mehki flancati s pecilnim praškom

Mehki flancati s pecilnim praškom

Skoči direktno na recept za mehke flancate s pecilnim praškom

Mehki flancati s pecilnim praškom so mehki in puhasti, tako da se kar stopijo v ustih. Mehki flancati s pecilnim praškom so odlična izbira za vse, ki si želijo hitro pripraviti okusno sladico, brez dolgega vzhajanja testa. Ta recept je preprost, saj namesto kvasa uporabimo pecilni prašek, ki zagotovi rahlo in puhasto teksturo.

 Flancati so zlato rjavo ocvrti, rahli in z nežno masleno aromo in spadajo v tradicionalno Slovensko kuhinjo.  Za dodaten okus poskrbi rum, ki ne le izboljša aromo, ampak tudi preprečuje, da bi flancati vpili preveč maščobe.  Priprava je hitra in enostavna – testo zgnetemo, razvaljamo in oblikujemo, nato pa jih ocvremo v vroči maščobi. Rezultat so slastni, mehki flancati, ki jih na koncu potresemo s sladkorjem v prahu – kategorija sladice.  🥰🍩 Vse o cvrtju flancatov si lahko ogledaš na tej POVEZAVI!

mehki flancati s pecilnim praškom

Kratek opis sestavin in postopek priprave in cvrtja mehkih flancatov

Sestavine za mehke flancateKoličina
Mehka bela moka500 g
Pecilni prašek3 g (1 žlička)
Sladkor100 g
Rum3 žlice
Jajca3
Mleko4 žlice
Maslo (zmehčano)125 g
Maščoba za cvrtjePo potrebi
Sladkor v prahu (za posip)Po okusu
 Opis postopka za cvrtje mehkih flancatov
1.Moko presejemo s pecilnim praškom.
2.Dodamo sladkor, rum, razžvrkljana jajca in mleko.
3.Vmešamo zmehčano maslo in zgnetemo gladko testo.
4.Testo razvaljamo in razrežemo na trakove.
5.Trakove po sredini zarežemo in oblikujemo flancate.
6.Cvremo v vroči maščobi do zlato rjave barve.
7.Odcedimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Mehki flancati s pecilnim praškom 

 

Čas priprave

        Avtor: Karmen Valant    
PRIPRAVA: 50min
CVRENJE: 20min
SKUPAJ: 1h10min
        KOLIČINA: 4 osebe    

Sestavine za mehke flancate s pecilnim praškom

  • 1/2 kg mehke bele moke
  • 3 g pecilnega praška; to je 1 zravnana žlička
  • 100 g sladkorja
  • 3 žlice ruma
  • 3 jajca
  • 4 žlice mleka
  • 125 g zmehčanega masla
  • maščoba za cvrenje
  • sladkor v prahu za posip

Recept po korakih za puhaste flancate

  1. 1/2 kg mehek bele moke zmešamo s pecilnim praškom in presejemo v večjo posodo za mešanje.
  2. Dodamo sladkor, rum, razžvrkljana jajca in štiri žlice mleka. Na koncu vmešamo še zmehčano maslo.
  3. Vse sestavine dobro pregnetemo z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika. Gnetemo najprej pri najnižjem in in nato pri najvišjem številu vrtljajev.
  4. Ko se sestavine dobro povežejo, na pomokanem pultu ugnetemo gladko testo. Če se testo zelo lepi, za nekaj časa postavimo na hladno.
  5. Testo tanko razvaljamo, ga z nazobčanim kolescem razrežemo na trakove, ki jih po sredini zarežemo in en konec prevlečemo. flancati s pecilnim praškom
  6. V večji ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast. Flancate potopimo v vrelo maščobo in jih zlato rjavo ocvremo. koliko časa cvremo flancate
  7. Zlato rjavo ocvrte flancate s penovko poberemo iz maščobe, jih odcedimo na rešetki in še tople potresemo s sladkorjem v prahu. flancati in krofi

    SestavinaKoličina (g/ml)Energija (kcal)Ogljikovi hidrati (g)Beljakovine (g)Maščobe (g)
    Mehka bela moka500170045102
    Pecilni prašek35100
    Sladkor10040010000
    Rum3070000
    Jajca321011815
    Mleko6040532
    Maslo12590000100
    Maščoba za cvrtje504500050
    Sladkor v prahu20802000

Priporočam tudi ogled sladic, ki jih najpogosteje pripravljamo v Pustnem času

Krofi s sladko smetano

krofi s sladko smetano

Enostavni krhki flancati

enostavni krhki flancati

Trije recepti za ocvrte miške

ocvrte miške trije recepti

Vse o krofih, flancatih in ocvrtih miškah na enem mestu

najboljši krofi

Ocvrte miške z rozinami

ocvrte miške z rozinami

Domači pustni krofi

domači pustni krofi

Enostaven recept za krofe

najboljši krofi enostaven recept za krofe

Pustni krofi ki vedno uspejo

najboljši krofi pustni krofi ki vedno uspejo

Kako pravilno cvremo krofe?

kako pravilno cvremo krofe

 

Ocenite recept!

Vrtiljak slik – Mehki flancati
Korak 1
Korak 2
Korak 3
Končni rezultat

📸 Slike: Mari Radej | ✍️ Avtor: Karmen Valant