Kako so naše babice cvrle pustne krofe

Kako so naše babice cvrle pustne krofe?

Skoči direktno na recept za pustne krofe

Kako so naše babice cvrle pustne krofe? Verjetno ste že slišali, da krofom rečemo tudi krapi, kar izvira iz besede krapf, kar v slovenščini pomeni krap ali krapec. Krofi niso slovenska tradicionalna sladica, pač pa podobno kot flancati izhaja iz dunajske ali srednjeevropske kulinarike. Prva oblika krofa ali krapa je spominjala na krempelj ali kljuko, kar potrjuje tudi stara nemška beseda krapho, kar pomeni krempelj. Prvotni krofi niso imeli značilnega obroča ali kranclja, o tem, kdaj pa so prvič spekli krofe z venčkom, pa obstaja mnogo legend. Vse o cvrtju pustnih krofov si lahko ogledaš na tej POVEZAVI!

Kako so naše babice cvrle pustne krofe

Katere slovenske narečne besede poznamo za krof?

V Sloveniji poznamo mnoga slikovita narečja in tudi za krof poznamo mnogo narečnih besed. Najbolj pogosto se uporabljajo naslednje besede: krap, krafi, bob,  fancovt,  kafeljc, krop, krapčič, krofl, pohaji, krapci, krofne, krapic, kropč, krafeljc, krapič, kroflin

  • Ptujsko polje oziroma zibeljka koranta Markovci rečejo krofom  krapčič(i). Pleši mela te boš dobla krapčič je znameniti rek za fašenk v korantovi deželi
  • Po prleško rečejo krofl
  • V okolici Brežic krofom rečejo tudi krafeljc
  • V okolici Bovca; fancu
  • Dolenjska in okolica Trebnjega rečejo pohaji; boš kaj pohaje pekla?
  • V okolici Varaždina na deželi so krofom rekli krapci, v mestu pa krofne
  • V okolici Rogaške slatine so krofom rekli krapic
  • V okolici Ptuja in Haloze; bobi
  • V Prekmurju iz madžarske besede “fánk” – fanki

Kako so naše babice cvrle pustne krofe?

najboljši krofi

Kaj je največja razlika med cvrtjem krofov včasih in danes? Mogoče je najbolj pomembna razlika ta, da so se včasih krapi ali krofi vedno cvrli v razgreti svinjski masti. Prav tako so se krofi običajno cvrli že napolnjeni z marmelado, danes pa jih skoraj vedno polnimo šele nato, ko jih že ocvremo. Današnji recept je iz stare Slovenske kuharice, kjer je recept pod imenom fini krapi. Nekaj koristnih nasvetov in starih modrosti pa sem izvedela od izkušenih pekaric. Slike je prispevala odlična pekarica Mari Radej, ki pozna tako stare, preizkušene recepte, kot tudi bolj moderne in prilagojene modernim kuharskim smernicam. Vas zanima odličen recept za pustne krofe? POGLEJ RECEPT!

Recept za pustne krofe 

Čas priprave

        Avtor: Karmen Valant    
PRIPRAVA: 1h30 min
CVRTJE: 30min
SKUPAJ: 2h
        KOLIČINA: 6 osebe    
 

Sestavine za pustne krofe po starem receptu

  • 1 kg moke
  • kvasec; 5 žlic mleka, košček sladkorja, 5 dkg kvasa
  • 1/2 l mleka
  • 8 rumenjakov
  • 1 dl kisle smetane
  • 10 dag sladkorja
  • 7 dkg presnega masla
  • 1 dkg soli
  • 2 žlici ruma
  • nožev vrh muškatovega cveta
  • nastrgana limonina lupina
  • svinjska mast ali olje za cvrenje

Recept po korakih za fine krape – krofe

  1. V presejano moko zlij vzhajan kvasec, zamešaj vanj nekoliko moke, nato naj še dobro vzhaja.
  2. Medtem žvrkljaj neprekuhano mlačno mleko, kislo smetano, sladkor, rumenjake in sol. Dodaj rum in dišave, ko pa je vse dobro spenjeno, prilij raztopljeno maslo, zlij v moko k kvasu in zamesi testo, ter ga prav dobro vtepi. 
  3. Pri stepanju ne vzdiguj testa s kuhalnico preveč visoko, ampak ga vtepaj tako, kakor bi hotela testo s kuhalnico sekati, da bodo v testu drobni mehurčki. 
  4. Obdelano testo pokrij in postavi na topel, ne vroč prostor kjer naj vzhaja. testo za krofe
  5. Vzhajano testo rahlo zvaljaj za pol prsta debelo in izkroži z obodcem krape.
  6. Na sredo krapa daj malo marelične ali druge goste marmelade, pokrij z drugim krapom, ju ob robu stisni in izreži z manjšim obodcem krap. 
  7. Krape položi dva prsta vsaksebi na prtič potresen z moko, pokrij jih in postavi na topel, toda ne vroč prostor, kjer naj vzhajajo. Dobro je, če na pol vzhajane krofe obrneš. vzhajanje krofov
  8. Razgrej v kozici za 3 prste visoko svinjske masti. Lahko vzameš tudi pol svinjske mati in pol masla, ali pol masti in pol olja.
  9. Ko je mast vroča, jo odstavi z ognja, ko se malo ohladi, polagaj vanjo vzhajane krape tako, da je zgornja stran na vroči masti. kako pravilno cvremo krofe
  10. V kozici krofi naj ne bodo na tesnem, ker se sicer ne cvrejo lepo.
  11. Ko so krofi v kozici, jo pokrij in tresi, da narastejo. Brž ko so na spodnji strani bledo rumeni, jih obrni in kozice ne pokrij več. recept za pustne krofe
  12. Rumeno ocvrte krofe poberi s penovko na cedilnik, da se odtečejo, potem jih položi na pivnik in nato na krožnik na lično zložen prtič, potresi jih z vaniljevim sladkorjem in ponudi še tople. 

recept za najboljše krofe

Katere so najpogostejše napake pri cvrenju krofov? Poglej TUKAJ!

Prehranske vrednosti za pustne krofe

SestavinaKoličinaEnergijska vrednost (kcal)Beljakovine (g)Maščobe (g)Ogljikovi hidrati (g)
Moka1 kg350011010750
Mleko0,5 l250171324
Rumenjaki8 kos32028244
Kisla smetana1 dl1902203
Sladkor10 dag40000100
Maslo7 dag5000560
Sol1 dkg0000
Rum2 žlici50003
Svinjska mast/olje500 ml450005000

Priporočam ogled podobnih receptov

Krofi s sladko smetano

krofi s sladko smetano

Enostaven recept za krofe

enostaven recept za krofe

Recept za flancate

flancati

Pustni krofi ki vedno uspejo

pustni krofi ki vedno uspejo

Berlinski krofi z vaniljevo kremo

berlinski krofi

Trije recepti za ocvrte miške

ocvrte miške

Tradicionalne Slovenske pustne jedi

tradicionalne slovenske pustne jedi

Ocenite recept!

Kako so naše babice cvrle pustne krofe?

Kako so naše babice cvrle pustne krofe?

Recept avtorja: Karmen Valant

Slike: Mari Radej

Preberi celoten recept

Vrtiljak slik – Pustni krofi

Kako so naše babice cvrle pustne krofe?

Avtor: Karmen Valant | Slike: Mari Radej