Prekmurska gibanica spada med slovenske nacionalne sladice in je uvrščena med jedi, ki so zaščitene z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti.
Za originali recept za prekmursko gibanico potrebujemo vlečeno testo, krhko testo in štiri nadeve. Tradicionalno to odlično sladico pripravimo z makovim, skutinim, jabolčnim in orehovim nadevom.
Slovenske sladice so pogosto bogate z nadevi, poleg gibanice, je najbolj poznana potratna potica.
Prekmurska gibanica – recept po korakih
Zaščitena prekmurska gibanica mora biti pripravljena po določenih standardih, tega se morajo predvsem držati tisti, ki to sladico tudi prodajajo. Ko pa se te res potratne sladice lotimo doma, jo lahko pripravimo po enem izmed mnogih drugih receptov.
Mogoče boste rekli, da to potem ni več prava prekmurska gibanica. Današnji recept sem povzela po kuharski knjigi sestre Nikoline, ki je predstavila malce drugačen recept. Gibanico pripravimo z vsemi štirimi nadevi, a uporabimo samo vlečeno testo. Čeprav v receptu ni krhkega testa, je sestra Nikolina sladico poimenovala prekmurska gibanica. Mislim da bo sladica prav tako dobra, če jo boste pripravili samo z vlečenim testom.
Sestavine za vlečeno testo
- 6 dl moke
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici olja
- 1 jajce
- voda
- 1/2 žličke naribane limonine lupinice
- margarina za mazanje
Sestavine za makov nadev
- 15 dag maka
- 2 dl mleka
- 4 žlice sladkorja
- 5 dag margarine
- 3 žlice piškotnih drobtin
- 2 žlici marmelade
- 1/2 žličke naribane limonine lupinice
- rum
Sestavine za skutni nadev
- 80 dag skute
- 3 žlice sladkorja
- 2 jajci
- 1 vrečka vanilijevega pudinga
- sok ene limone
- 1/2 žličke naribane limonine lupinice
- sol
- malo kisle smetane, če je nadev presuh
Sestavine za jabolčni nadev
- 1 kg jabolk
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlici piškotnih drobtin
- cimet
- naribana limonina lupinica
Sestavine za orehov nadev
- 20 dag mletih orehov
- 2 žlici sladkorja
- 1 jajce
- cimet
- mleko
- naribana limonina lupinica
- 2 žlici kisle smetane
- 3 dl kisle smetane, ki jo bomo porabili za vmesno in končno mazanje gibanice
Kako zgnetemo vlečeno testo za gibanico?
- Moko stresemo v posodo, v sredini naredimo jamico in damo vanjo sol, olje in jajce. Počasi prilivamo vodo in zamesimo bolj krepko vlečeno testo.
- Testo na pomokanem pultu dobro pregnetemo, oblikujemo hlebček, ga pokrijemo in pustimo počivati pol ure.
- Medtem ko vlečeno testo počiva, pripravimo vse štiri nadeve.
Kako pripravimo makov nadev za prekmursko gibanico?
- Mleko zlijemo v posodo, dodamo sladkor in maslo. Zavremo in zakuhamo mleti mak.
- Makovo mešanico kuhamo tako dolgo, da se zgosti, vmes večkrat premešamo, da se ne prismodi.
- Ko se makov nadev zgosti, ga ohladimo in primešamo piškotne drobtine, marmelado in naribano limonino lupinico.
Kako pripravimo skutni nadev?
- Skuto pretlačimo, solimo, potresemo z vaniljevim pudingom in dobro premešamo.
- Nadevu dodamo jajci, limonin sok in naribano limonino lupinico.
- Vse sestavine dobro premešamo, če je nadev presuh, dodamo malo kisle smetane.
Jabolčni nadev za gibanico
- Jabolka naribamo, potresemo s sladkorjem in piškotnimi drobtinami.
- Vse skupaj premešamo, ter dodamo še cimet in naribano limonino lupinico.
Orehov nadev za gibanico
- K mletim orehom dodamo sladkor, cimet, naribano limonino lupinico, drobtine in jajce.
- Nadev premešamo in dodamo še jajce, kislo smetano in toliko mleka, da dobimo sočen nadev.
Sestavljanje in pečenje gibanice
- Vlečeno testo je spočito, zato lahko nadaljujemo s pripravo gibanice. Testo na pomokanem prtu najprej z valjarjem malo potolčemo, ga razvaljamo, namažemo z oljem in razvlečemo.
- Na sredino prta postavimo pekač velik 31 X 41 cm in ga pokrijemo z razvlečenim testom. Pekač namažemo z maslom.
- Testo sedaj na vse strani enakomerno razvlečemo na vsako stran za širino pekača. Testo nato pravokotno na vogale pekača s koleščkom prerežemo. Stene testa, ki so čez robove pekača malo popustimo, da testo seže v robove.
- Testo sedaj namažemo z makovim nadevom, pokapljamo s kislo smetano in pokrijemo z odrezanim vogalom testa.
- Na testo sedaj položimo skutin nadev in ga pokrijemo s testom odrezanih vogalov.
- Sedaj je na vrsti jabolčni nadev, spet testo in nazadnje orehov nadev. Nato nadeve še enkrat ponovimo, vmes nadeve pokapljamo s kislo smetano.
- Vrhnje testo prebodemo z vilicami in premažemo s kislo smetano.
- Gibanico pečemo 1 uro, v ogreti pečici pri 200 stopinjah C. Ko se gibanica lepo obarva, temperaturo znižamo. Ko je gibanica pečena, jo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enako velike kose.