Recept za sladke jabolÄne vrtnice! OdliÄna sladica z listnatim testom in jabolki! Za pripravo jabolÄnih vrtnic poznamo veÄ razliÄnih receptov. Za sladico lahko uporabimo že pripravljeno listnato testo, ali pa ga pripravimo sami. V danaÅ”njem receptu bomo uporabili že pripravljeno listnato testo. Poznamo mnoge sladice, ki jih pripravimo tako, da spominjajo na rože ali sadje. Meni najlepÅ”e in najslajÅ”e so sladke breskvice, sladki orehi ali sladke gobice.Ā
Slike za prelepe sladke vrtnice je prispevala Mari Radej.

š Sladke jabolÄne vrtnice ā Äudovita sladica za vsako priložnost! š„°
- ā³ Äas priprave: 30 minut
- š Skupen Äas: 1 ura
- š©āš³ Avtorica: Karmen Valant
- š¢ Kalorije: ~220 kcal na porcijo
- š§ Ogljikovi hidrati: ~30 g
- š± MaÅ”Äobe: ~10 g
- š§ Beljakovine: ~3 g
IzkuÅ”ene pekarice s pripravo jabolÄnih vrtnic seveda ne bodo imele težav, za manj izkuÅ”ene pa sem zbrala nekaj nasvetov in koristnih trikov. Äe želimo da nam sladica uspe, uporabimo sladka jabolka s tanko lupino. Jabolka narežemo na Äim bolj tanke rezine, saj tanjÅ”e bomo narezali jabolka, lažje jih bomo oblikovali v rožico. Da se rezine jabolk med oblikovanjem ne bodo lomila, jih prej nekaj minut kuhamo v limoninem soku. Hitro blanÅ”iranje v limoninem soku tudi prepreÄi oksidacijo in ohrani naravno barvo jabolka.Ā
Sestavine za sladke jabolÄne vrtnice
- 1 ali 2 rdeÄa, sladka jabolka
- sok 1/2 limone
- koÅ”Äek masla
- listnato testo
- sladkor
- cimet
- domaÄa mareliÄna marmelada
- sladkor v prahu za posip
Recept za sladke jabolÄne vrtnice po korakih
- Jabolka operemo, narežemo na polovico, odstranimo peÄke in jih narežemo na tanke rezine. Limono prerežemo in iz polovice iztisnemo sok.
- Limoni sok polijemo po jabolÄnih rezinah in jih za kratek Äas postavimo v mikrovalovno peÄico. JabolÄne rezine lahko tudi zalijemo z malo vode, dodamo limonin sok in jih na hitro blanÅ”iramo. Tako bomo jabolka zmehÄali in hkrati poskrbeli da ohranijo naravno barvo.
- Listnato testo razgrnemo in razvaljamo na rahlo pomokani povrÅ”ini, nato ga razrežemo na trakove dolge 30 cm in Å”iroke od 4 do 5 cm.Ā
- Narezane trakove listnatega testa premažemo z domaÄo mareliÄno marmelado, ali kakÅ”no drugo marmelado po naÅ”em okusu. Po želji Äez potresemo malo sladkorja in cimeta.
- Rezine jabolk nato polagamo na testo, tako da nekoliko gledajo Äez rob, nato spodnji rob prepognemo in testo z jabolÄnimi rezinami zvijemo v rožice. Tako nadaljujemo s preostalim testom in rezinami jabolk.
- PekaÄ za peko mafinov namažemo z maslom in zvite jabolÄne rožice postavimo v luknje v pekaÄu.
- PeÄico ogrejemo na 180 stopinj C. PekaÄ s sladkimi vrtnicami postavimo v ogreto peÄico, sladico peÄemo približno pol ure.
- Ko so sladke vrtnice peÄene, jih nekoliko ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.
Sladke jabolÄne vrtnice – video
Ne prezrite odliÄnih receptov za sladice
š Potratna rolada ā razkoÅ”na sladica s tremi plastmi okusov! š«āØ
š āNajboljÅ”i recepti za rolade š ā 10 idej za mehke in okusne sladice
š„§ Potratna potica š„§ ā RazkoÅ”en recept za pravo slovensko specialiteto
Izbor potic z razliÄnimi nadevi po receptu Mari Radej
ā NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o sladkih jabolÄnih vrtnicah
- Ali lahko uporabimo sveža jabolka? ā Da, le tanko jih narežemo.
- Kako prepreÄimo, da se testo ne razmoÄi? ā Jabolka predhodno na hitro pokuhamo.
- Katere vrste jabolk so najboljÅ”e? ā RdeÄa, sladko-kisla jabolka.
- Ali lahko pripravimo vrtnice vnaprej? ā Da, Äe jih shranimo v hladilniku.
- Kaj Äe nimamo mareliÄne marmelade? ā Uporabimo lahko tudi med ali drugo marmelado.
- Ali testo predhodno razvaljamo? ā PriporoÄljivo je, Äe je kupljeno listnato testo debelejÅ”e.
- Lahko uporabimo tudi cimet? ā Seveda, za dodaten okus!
- Zakaj se vÄasih vrtnice razprejo? ā Testo je preveÄ napeto ali premalo zategnjeno.
- Ali jih lahko zamrznemo? ā PeÄene vrtnice zamrznemo in pogrejemo pred postrežbo.
- Kaj Äe se sladkor ne stopi? ā PeÄemo malo dlje pri nižji temperaturi.
š” Triki, nasveti in razliÄice za Å”e boljÅ”e vrtnice
- šæ Za intenzivnejÅ”i okus premažemo testo tudi s stopljenim maslom.
- š„ PeÄemo na spodnji reÅ”etki, da se testo lepo hrustljavo zapeÄe.
- š« Dodamo malo limoninega soka, da jabolka ne potemnijo.
- š Uporabimo rozine ali nasekljane oreÅ”Äke za razliÄice nadeva.
- š Za svežino v nadev vmeÅ”amo tudi nekaj malin.
- š° Testo predhodno rahlo premažemo z rumenjakom za lepÅ”o barvo.
- š¶āāļø V kolikor testo razpoka, ga na hitro popravimo z mokrimi prsti.
- š Vrtnice lahko posujemo tudi s sladkorjem v prahu tik pred postrežbo.
- š Po vrhu lahko dodamo kanÄek karamelne omake za Å”e veÄ sladkosti.
- š Pred peÄenjem rahlo poÅ”kropimo s cimetovo vodo za aromo.
š Zanimivosti in zgodovina sladkih jabolÄnih vrtnic
- šæ Ideja o jabolÄnih vrtnicah izhaja iz francoskih slaÅ”ÄiÄarn v 18. stoletju.
- š Jabolka so bila vedno cenjena kot “sadje bogov” zaradi svoje vsestranskosti.
- š³ Vrtnice simbolizirajo ljubezen in sladkost življenja, kar se prenaÅ”a tudi na sladice.
- š Prva pisna omemba “apple rose dessert” sega v leto 1827 v Angliji.
- š Kombinacija testa in sadja je bila priljubljena v vseh kraljevih dvorih Evrope.
- š Peka takih vrtnic je pogosto del valentinovih menijev in praznovanj materinskega dne.
- š° Listnato testo izvira iz Bližnjega vzhoda in se je v Evropi uveljavilo v srednjem veku.
- š° Danes so jabolÄne vrtnice priljubljen “hit” na kulinariÄnih blogih po vsem svetu.
- š Priprava vrtnic je enostavna, a efektna ā vedno navduÅ”i goste!
- š¢ Zaradi preprostosti so primerne tudi za uÄenje otrok.