Kako pripravimo testo za burek s palico – oklagijo? Oklagija je dolga, tanka lesena palica, ki se tradicionalno uporablja za razvaljanje testa pri pripravi različnih vrst pite, bureka in drugih podobnih jedi v balkanski kuhinji. Uporablja se predvsem v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Severni Makedoniji in drugih delih Balkana, kjer je burek priljubljena jed. Oklagija je znana po tem, da omogoča enakomerno in zelo tanko razvaljanje testa. Z oklagijo lahko pripravimo tudi testo za krompirušo, razne slane in sladke pite, uporabimo jo lahko tudi za pripravo vlečenega testa za štrudelj.
V današnjem članku bom na kratko opisala, kako pripravimo vlečeno testo s pomočjo palice. Postopek je na delavnici Aktiv kmečkih žena Blanca predstavila gospa, ki ima dolga leta izkušenj s peko bureka. Na delavnici je bila tudi Mari Radej, ki je prispevala recept za bučni burek – bolj pravilno bi bilo verjetno bučna pita. Ker bodo verjetno takoj komentarji, da je burek samo z mesnim nadevom, vse ostalo pa so pite, to takoj razčistimo. Testo za burek in pite se pripravlja po istem postopku, samo nadevi so različni. Danes bomo pripravili testo za burek s pomočjo palice in ga nadevali z bučnim nadevom.
Kako pripravimo testo za burek s palico – oklagijo?
Mari je seveda mojstrica za pripravo vlečenega testa, vendar je postopek priprave z oklagijo na delavnici poskusila prvič in seveda je morala doma takoj preizkusiti. Pravi da je bilo za prvič čisto ok, čeprav je uporabila malo bolj debelo palico.
Kaj je pomembno pri pripravi testa za burek? Uporabimo vedno sveže in kakovostne sestavine, najbolj pomembno pri pripravi testa pa je seveda vlečenje testa. Testo moramo razvleči čim tanjše in paziti da se ne raztrga in se naredijo luknjice. Za boljšo elastičnost testa uporabimo moko, ki ima veliko glutena, najbolj primerne so moke TIP 400 in 500.
Sestavine za testo za burek s palico – oklagijo
- 500 g moke TIP 500
- mlačna voda (približno 2, 5)
- 1 žlička soli
- 1 žlica olja
Tukaj naj povem, da mlačno vodo dodajamo po občutku, zamesimo bolj mehko testo in ko ga damo počivat ga ne naoljimo. V večini receptov testo pred počivanjem naoljimo, tokrat pa ga ne bomo.
Recept za testo po korakih
- Moko TIP 500 presejemo v večjo posodo in na sredini naredimo jamico.
- V jamico damo žličko soli in žlico olja. Nato postopoma prilivamo mlačno vodo in testo ves čas gnetemo.
- Ko se sestavine povežejo, testo gnetemo še približno 10 minut. Testo za burek mora biti gladko, mehko, elastično in ne sem biti lepljivo.
- Testo oblikujemo v hlebček in ga damo za pol ure počivat. Tokrat testa ne bomo naoljili, čeprav v večini receptov svetujejo, da ga prej malo naoljimo.
- Ko testo pol ure počiva, ga razdelimo na dva dela, ali več, odvisno kako bomo pito ali burek oblikovali.
- Po delovni površini raztegnemo prt in ga malo pomokamo.
- Nato en hlebček za drugim razvaljamo z oklagijo, dolgo, tanko palico za valjanje vlečenega testa
- Ko testo s palico razvaljamo na premer približno 40 do 50 cm, ga samo z roko poravnamo in ga ne vlečemo z rokami, kot to počnemo pri klasičnem vlečenem testu.
- Seveda delamo previdno, da testa ne raztrgamo. Testo raztegnemo čez celo mizo, tanko mora tako, da bi lahko skozenj brali pismo.
Sestavine in recept za bučni nadev
- 300 g skute
- 1 bučka, naribana in odcejena
- 2 jajci
- 1 mala kisla smetana
- sol
- Bučko narežemo na majhne kocke in po okusu posolimo. Naribano bučko pustimo počivati 10 minut, nato jo odcedimo, da odstranimo odvečno vodo.
- Narezanim bučkam nato dodamo skuto, kislo smetano in jajca. Dodamo še malo soli in premešamo, tako da dobimo preprost bučni nadev.
Zavijanje in peka bučne pite
- Ko smo testo tanko raztegnili, ga najprej tanko namažemo z oljem.
- Nato razvlečeno testo nadevamo z nadevom po celem testu, robove pustimo prazne.
- Testo pričnemo zvijati pri daljšem robu in ga s pomočjo prta zvijemo v dolg valj.
- Tako zvito testo polagamo neposredno v namaščen ali s papirjem za peko obložen pekač.
- Testo za burek običajno zvijemo v spiralasto obliko, lahko pa naredimo zvitke, podobno kot za jabolčni štrudelj.
- Bučno pito pred pečenjem premažemo z malo olja ali razžvrkljanim jajcem, lahko pa po vrhu položimo kosme masla.
- Bučno pito pečemo v ogreti pečici na 200 stopinj C, pečemo približno 40 minut, da postane pita zlato zapečena in hrustljava.