jabolčne vrtnice

šŸ Sladke jabolčne vrtnice – Čudovita sladica za vsako priložnost! 🄰

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Recept za sladke jabolčne vrtnice! Odlična sladica z listnatim testom in jabolki! Za pripravo jabolčnih vrtnic poznamo več različnih receptov. Za sladico lahko uporabimo že pripravljeno listnato testo, ali pa ga pripravimo sami. V danaÅ”njem receptu bomo uporabili že pripravljeno listnato testo. Poznamo mnoge sladice, ki jih pripravimo tako, da spominjajo na rože ali sadje. Meni najlepÅ”e in najslajÅ”e so sladke breskvice, sladki orehi ali sladke gobice.Ā 

Slike za prelepe sladke vrtnice je prispevala Mari Radej.

Recept za sladke jabolčne vrtnice
Recept za sladke jabolčne vrtnice Slika: Mari Radej

šŸ Sladke jabolčne vrtnice – Čudovita sladica za vsako priložnost! 🄰

  • ā³ Čas priprave: 30 minut
  • šŸ•’ Skupen čas: 1 ura
  • šŸ‘©ā€šŸ³ Avtorica: Karmen Valant
  • šŸ”¢ Kalorije: ~220 kcal na porcijo
  • šŸ’§ Ogljikovi hidrati: ~30 g
  • 🌱 MaŔčobe: ~10 g
  • šŸ§€ Beljakovine: ~3 g

IzkuÅ”ene pekarice s pripravo jabolčnih vrtnic seveda ne bodo imele težav, za manj izkuÅ”ene pa sem zbrala nekaj nasvetov in koristnih trikov. Če želimo da nam sladica uspe, uporabimo sladka jabolka s tanko lupino. Jabolka narežemo na čim bolj tanke rezine, saj tanjÅ”e bomo narezali jabolka, lažje jih bomo oblikovali v rožico. Da se rezine jabolk med oblikovanjem ne bodo lomila, jih prej nekaj minut kuhamo v limoninem soku. Hitro blanÅ”iranje v limoninem soku tudi prepreči oksidacijo in ohrani naravno barvo jabolka.Ā 

Sestavine za sladke jabolčne vrtnice

Recept za sladke jabolčne vrtnice po korakih

  1. Jabolka operemo, narežemo na polovico, odstranimo pečke in jih narežemo na tanke rezine. Limono prerežemo in iz polovice iztisnemo sok.
  2. Limoni sok polijemo po jabolčnih rezinah in jih za kratek čas postavimo v mikrovalovno pečico. Jabolčne rezine lahko tudi zalijemo z malo vode, dodamo limonin sok in jih na hitro blanŔiramo. Tako bomo jabolka zmehčali in hkrati poskrbeli da ohranijo naravno barvo.
  3. Listnato testo razgrnemo in razvaljamo na rahlo pomokani povrŔini, nato ga razrežemo na trakove dolge 30 cm in Ŕiroke od 4 do 5 cm. 
  4. Narezane trakove listnatega testa premažemo z domačo marelično marmelado, ali kakŔno drugo marmelado po naŔem okusu. Po želji čez potresemo malo sladkorja in cimeta.
  5. Rezine jabolk nato polagamo na testo, tako da nekoliko gledajo čez rob, nato spodnji rob prepognemo in testo z jabolčnimi rezinami zvijemo v rožice. Tako nadaljujemo s preostalim testom in rezinami jabolk.
  6. Pekač za peko mafinov namažemo z maslom in zvite jabolčne rožice postavimo v luknje v pekaču.
  7. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Pekač s sladkimi vrtnicami postavimo v ogreto pečico, sladico pečemo približno pol ure.
  8. Ko so sladke vrtnice pečene, jih nekoliko ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

jabolčne vrtnice z listnatim testom

Sladke jabolčne vrtnice – video

Ne prezrite odličnih receptov za sladice

šŸ˜ Potratna rolada – razkoÅ”na sladica s tremi plastmi okusov! šŸ«āœØ

šŸŽ‚ ā€œNajboljÅ”i recepti za rolade šŸŽ‚ – 10 idej za mehke in okusne sladice

🄧 Potratna potica 🄧 – RazkoÅ”en recept za pravo slovensko specialiteto

Izbor potic z različnimi nadevi po receptu Mari Radej

ā“ NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o sladkih jabolčnih vrtnicah

  • Ali lahko uporabimo sveža jabolka? – Da, le tanko jih narežemo.
  • Kako preprečimo, da se testo ne razmoči? – Jabolka predhodno na hitro pokuhamo.
  • Katere vrste jabolk so najboljÅ”e? – Rdeča, sladko-kisla jabolka.
  • Ali lahko pripravimo vrtnice vnaprej? – Da, če jih shranimo v hladilniku.
  • Kaj če nimamo marelične marmelade? – Uporabimo lahko tudi med ali drugo marmelado.
  • Ali testo predhodno razvaljamo? – Priporočljivo je, če je kupljeno listnato testo debelejÅ”e.
  • Lahko uporabimo tudi cimet? – Seveda, za dodaten okus!
  • Zakaj se včasih vrtnice razprejo? – Testo je preveč napeto ali premalo zategnjeno.
  • Ali jih lahko zamrznemo? – Pečene vrtnice zamrznemo in pogrejemo pred postrežbo.
  • Kaj če se sladkor ne stopi? – Pečemo malo dlje pri nižji temperaturi.

šŸ’” Triki, nasveti in različice za Å”e boljÅ”e vrtnice

  • 🌿 Za intenzivnejÅ”i okus premažemo testo tudi s stopljenim maslom.
  • šŸ”„ Pečemo na spodnji reÅ”etki, da se testo lepo hrustljavo zapeče.
  • šŸ’« Dodamo malo limoninega soka, da jabolka ne potemnijo.
  • šŸ‡ Uporabimo rozine ali nasekljane oreŔčke za različice nadeva.
  • šŸ“ Za svežino v nadev vmeÅ”amo tudi nekaj malin.
  • šŸ° Testo predhodno rahlo premažemo z rumenjakom za lepÅ”o barvo.
  • šŸš¶ā€ā™€ļø V kolikor testo razpoka, ga na hitro popravimo z mokrimi prsti.
  • šŸ’• Vrtnice lahko posujemo tudi s sladkorjem v prahu tik pred postrežbo.
  • 🌈 Po vrhu lahko dodamo kanček karamelne omake za Å”e več sladkosti.
  • 🌟 Pred pečenjem rahlo poÅ”kropimo s cimetovo vodo za aromo.

šŸ“š Zanimivosti in zgodovina sladkih jabolčnih vrtnic

  • 🌿 Ideja o jabolčnih vrtnicah izhaja iz francoskih slaŔčičarn v 18. stoletju.
  • šŸ Jabolka so bila vedno cenjena kot “sadje bogov” zaradi svoje vsestranskosti.
  • 🌳 Vrtnice simbolizirajo ljubezen in sladkost življenja, kar se prenaÅ”a tudi na sladice.
  • 🌟 Prva pisna omemba “apple rose dessert” sega v leto 1827 v Angliji.
  • 🌈 Kombinacija testa in sadja je bila priljubljena v vseh kraljevih dvorih Evrope.
  • šŸ“… Peka takih vrtnic je pogosto del valentinovih menijev in praznovanj materinskega dne.
  • šŸ° Listnato testo izvira iz Bližnjega vzhoda in se je v Evropi uveljavilo v srednjem veku.
  • šŸ“° Danes so jabolčne vrtnice priljubljen “hit” na kulinaričnih blogih po vsem svetu.
  • šŸŽ‰ Priprava vrtnic je enostavna, a efektna – vedno navduÅ”i goste!
  • šŸ“¢ Zaradi preprostosti so primerne tudi za učenje otrok.
ā˜… ā˜… ā˜… ā˜… ā˜…

Ocenite recept!