Recept za jabolčne žepke! Prav gotovo vsi obožujete jabolčni štrudelj in vse sladice, ki jih pripravimo z jabolki. Odlične so tudi sladke jabolčne vrtnice! Danes bomo spekli slastne jabolčne žepke z listnatim testom. Testo lahko pripravimo sami, hitreje bo šlo, če kupimo že pripravljeno listnato testo.
Če bomo uporabili že pripravljeno listnato testo, ga pred uporabo 15 minut pustimo na sobni temperaturi, saj ga bomo tako lažje razvaljali. Izberemo trda in kisla jabolka, ki se med peko ne bodo razkuhala in razpadla. Lahko se tudi malo poigramo z začimbami; poleg cimeta lahko dodamo tudi ščepec mletega ingverja ali muškatnega oreščka.
Recept za jabolčne žepke
Čeprav je priprava jabolčnih žepkov resnično preprosta, se lahko prav tako kaj zalomi. Previdni moramo biti predvsem pri sočnosti jabolk. Če bomo uporabili zelo sočna jabolka, jih lahko pred uporabo narežemo in rahlo popražimo in tako odstranimo odvečno tekočino. Robove testa moramo tesno pritisniti skupaj, da nadev med peko ne bo iztekal. Slike slastnih jabolčnih žepkov je prispevala Mari Radej. Ali ste vedeli, da lahko sladice z jabolki postrežete tudi pri družinski Božični večerji?
Sestavine za jabolčne žepke
- 1 paket listnatega testa
- 4 velika ali 5 manjših jabolk
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica masla
- 1 žlička cimeta
- po želji ščepec mletega ingverja
- 2 žlici vaniljevega sladkorja
- 1 žlica limoninega soka
- rozine ali sesekljani orehi
- 1 jajce
- sladkor v prahu za posip
Recept za jabolčne žepke po korakih
- Izberemo kisla in trda jabolka, jih olupimo, odstranimo pecelj, muho in koščice, ter jih najprej narežemo na pol in nato na majhne kocke.
- V ponvi segrejemo maslo in dodamo na kocke narezana jabolka, sladkor in cimet. Premešamo in 10 minut kuhamo, da se jabolka zmehčajo.
- Nato jabolka odstavimo z ognja, dodamo limonin sok in po želji žlico koruznega zdroba, sesekljane orehe ali rozine. Nadev lahko popolnoma prilagodimo svojemu okusu.
- Nadev pustimo da se ohladi, medtem razvaljamo listnato testo. Razvaljano testo razrežemo na enakomerne pravokotnike. Delo si lahko olajšamo tako, da razvaljamo listnato testo, ga nadevamo z jabolčnim nadevom, čez položimo drugi del testa, ga ob robovih močno pritisnemo in nato narežemo pravokotnike.
- Na polovico izrezanih testenih pravokotnikov nadevamo jabolčni nadev, testo ob robovih namažemo z razžvrkljanim jajcem. Tako nadevano testo prekrijemo z drugim delom izrezanega testa in jih z vilicami tesno pritisnemo skupaj.
- Jabolčne žepke lahko naredimo tudi tako, da izrežemo večje kose testa, na sredino nadevamo nadev in nato testo prepognemo čez nadev, tako da dobimo žepke v obliki trikotnika.
- Tako pripravljene žepke premažemo s stepenim jajcem, da bodo med peko zlato zapekli.
- Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj zložimo pripravljene žepke. Pečico predhodno ogrejemo na 180 stopinj C.
- Jabolčne žepke pečemo pri 180 stopinjah C od 15 do minut, da postanejo lepo zlato zapečeni.
- Ko so jabolčni žepki pečeni, jih vzamemo iz pečice in ohladimo. Preden jih postrežemo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.