Skoči direktno na recept za pustne krofe
Kako so naše babice cvrle pustne krofe? Verjetno ste že slišali, da krofom rečemo tudi krapi, kar izvira iz besede krapf, kar v slovenščini pomeni krap ali krapec. Krofi niso slovenska tradicionalna sladica, pač pa podobno kot flancati izhaja iz dunajske ali srednjeevropske kulinarike. Prva oblika krofa ali krapa je spominjala na krempelj ali kljuko, kar potrjuje tudi stara nemška beseda krapho, kar pomeni krempelj. Prvotni krofi niso imeli značilnega obroča ali kranclja, o tem, kdaj pa so prvič spekli krofe z venčkom, pa obstaja mnogo legend. Vse o cvrtju pustnih krofov si lahko ogledaš na tej POVEZAVI!
Katere slovenske narečne besede poznamo za krof?
V Sloveniji poznamo mnoga slikovita narečja in tudi za krof poznamo mnogo narečnih besed. Najbolj pogosto se uporabljajo naslednje besede: krap, krafi, bob, fancovt, kafeljc, krop, krapčič, krofl, pohaji, krapci, krofne, krapic, kropč, krafeljc, krapič, kroflin
- Ptujsko polje oziroma zibeljka koranta Markovci rečejo krofom krapčič(i). Pleši mela te boš dobla krapčič je znameniti rek za fašenk v korantovi deželi
- Po prleško rečejo krofl
- V okolici Brežic krofom rečejo tudi krafeljc
- V okolici Bovca; fancu
- Dolenjska in okolica Trebnjega rečejo pohaji; boš kaj pohaje pekla?
- V okolici Varaždina na deželi so krofom rekli krapci, v mestu pa krofne
- V okolici Rogaške slatine so krofom rekli krapic
- V okolici Ptuja in Haloze; bobi
- V Prekmurju iz madžarske besede “fánk” – fanki
Kako so naše babice cvrle pustne krofe?
Kaj je največja razlika med cvrtjem krofov včasih in danes? Mogoče je najbolj pomembna razlika ta, da so se včasih krapi ali krofi vedno cvrli v razgreti svinjski masti. Prav tako so se krofi običajno cvrli že napolnjeni z marmelado, danes pa jih skoraj vedno polnimo šele nato, ko jih že ocvremo. Današnji recept je iz stare Slovenske kuharice, kjer je recept pod imenom fini krapi. Nekaj koristnih nasvetov in starih modrosti pa sem izvedela od izkušenih pekaric. Slike je prispevala odlična pekarica Mari Radej, ki pozna tako stare, preizkušene recepte, kot tudi bolj moderne in prilagojene modernim kuharskim smernicam. Vas zanima odličen recept za pustne krofe? POGLEJ RECEPT!
Recept za pustne krofe
Čas priprave
Sestavine za pustne krofe po starem receptu
- 1 kg moke
- kvasec; 5 žlic mleka, košček sladkorja, 5 dkg kvasa
- 1/2 l mleka
- 8 rumenjakov
- 1 dl kisle smetane
- 10 dag sladkorja
- 7 dkg presnega masla
- 1 dkg soli
- 2 žlici ruma
- nožev vrh muškatovega cveta
- nastrgana limonina lupina
- svinjska mast ali olje za cvrenje
Recept po korakih za fine krape – krofe
- V presejano moko zlij vzhajan kvasec, zamešaj vanj nekoliko moke, nato naj še dobro vzhaja.
- Medtem žvrkljaj neprekuhano mlačno mleko, kislo smetano, sladkor, rumenjake in sol. Dodaj rum in dišave, ko pa je vse dobro spenjeno, prilij raztopljeno maslo, zlij v moko k kvasu in zamesi testo, ter ga prav dobro vtepi.
- Pri stepanju ne vzdiguj testa s kuhalnico preveč visoko, ampak ga vtepaj tako, kakor bi hotela testo s kuhalnico sekati, da bodo v testu drobni mehurčki.
- Obdelano testo pokrij in postavi na topel, ne vroč prostor kjer naj vzhaja.
- Vzhajano testo rahlo zvaljaj za pol prsta debelo in izkroži z obodcem krape.
- Na sredo krapa daj malo marelične ali druge goste marmelade, pokrij z drugim krapom, ju ob robu stisni in izreži z manjšim obodcem krap.
- Krape položi dva prsta vsaksebi na prtič potresen z moko, pokrij jih in postavi na topel, toda ne vroč prostor, kjer naj vzhajajo. Dobro je, če na pol vzhajane krofe obrneš.
- Razgrej v kozici za 3 prste visoko svinjske masti. Lahko vzameš tudi pol svinjske mati in pol masla, ali pol masti in pol olja.
- Ko je mast vroča, jo odstavi z ognja, ko se malo ohladi, polagaj vanjo vzhajane krape tako, da je zgornja stran na vroči masti.
- V kozici krofi naj ne bodo na tesnem, ker se sicer ne cvrejo lepo.
- Ko so krofi v kozici, jo pokrij in tresi, da narastejo. Brž ko so na spodnji strani bledo rumeni, jih obrni in kozice ne pokrij več.
- Rumeno ocvrte krofe poberi s penovko na cedilnik, da se odtečejo, potem jih položi na pivnik in nato na krožnik na lično zložen prtič, potresi jih z vaniljevim sladkorjem in ponudi še tople.
Katere so najpogostejše napake pri cvrenju krofov? Poglej TUKAJ!
Prehranske vrednosti za pustne krofe
Sestavina | Količina | Energijska vrednost (kcal) | Beljakovine (g) | Maščobe (g) | Ogljikovi hidrati (g) |
---|---|---|---|---|---|
Moka | 1 kg | 3500 | 110 | 10 | 750 |
Mleko | 0,5 l | 250 | 17 | 13 | 24 |
Rumenjaki | 8 kos | 320 | 28 | 24 | 4 |
Kisla smetana | 1 dl | 190 | 2 | 20 | 3 |
Sladkor | 10 dag | 400 | 0 | 0 | 100 |
Maslo | 7 dag | 500 | 0 | 56 | 0 |
Sol | 1 dkg | 0 | 0 | 0 | 0 |
Rum | 2 žlici | 50 | 0 | 0 | 3 |
Svinjska mast/olje | 500 ml | 4500 | 0 | 500 | 0 |
Priporočam ogled podobnih receptov
Krofi s sladko smetano
Enostaven recept za krofe
Recept za flancate
Pustni krofi ki vedno uspejo
Berlinski krofi z vaniljevo kremo
Trije recepti za ocvrte miške
Tradicionalne Slovenske pustne jedi
Kako so naše babice cvrle pustne krofe?
Recept avtorja: Karmen Valant
Slike: Mari Radej
Kako so naše babice cvrle pustne krofe?
Avtor: Karmen Valant | Slike: Mari Radej