JabolÄna pita je okusna sladica z jabolki, pripravljena iz krhkega testa. Priprava jabolÄne pite je preprosta, sladice iz krhkega testa se lahko lotijo tudi zaÄetniki. Krhko testo moramo pripraviti na hitro, pred peÄenjem ga za nekaj Äasa postavimo v hladilnik.
VeÄ masla ali margarine bomo dodali, bolj krhko testo bomo pripravili. Krhko testo peÄemo najprej pri viÅ”ji temperaturi, predvsem zato, da obdrži obliko, kasneje pa temperaturo poveÄamo.
Krhko testo za pite se rado lomi, to prepreÄimo tako, da ga pred peÄenjem namažemo z razžvrkljanim jajcem ali rumenjakom. Krhko testo za pite lahko pripravimo tudi brez jajc. V tem primeru najprej vmeÅ”amo moko in maslo, da dobimo drobtine, dodamo sladkor in na hitro zgnetemo testo, ki ga damo za nekaj Äasa poÄivat v hladilnik.
V nekaterih receptih v krhko testo dodamo tudi vino, limonin sok ali hladno vodo. JabolÄno pito lahko pripravimo tudi iz biskvitnega testa ali listnatega testa, poznamo pa tudi podobne recepte z jabolki, ki jih pripravimo iz vleÄenega testa.Ā
Za jabolÄno pito poznamo veliko razliÄnih receptov, vsem pa je skupno sladko kisel okus jabolk in krhkega testa.Ā
JabolÄna pita po receptu naÅ”ih babic
š„§ Informacije o receptu
- ā±ļø Äas priprave: 30 minut
- š„ Äas peke: 40 minut
- š½ļø Porcije: Približno 8 kosov
- ā” Kalorije: 320 kcal na kos
- š©āš³ Avtorica: Karmen Valant
- Ā
Kaj je pomembno za pripravo resniÄno dobre jabolÄne pite? Seveda okusna in soÄna jabolka, ter pravilno pripravljeno krhko testo. Äeprav je peka jabolÄne pite preprosta, se moramo vseeno držati navodil v receptu. Poznamo res veliko receptov za jabolÄno pito, danes jo bomo pripravili po starem receptu, tako, kot so jo pripravljale naÅ”e babice.
Sestavine za jabolÄno pito
Sestavine za testo
- 40 dag moke
- 1/2 pecilnega praŔka
- 18 dag margarine
- 12 dag sladkorja v prahu
- 2 drobni jajci
- 2 žlici kisle smetane
- naribana limonina lupinica
Sestavine za jabolÄni nadev
- 1, 5 kg jabolk
- 2 žlici sladkorja
- 2 žlici limoninega soka
- 1 vaniljev sladkor
- naribana limonina lupinica
- malo cimeta
- 2 žlici kisle smetane
Recept po korakih za jabolÄno pito
- V veÄjo posodo presejemo moko in pecilni praÅ”ek, dodamo margarino in z rokami naredimo kaÅ”ico. Nato dodamo sladkor, naribano limonino lupinico, jajca in kislo smetano.
- Z rokami zamesimo testo, ne gnetemo, ker se mehÄa. Testo lahko pripravimo tudi s pomoÄjo kuhinjskega robota. Testo zavijemo v živilsko folijo in ga za nekaj Äasa postavimo v hladilnik.
- Medtem ko testo poÄiva, pripravimo jabolÄni nadev. Jabolka operemo, olupimo in narežemo na tanjÅ”e krhlje. JabolÄne krhlje položimo v lonec, dodamo cimet, sladkor, vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. PremeÅ”amo in pokrijemo, postavimo na ogenj in poÄasi duÅ”imo v lastnem soku. Po 15 minutah lonec odstavimo in jabolka ohladimo.
- Testo vzamemo iz hladilnika, ga razdelimo na dva dela in razvaljamo na 4 mm debelo. En del razvaljanega testa prenesemo na pekaÄ v velikosti 25 X 38 cm, ki smo ga prej obložili s papirjem za peko.
- Na razvaljano testo nanesemo ohlajeno jabolÄno maso in vse pokrijemo z drugim delom razvaljanega testa.
- Iz testa lahko naredimo tudi mrežo, ter premažemo s kislo smetano.
- PeÄico segrejemo na 190 stopinj C, jabolÄno pito peÄemo 35 minut.
- Ko je pita peÄena, jo ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.
- V veÄjo posodo presejemo moko in pecilni praÅ”ek, dodamo margarino in z rokami naredimo kaÅ”ico. Nato dodamo sladkor, naribano limonino lupinico, jajca in kislo smetano.
š Nasveti za popolno jabolÄno pito
- Uporabite veÄ vrst jabolk: MeÅ”anica sladkih in kislih jabolk (npr. Jonagold + Granny Smith) doda ravnovesje okusa. šš
- Dodajte limonin sok: Limonin sok prepreÄi, da bi jabolka potemnela. š
- Ne pozabite na Å”krob: Malo koruznega Å”kroba ali moke v nadevu pomaga zgostiti sokove. āļø
- Testo naj poÄiva: Ohlajeno testo se lažje valja in ne razpade med peko. āļø
- Za rustikalen videz: Uporabi modeliran rob in naredite mrežo in testa na vrhu pite. šØ
- Za zlate robove: Rob premaži z jajcem ali mlekom, pita se bo lepo zlato zapekla. āØ
- Postrezi z dodatkom: Vanilijev sladoled ali stepena smetana = š!
ā NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o jabolÄni piti
- š Katero vrsto jabolk naj uporabim za pito?
NajboljÅ”e so kislo-sladke sorte, kot so jonagold, zlati deliÅ”es, idared ali boskoop. Pomembno je, da so Ävrsta in ne razpadejo pri peki.
- š Katero vrsto jabolk naj uporabim za pito?
- š„§ Kako prepreÄim, da testo postane mokro zaradi jabolÄnega nadeva?
Preden nanesete nadev, posujte dno testa z drobtinami, mletimi mandlji ali zdrobom. Ti vpijejo odveÄno vlago iz jabolk.
- š„§ Kako prepreÄim, da testo postane mokro zaradi jabolÄnega nadeva?
- š§ Lahko jabolÄno pito zamrznem?
Da, popolnoma ohlajeno pito lahko narežete in zamrznete v neproduÅ”ni embalaži do 2 meseca. Odmrznite jo pri sobni temperaturi ali v peÄici.
- š§ Lahko jabolÄno pito zamrznem?
- š„ Kako dolgo naj peÄem pito in pri kateri temperaturi?
JabolÄna pita se obiÄajno peÄe 45ā50 minut pri 180 °C (klasiÄna peÄica) oz. 160 °C (ventilatorska). Po 30 minutah preverite barvo skorje.
- š„ Kako dolgo naj peÄem pito in pri kateri temperaturi?
- š¦ S Äim jo lahko postrežem?
OdliÄno se poda s kepico vaniljevega sladoleda, stepeno smetano ali z jogurtovo omako s cimetom.
Ā
PriporoÄam tudi ogled podobnih receptov
Mini jabolÄna pita
JabolÄna pita iz krhkega testa se pogosto rada lomi, kar lahko deloma prepreÄimo, da pred peÄenjem premažemo z razžvrkljanim jajcem. ReÅ”itev je tudi ta, da namesto ene velike pite, speÄemo veÄ manjÅ”ih. Mini jabolÄne pite so ravno tako okusne, speÄemo jih lahko v modelÄkih za mafine, zadostujejo tudi samo koÅ”arice za mafine.
Recept za mini jabolÄne pite:
- 300 g moke
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- Å”Äepec soli
- po potrebi dve žlici mrzle vode
- 1 kg jabolk
- cimet in vaniljev sladkor
- sladkor
- 1 jajce
- Moko presejemo, vmeÅ”amo narezano hladno maslo in z rokami naredimo kaÅ”ico, najprej dobimo nekakÅ”ne drobtine. Nato dodamo sladkor v prahu in na hitro zgnetemo testo. Äe se testo res zelo drobi, po potrebi dodamo malo mrzle vode.
- Iz testa naredimo kepo, ga zavijemo v vreÄko in za nekaj Äasa postavimo v hladilnik. Medtem ko testo poÄiva, pripravimo jabolÄni nadev.

3. Jabolka olupimo in jih narežemo na zelo tanke krhlje, nekaj jabolk grobo naribamo. Jabolka položimo v lonec, pokrijemo in postavimo na nizek ogenj, ter jabolka 15 minut duÅ”imo v lastnem soku.Ā
4. Ohlajeno testo razvaljamo na 3 ali 4 mm debelo in iz njega izrežemo kroge, ki se prilegajo koÅ”aricam ali modelÄkom za mafine. S krogi testa obložimo koÅ”arice in jih napolnimo z jabolÄnim nadevom. Äez jabolÄni nadev prepletemo mrežo in ostankov testa.
5. PeÄico ogrejemo na 180 stopinj C, preden damo pite v peÄico, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Mini pite peÄemo 20 minut, da se robovi zlato zapeÄejo.
6. Ko so pite peÄene, jih poÄasi ohladimo, preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Sadna pita z jabolki
Sadna pita, jabolÄna pita ali sadna pogaÄa je sladica, ki so jo naÅ”i predniki pogosto pripravljali. Posebej so bile priljubljene razliÄne pogaÄe, tudi takÅ”ne pripravljene s sadjem.
Ste že sliÅ”ali za izraz nositi pogaÄo? Ta izraz se je ohranil iz Äasov, ko so sosede porodnici v dar prinesle jajca, perutnico ali kurjo juho in obvezno pogaÄo. PogaÄe so bile razliÄne; koruzna pogaÄa, ajdova pogaÄa, sadna pogaÄa ali sadna pita, najpogosteje jabolÄna pota.
Recept za sadno pito z jabolki:
- 30 dag pÅ”eniÄne moke
- 15 dag masla
- 6 dag sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 2 žlici belega vina
- 3 žlice vode
- 1 pecilni praŔek
- Å”Äepec soli
JabolÄni nadev:
- 1 kg jabolk
- 2 žlici medu
- 1 žlica ruma
- 1 Äajna žliÄka cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 žlici drobtin
- sladkor v prahu za posip
Jabolka olupimo in na grobo naribamo. K jabolkom dodamo dve žlici medu, žlico ruma, žliÄko cimeta in vaniljev sladkor. PremeÅ”amo, pokrijemo in pustimo poÄivati pol ure.
Medtem zgnetemo testo. Moki primeÅ”amo pecilni praÅ”ek, dodamo vse ostale sestavine in hitro zgnetemo testo. Testo pustimo pol ure poÄivati, nato ga razdelimo na dva dela.
Eno polovico testa razvaljamo in položimo v pekaÄ, ki ga prej obložimo s papirjem za peko. Iz druge polovice testa naredimo dolge svaljke. Na razvaljano testo potresemo dve žlici drobtin in jabolÄni nadev, po vrhu pa položimo svaljke iz testa, da nastane mreža. Testeno mrežo po vrhu namažemo z razžvrkljanim jajcem.
PeÄico ogrejemo na 180 stopinj C, peÄemo približno pol ure. Ko je pita peÄena, jo ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.
JabolÄna pita z orehovim nadevom
JabolÄno pito lahko pripravimo tudi z jabolÄnim nadevom, ki mu dodamo sesekljane orehe.Ā
Recept za jabolÄno pito s sesekljanimi orehi:
- 28 dag masla
- 35 dag moke
- 1/2 zavitka pecilnega praŔka
- 5 dag sladkorja v prahu
- 4 žlice vina
- 2 rumenjaka
- Å”Äepec soli
- sladkor v prahu za posip
Sestavine za nadev:
- 1 kg jabolk
- 20 dag mletih orehov
- 10 dag sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- Maslo sesekljamo in primeÅ”amo k moki, dodamo sladkor v prahu, premeÅ”amo in v sredini naredimo jamico. V jamico zlijemo vino, dodamo rumenjaka, Å”Äepec soli in na hitro zgnetemo testo.
- Testo naj pol ure poÄiva, nato ga razvaljamo na dve povrÅ”ini pekaÄa.
- En del razvaljanega testa položimo v pekaÄ, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Na razvaljano testo potrosimo olupljena in narezana jabolka. Å e boljÅ”e Äe jabolka narežemo, potresemo s sladkorjem in cimetom, ter poÄasi nekaj minut duÅ”imo v lastnem soku.
- Äe jabolka namažemo orehov nadev. Za orehov nadev k mletim orehom prilijemoĀ dcl vrelega mleka, dodamo žlico sladkorja in zavitek vaniljevega sladkorja.
- Äez orehov nadev položimo drugio del testa, ali pa naredimo mrežo iz trakov.
- PeÄico segrejemo na 220 stopinj C, pito peÄemo približno 30 minut.
- Ko je pita peÄena, jo ohladimo, narežemo in potresemo s sladkorjem v prahu.
AlzaÅ”ka jabolÄna pita
AlzaÅ”ka jabolÄna pita je Äisto posebna sladica, ki je pripravljena iz krhkega testa brez sladkorja in narezanih jabolk, ki ga prelijemo s slastnim prelivom.
Recept za AlzaÅ”ko jabolÄno pito: sestavine za testo:
- 250 g moke
- 125 g masla
- 2 dl olja
- Å”Äepec soli
- malo vode
Sestavine za kremo:
- 500 g jabolk
- 100 g sladke smetaneĀ
- 50 g moke
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- Moko stresemo na desko, v sredini naredimo jamico, damo vanjo olje, sol in nadrobljeno maslo. S konci prstov narahlo umeŔamo maslo z moko.
- Prilijemo malo vode in z mrzlimi rokami na hitro zgnetemo testo. Testo zgnetemo v hlebÄek in ga damo za eno uro poÄivat.Krhko testo razvaljamo in ga položimo v pekaÄ, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
- Na razvaljano testo položimo olupljena in narezana jabolka. Jabolka nato prelijemo z okusno kremo.
- V posodi zmeÅ”amo moko in dve jajci, dodamo sladkor in sladko smetano, vse skupaj dobro premeÅ”amo. PeÄico ogrejemo na 180 stopinj C, peÄemo od 30 do 40 minut.Ā
Preprosta jabolÄna pita
JabolÄni zavitek
Prekmurska gibanica
Sladke jabolÄne vrtnice
JabolÄni žepki
Å trudelj s skuto in jabolki
Ne spreglej TOP aktualnih receptov
- šš„§ Preprosta in okusna jabolÄna pita ā Recept za sladek užitek!
- šš« NajboljÅ”e sladice v kozarcu š®š osvežilne in preproste za pripravo!
- š£ VelikonoÄna sladica v kozarcu s Äokoladnim jajÄkom š«š„
- š SoÄna jabolÄna pita s cimetom ā najboljÅ”i domaÄi recept š„§
- š„ āKorenÄkova potica š„ ā Okusen recept, ki vas bo presenetil!ā
Viri: JabolÄna pita:
- Recepti sestre Nikoline; JabolÄna pita
- Kuhajmo po domaÄe; Kristina Merc MatjaÅ”iÄ; Sadna pita
- Znam kuhati; Ginette Mathiot; AlzaÅ”ka jabolÄna pita
Ocenite recept!