jabolčna pita

šŸ “NajboljÅ”a domača jabolčna pita šŸ – Skrivnost hrustljave skorjice!

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Jabolčna pita je okusna sladica z jabolki, pripravljena iz krhkega testa. Priprava jabolčne pite je preprosta, sladice iz krhkega testa se lahko lotijo tudi začetniki. Krhko testo moramo pripraviti na hitro, pred pečenjem ga za nekaj časa postavimo v hladilnik. jabolčna pita

Več masla ali margarine bomo dodali, bolj krhko testo bomo pripravili. Krhko testo pečemo najprej pri viŔji temperaturi, predvsem zato, da obdrži obliko, kasneje pa temperaturo povečamo.

Krhko testo za pite se rado lomi, to preprečimo tako, da ga pred pečenjem namažemo z razžvrkljanim jajcem ali rumenjakom. Krhko testo za pite lahko pripravimo tudi brez jajc. V tem primeru najprej vmeŔamo moko in maslo, da dobimo drobtine, dodamo sladkor in na hitro zgnetemo testo, ki ga damo za nekaj časa počivat v hladilnik.

V nekaterih receptih v krhko testo dodamo tudi vino, limonin sok ali hladno vodo. Jabolčno pito lahko pripravimo tudi iz biskvitnega testa ali listnatega testa, poznamo pa tudi podobne recepte z jabolki, ki jih pripravimo iz vlečenega testa.Ā 

Za jabolčno pito poznamo veliko različnih receptov, vsem pa je skupno sladko kisel okus jabolk in krhkega testa.Ā 

Jabolčna pita po receptu naŔih babic

🄧 Informacije o receptu

  • ā±ļø Čas priprave: 30 minut
  • šŸ”„ Čas peke: 40 minut
  • šŸ½ļø Porcije: Približno 8 kosov
  • ⚔ Kalorije: 320 kcal na kos
  • šŸ‘©ā€šŸ³ Avtorica: Karmen Valant
  • Ā 

jabolčna pita po receptu naŔih babic

Kaj je pomembno za pripravo resnično dobre jabolčne pite? Seveda okusna in sočna jabolka, ter pravilno pripravljeno krhko testo. Čeprav je peka jabolčne pite preprosta, se moramo vseeno držati navodil v receptu. Poznamo res veliko receptov za jabolčno pito, danes jo bomo pripravili po starem receptu, tako, kot so jo pripravljale naÅ”e babice.

Sestavine za jabolčno pito

Sestavine za testo

  • 40 dag moke
  • 1/2 pecilnega praÅ”ka
  • 18 dag margarine
  • 12 dag sladkorja v prahu
  • 2 drobni jajci
  • 2 žlici kisle smetane
  • naribana limonina lupinica

Sestavine za jabolčni nadev

  • 1, 5 kg jabolk
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 vaniljev sladkor
  • naribana limonina lupinica
  • malo cimeta
  • 2 žlici kisle smetane

Recept po korakih za jabolčno pito

    1. V večjo posodo presejemo moko in pecilni praŔek, dodamo margarino in z rokami naredimo kaŔico. Nato dodamo sladkor, naribano limonino lupinico, jajca in kislo smetano. jabolčna pita naŔih babic
    2. Z rokami zamesimo testo, ne gnetemo, ker se mehča. Testo lahko pripravimo tudi s pomočjo kuhinjskega robota. Testo zavijemo v živilsko folijo in ga za nekaj časa postavimo v hladilnik. kako pripravimo testo za jabolčno pito
    3. Medtem ko testo počiva, pripravimo jabolčni nadev. Jabolka operemo, olupimo in narežemo na tanjŔe krhlje. Jabolčne krhlje položimo v lonec, dodamo cimet, sladkor, vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. PremeŔamo in pokrijemo, postavimo na ogenj in počasi duŔimo v lastnem soku. Po 15 minutah lonec odstavimo in jabolka ohladimo. super dobra jabolčna pita
    4. Testo vzamemo iz hladilnika, ga razdelimo na dva dela in razvaljamo na 4 mm debelo. En del razvaljanega testa prenesemo na pekač v velikosti 25 X 38 cm, ki smo ga prej obložili s papirjem za peko. domača jabolčna pita
    5. Na razvaljano testo nanesemo ohlajeno jabolčno maso in vse pokrijemo z drugim delom razvaljanega testa.
    6. Iz testa lahko naredimo tudi mrežo, ter premažemo s kislo smetano. krhka jabolčna pita po starem
    7. Pečico segrejemo na 190 stopinj C, jabolčno pito pečemo 35 minut.
    8. Ko je pita pečena, jo ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo. mrežasta jabolčna pita

šŸ Nasveti za popolno jabolčno pito

  • Uporabite več vrst jabolk: MeÅ”anica sladkih in kislih jabolk (npr. Jonagold + Granny Smith) doda ravnovesje okusa. šŸŽšŸ
  • Dodajte limonin sok: Limonin sok prepreči, da bi jabolka potemnela. šŸ‹
  • Ne pozabite na Å”krob: Malo koruznega Å”kroba ali moke v nadevu pomaga zgostiti sokove. āš–ļø
  • Testo naj počiva: Ohlajeno testo se lažje valja in ne razpade med peko. ā„ļø
  • Za rustikalen videz: Uporabi modeliran rob in naredite mrežo in testa na vrhu pite. šŸŽØ
  • Za zlate robove: Rob premaži z jajcem ali mlekom, pita se bo lepo zlato zapekla. ✨
  • Postrezi z dodatkom: Vanilijev sladoled ali stepena smetana = šŸ‘‘!

ā“ NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o jabolčni piti

    • šŸ Katero vrsto jabolk naj uporabim za pito?
      NajboljŔe so kislo-sladke sorte, kot so jonagold, zlati deliŔes, idared ali boskoop. Pomembno je, da so čvrsta in ne razpadejo pri peki.
    • 🄧 Kako preprečim, da testo postane mokro zaradi jabolčnega nadeva?
      Preden nanesete nadev, posujte dno testa z drobtinami, mletimi mandlji ali zdrobom. Ti vpijejo odvečno vlago iz jabolk.
    • 🧊 Lahko jabolčno pito zamrznem?
      Da, popolnoma ohlajeno pito lahko narežete in zamrznete v neproduŔni embalaži do 2 meseca. Odmrznite jo pri sobni temperaturi ali v pečici.
    • šŸ”„ Kako dolgo naj pečem pito in pri kateri temperaturi?
      Jabolčna pita se običajno peče 45–50 minut pri 180 °C (klasična pečica) oz. 160 °C (ventilatorska). Po 30 minutah preverite barvo skorje.
  • šŸ¦ S čim jo lahko postrežem?
    Odlično se poda s kepico vaniljevega sladoleda, stepeno smetano ali z jogurtovo omako s cimetom.

Ā 

Priporočam tudi ogled podobnih receptov

Mini jabolčna pita

Jabolčna pita iz krhkega testa se pogosto rada lomi, kar lahko deloma preprečimo, da pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim jajcem. ReŔitev je tudi ta, da namesto ene velike pite, spečemo več manjŔih. Mini jabolčne pite so ravno tako okusne, spečemo jih lahko v modelčkih za mafine, zadostujejo tudi samo koŔarice za mafine.

recept za jabolčno pito

Recept za mini jabolčne pite:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • Ŕčepec soli
  • po potrebi dve žlici mrzle vode
  • 1 kg jabolk
  • cimet in vaniljev sladkor
  • sladkor
  • 1 jajce
  1. Moko presejemo, vmeŔamo narezano hladno maslo in z rokami naredimo kaŔico, najprej dobimo nekakŔne drobtine. Nato dodamo sladkor v prahu in na hitro zgnetemo testo. Če se testo res zelo drobi, po potrebi dodamo malo mrzle vode.
  2. Iz testa naredimo kepo, ga zavijemo v vrečko in za nekaj časa postavimo v hladilnik. Medtem ko testo počiva, pripravimo jabolčni nadev.
DuŔena jabolka za jabolčno pito
DuŔena jabolka za jabolčno pito! Za več receptov KLIKNI TU!

3. Jabolka olupimo in jih narežemo na zelo tanke krhlje, nekaj jabolk grobo naribamo. Jabolka položimo v lonec, pokrijemo in postavimo na nizek ogenj, ter jabolka 15 minut duŔimo v lastnem soku. 

4. Ohlajeno testo razvaljamo na 3 ali 4 mm debelo in iz njega izrežemo kroge, ki se prilegajo koÅ”aricam ali modelčkom za mafine. S krogi testa obložimo koÅ”arice in jih napolnimo z jabolčnim nadevom. Čez jabolčni nadev prepletemo mrežo in ostankov testa.

Mini jabolčne pite

5. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, preden damo pite v pečico, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Mini pite pečemo 20 minut, da se robovi zlato zapečejo.

6. Ko so pite pečene, jih počasi ohladimo, preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Sadna pita z jabolki

Sadna pita, jabolčna pita ali sadna pogača je sladica, ki so jo naŔi predniki pogosto pripravljali. Posebej so bile priljubljene različne pogače, tudi takŔne pripravljene s sadjem.

Ste že sliŔali za izraz nositi pogačo? Ta izraz se je ohranil iz časov, ko so sosede porodnici v dar prinesle jajca, perutnico ali kurjo juho in obvezno pogačo. Pogače so bile različne; koruzna pogača, ajdova pogača, sadna pogača ali sadna pita, najpogosteje jabolčna pota.

Recept za sadno pito z jabolki:

  • 30 dag pÅ”enične moke
  • 15 dag masla
  • 6 dag sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 2 žlici belega vina
  • 3 žlice vode
  • 1 pecilni praÅ”ek
  • Ŕčepec soli

Jabolčni nadev:

  • 1 kg jabolk
  • 2 žlici medu
  • 1 žlica ruma
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici drobtin
  • sladkor v prahu za posip

Jabolka olupimo in na grobo naribamo. K jabolkom dodamo dve žlici medu, žlico ruma, žličko cimeta in vaniljev sladkor. PremeŔamo, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Medtem zgnetemo testo. Moki primeŔamo pecilni praŔek, dodamo vse ostale sestavine in hitro zgnetemo testo. Testo pustimo pol ure počivati, nato ga razdelimo na dva dela.

Eno polovico testa razvaljamo in položimo v pekač, ki ga prej obložimo s papirjem za peko. Iz druge polovice testa naredimo dolge svaljke. Na razvaljano testo potresemo dve žlici drobtin in jabolčni nadev, po vrhu pa položimo svaljke iz testa, da nastane mreža. Testeno mrežo po vrhu namažemo z razžvrkljanim jajcem.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, pečemo približno pol ure. Ko je pita pečena, jo ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Jabolčna pita z orehovim nadevom

jabolčna pita z orehovim nadevom

Jabolčno pito lahko pripravimo tudi z jabolčnim nadevom, ki mu dodamo sesekljane orehe.Ā 

Recept za jabolčno pito s sesekljanimi orehi:

  • 28 dag masla
  • 35 dag moke
  • 1/2 zavitka pecilnega praÅ”ka
  • 5 dag sladkorja v prahu
  • 4 žlice vina
  • 2 rumenjaka
  • Ŕčepec soli
  • sladkor v prahu za posip

Sestavine za nadev:

  • 1 kg jabolk
  • 20 dag mletih orehov
  • 10 dag sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  1. Maslo sesekljamo in primeŔamo k moki, dodamo sladkor v prahu, premeŔamo in v sredini naredimo jamico. V jamico zlijemo vino, dodamo rumenjaka, Ŕčepec soli in na hitro zgnetemo testo.
  2. Testo naj pol ure počiva, nato ga razvaljamo na dve povrŔini pekača.
  3. En del razvaljanega testa položimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Na razvaljano testo potrosimo olupljena in narezana jabolka. Še boljŔe če jabolka narežemo, potresemo s sladkorjem in cimetom, ter počasi nekaj minut duŔimo v lastnem soku. sočna jabolčna pita
  4. Če jabolka namažemo orehov nadev. Za orehov nadev k mletim orehom prilijemo  dcl vrelega mleka, dodamo žlico sladkorja in zavitek vaniljevega sladkorja.
  5. Čez orehov nadev položimo drugio del testa, ali pa naredimo mrežo iz trakov. najboljÅ”a jabolčna pita z orehi
  6. Pečico segrejemo na 220 stopinj C, pito pečemo približno 30 minut.
  7. Ko je pita pečena, jo ohladimo, narežemo in potresemo s sladkorjem v prahu. jabolčna pita z orehovim nadevom

AlzaŔka jabolčna pita

AlzaŔka jabolčna pita je čisto posebna sladica, ki je pripravljena iz krhkega testa brez sladkorja in narezanih jabolk, ki ga prelijemo s slastnim prelivom.

Recept za AlzaŔko jabolčno pito: sestavine za testo:

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • 2 dl olja
  • Ŕčepec soli
  • malo vode

Sestavine za kremo:

  • 500 g jabolk
  • 100 g sladke smetaneĀ 
  • 50 g moke
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  1. Moko stresemo na desko, v sredini naredimo jamico, damo vanjo olje, sol in nadrobljeno maslo. S konci prstov narahlo umeŔamo maslo z moko.
  2. Prilijemo malo vode in z mrzlimi rokami na hitro zgnetemo testo. Testo zgnetemo v hlebček in ga damo za eno uro počivat.Krhko testo razvaljamo in ga položimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
  3. Na razvaljano testo položimo olupljena in narezana jabolka. Jabolka nato prelijemo z okusno kremo.
  4. V posodi zmeÅ”amo moko in dve jajci, dodamo sladkor in sladko smetano, vse skupaj dobro premeÅ”amo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, pečemo od 30 do 40 minut.Ā 

Preprosta jabolčna pita

preprosta jabolčna pita

Jabolčni zavitek

jabolčni zavitek

Prekmurska gibanica

prekmurska gibanica

Sladke jabolčne vrtnice

sladke jabolčne vrtnice

Jabolčni žepki

jabolčni žepki

Å trudelj s skuto in jabolki

Ŕtrudelj s skuto in jabolki

domači jabolčni Ŕtrudelj

Ne spreglej TOP aktualnih receptov

Viri: Jabolčna pita:

  • Recepti sestre Nikoline; Jabolčna pita
  • Kuhajmo po domače; Kristina Merc MatjaÅ”ič; Sadna pita
  • Znam kuhati; Ginette Mathiot; AlzaÅ”ka jabolčna pita
div class=”recipe-rating”> ā˜… ā˜… ā˜… ā˜… ā˜…

Ocenite recept!