Miklavževi piškoti in parklji so slastne dobrote, ki jih otrokom prinese sveti Miklavž. Ta sveti mož praznuje 6. decembra in je zaščitnik otrok. Sveti Miklavž je živel 300 let po Kristusu v pristaniškem mestu Myra v današnji Turčiji, kjer je bil izvoljen škof. Obstajajo neštete zgodbe in legende, ki pripovedujejo o njegovi dobroti in dobrodelnosti. Tako kot v starih časih otroci še vedno na predvečer praznika, pred vrata postavijo škorenj ali krožnik, najbolje z listkom želja za Božič. Naslednje jutro nebeška pošta izgine, škorenj ali krožnik pa je čudežno napolnjen s sladkarijami. Svetega Miklavža spremljajo tudi parklji, zato bomo danes spekli sladke milavževe piškote in prisrčne Miklavževe parklje.
Milavževi piškoti in parklji
December je čas praznovanja in obdarovanja, adventni čas se prične s prihodom svetega Miklavža. Kakšne sladice spečemo za Miklavža? Poleg raznih prazničnih piškotov in kolačev, moramo vsekakor pripraviti parklje iz testa, ki jih podarimo otrokom poleg vseh drugih dobrot. Za vsak slučaj, če mogoče niso bili prevel pridni čez leto.
Recept za Miklavževe parklje
Danes bomo Miklavževe parklje spekli iz kvašenega testa in jih praznično okrasili. Parklje lahko spečemo tudi iz piškotnega testa, iz razvaljanega testa enostavno z modelom izrežemo parklje in jih okrasimo. Prav tako lahko spečemo piškote Miklavže in parklje. Peka Miklavževih dobrot je uvod v praznično Božično peko.
Sestavine za Miklavževe parklje
- 1 kg bele gladke moke
- 1/2 l mleka
- 40 g sladkorja
- 125 g masla
- 5 g soli
- Kvasec; 20 g kvasa, malo mleka, malo sladkorja in moke
- Za premaz parkljev; jajce, po dve žlici mleka in sladkorja
- Za okrasitev parkljev; rozine, mandlji
Recept za Miklavževe parklje po korakih
- Najprej pripravimo kvasec; v mlačno mleko nadrobimo kvas, dodamo sladkor in malo moke, premešamo, pokrijemo in pustimo na toplem da vzhaja.
- V posodo kuhinjskega robota presejemo moko, dodamo sladkor in ob robu potresemo sol. V sredini moke naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvasec.
- V manjši posodi segrejemo mleko in dodamo narezano maslo. Počasi segrevamo in mešamo toliko časa, da se maslo stopi. Ko se maslo popolnoma stopi, ga zlijemo k moki in s pomočjo kuhinjskega robota zamesimo gladko testo, ki se ne sme več prijemati posode. Tukaj si lahko preberete; Kako izberemo kuhinjski robot!
- Gladko in svetleče testo oblikujemo v hlebček, ga položimo v posodo, pokrijemo in pustimo približno 1 uro, da vzhaja.
- Ko je testo primerno vzhajano, ga na rahlo pomokani delovni površini še enkrat pregnetemo in razdelimo na več enako velikih delov in jih oblikujemo v majhne štručke. Pripravimo si razžvrkljano jajce z malo mleka in sladkorja za premaz parkljev.
- En del testa oblikovan v štručko položimo na pomokano površino, ga malo sploščimo in najprej oblikujemo glavo parklja.
- Z ostrim nožem vrh glave zarežemo, da oblikujemo rogove.
- Spodnji del parklja razpolovimo, tako da dobimo noge, ter zarežemo levo in desno v trup, da parklju naredimo še roke.
- Konce rok in nog okrasimo z mandlji, da dobimo videz krempljev. V sredini glave zarežemo s škarjami, da dobimo usta, v katera kasneje , ko je parkelj pečen, vtaknemo dolg rdeč jezik, ki ga lahko naredimo iz papirja.
- Parklju naredimo še oči, uporabimo lahko temne rozine ali pa se poigramo s kakšno drugo dekoracijo. Tako naredimo parklje iz vseh delov testa, nato jih premažemo z mešanico jajca, mleka in sladkorja. Parklje odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
- Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, parklje pečemo od 10 do 12 minut, da se lepo zlato rjavo obarvajo.
- Ko so parklji pečeni, jih ohladimo, jim namestimo še rdeč jezik in okoli vratu zavežemo srebrno pentljo.
Miklavževi piškoti
Kakšni piškoti so primerni za Miklavža? V bistvu Miklavž ni izbirčen, razveseli se vsakega piškota, posebej, če so pri peki in okraševanju prazničnih piškotov pomagali tudi pridni otroci. Danes bomo spekli klasične praznične piškote in jih okrasili z barvnimi glazurami.
Sestavine za Miklavževe piškote
- 1 kg bele gladke moke
- 1/2 kg rastlinske masti
- 300 g sladkorja
- 2 pecilna praška
- 1 žlička vanilijeve esence
- 6 jajc
Recept za Miklavževe piškote po korakih
- V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko in pecilni prašek. Penasto umešamo jajca in sladkor, dodamo rastlinsko mast, vanilijo in moko s pecilnim praškom.
- Vse skupaj dobro pregnetemo, pokrijemo in pustimo pol ure počivati.
- Nato testo tanko razvaljamo in izrežemo z različnimi prazničnimi modelčki, najlepši bodo seveda piškoit, ki jih bomo izrezali z modelčki Miklavža ali parklja.
- Piškote odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, vmes pustimo 4 cm prostora.
- Miklavževe piškote pečemo pri 180 stopinjah C od 10 do 12 minut, da se lepo zlato obarvajo.
- Ko so piškoti pečeni, jih na pekaču pustimo še dve minuti, nato jih preložimo na mrežo in počakamo, da se popolnoma ohladijo.
- Ohlajene piškote okrasimo z beljakovo glazuro različnih barv.