko kuhinjo. Za dodaten okus poskrbi rum, ki ne le izboljša aromo, ampak tudi preprečuje, da bi flancati vpili preveč maščobe. Priprava je hitra in enostavna – testo zgnetemo, razvaljamo in oblikujemo, nato pa jih ocvremo v vroči maščobi. Rezultat so slastni, mehki flancati, ki jih na koncu potresemo s sladkorjem v prahu – kategorija sladice. 🥰🍩 Vse o cvrtju flancatov si lahko ogledaš na tej POVEZAVI!
Kratek opis sestavin in postopek priprave in cvrtja mehkih flancatov
Sestavine za mehke flancate | Količina |
---|---|
Mehka bela moka | 500 g |
Pecilni prašek | 3 g (1 žlička) |
Sladkor | 100 g |
Rum | 3 žlice |
Jajca | 3 |
Mleko | 4 žlice |
Maslo (zmehčano) | 125 g |
Maščoba za cvrtje | Po potrebi |
Sladkor v prahu (za posip) | Po okusu |
Opis postopka za cvrtje mehkih flancatov | |
---|---|
1. | Moko presejemo s pecilnim praškom. |
2. | Dodamo sladkor, rum, razžvrkljana jajca in mleko. |
3. | Vmešamo zmehčano maslo in zgnetemo gladko testo. |
4. | Testo razvaljamo in razrežemo na trakove. |
5. | Trakove po sredini zarežemo in oblikujemo flancate. |
6. | Cvremo v vroči maščobi do zlato rjave barve. |
7. | Odcedimo in potresemo s sladkorjem v prahu. |
Mehki flancati s pecilnim praškom
Čas priprave
Sestavine za mehke flancate s pecilnim praškom
- 1/2 kg mehke bele moke
- 3 g pecilnega praška; to je 1 zravnana žlička
- 100 g sladkorja
- 3 žlice ruma
- 3 jajca
- 4 žlice mleka
- 125 g zmehčanega masla
- maščoba za cvrenje
- sladkor v prahu za posip
Recept po korakih za puhaste flancate
- 1/2 kg mehek bele moke zmešamo s pecilnim praškom in presejemo v večjo posodo za mešanje.
- Dodamo sladkor, rum, razžvrkljana jajca in štiri žlice mleka. Na koncu vmešamo še zmehčano maslo.
- Vse sestavine dobro pregnetemo z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika. Gnetemo najprej pri najnižjem in in nato pri najvišjem številu vrtljajev.
- Ko se sestavine dobro povežejo, na pomokanem pultu ugnetemo gladko testo. Če se testo zelo lepi, za nekaj časa postavimo na hladno.
- Testo tanko razvaljamo, ga z nazobčanim kolescem razrežemo na trakove, ki jih po sredini zarežemo in en konec prevlečemo.
- V večji ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast. Flancate potopimo v vrelo maščobo in jih zlato rjavo ocvremo.
Zlato rjavo ocvrte flancate s penovko poberemo iz maščobe, jih odcedimo na rešetki in še tople potresemo s sladkorjem v prahu.
Sestavina Količina (g/ml) Energija (kcal) Ogljikovi hidrati (g) Beljakovine (g) Maščobe (g) Mehka bela moka 500 1700 45 10 2 Pecilni prašek 3 5 1 0 0 Sladkor 100 400 100 0 0 Rum 30 70 0 0 0 Jajca 3 210 1 18 15 Mleko 60 40 5 3 2 Maslo 125 900 0 0 100 Maščoba za cvrtje 50 450 0 0 50 Sladkor v prahu 20 80 20 0 0