Božičkovi medenjaki so nepogrešljiv del Božične peke. Ali ste vedeli, da so prvi medenjaki so nastali v srednjem veku, ko so začimbe, kot so cimet, ingver in klinčki, postale dostopnejše? Medenjake so sprva pripravljali kot zdravilne piškote. Iščete najboljše recepte za popolne božične medenjake? Priporočam članek: Recept za Božične medenjake!
Božičkovi medenjaki – recept, nasveti in zanimivosti
Oblike medenjakov imajo simbolni pomen: zvezde simbolizirajo upanje, srca ljubezen, drevesca pa rast in življenje. Tradicija peke hišk iz medenjakov izvira iz Nemčije, kjer jo je navdihnila pravljica bratov Grimm Janko in Metka. Ali ste vedeli, da so leta 2013 so na Norveškem spekli medenjak velikosti nogometnega igrišča, ki je tehtal več kot 650 kg.
Kako spečemo popolne medenjake?
Pekarice, ki imajo veliko izkušenj s peko, točno vedo, kako pripravimo popolne medenjake. Za manj izkušene pa sem pripravila najpogostejša vprašanja, ki nas mučijo pri ustvarjanju popolnih božičnih medenjakov. Nekaj odličnih nasvetov najdete v članku: Dva osnovna recepta za medenjake!
Sestavine za Božičkove medenjake
- 400 g gladke bele moke
- 180 g sladkorja v prahu
- 70 g stopljenega masla
- 100 g medu
- 2 majhni jajci
- 1 vrečka začimb za medenjake
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- beljakov led za krašenje medenjakov; 1 beljak, 150 g sladkorja v prahu,
- za dodatno okrasitev; žele bonboni, jedilne barve, ki jih dodamo glazuri
Kako lahko naredite domačo mešanico začimb za medenjake?
Če želite ustvariti svojo mešanico začimb, zmešajte naslednje začimbe v razmerju, ki vam najbolj ustreza:
- 2 žlici mletega cimeta
- 1 žlička mletih klinčkov
- 1 žlička mletega ingverja
- ½ žličke muškatnega oreščka
- ½ žličke mletega pimenta
- (po želji) ¼ žličke mletega kardamoma ali janeža
Mešanico shranite v zaprti posodi na suhem in hladnem mestu, da ohrani svežino.
Recept po korakih za Božičkove medenjake
- V posodo presejemo moko in sladkor v prahu. Dodamo stopljeno maslo, tekoči med, jajca, začimbe za medenjake in sodo bikarbono.
- Z rokami ali s pomočjo kuhinjskega robota zgnetemo testo. Če je testo zelo mehko, lahko dodamo malo moke.
- Testo pokrijemo z živilsko folijo in ga do naslednjega dne postavimo v hladilnik.
- Naslednji dan ohlajeno testo še enkrat pregnetemo in razvaljamo na debelino 0,5 cm. Da bomo piškote lažje izrezovali, testo razdelimo na več delov in ga postopoma jemljemo iz hladilnika.
- Iz razvaljanega testa izrežemo piškote različnih božičnih motivov in jih odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
- Pečico ogrejemo na 170 stopinj C, medenjake pečemo od 8 do 10 minut, če pa smo izrezali debelejše piškote, jih pečemo do 12 minut. Medenjaki so pečeni, ko se ob robovih rahlo zlato rjavo obarvajo.
- Ko so piškoti pečeni, jih še 2 minuti pustimo na pekaču, nato jih prestavimo na mrežo za hlajenje, da se ne zmehčajo.
- Sedaj je čas za okraševanje medenjakov. Tukaj sprostimo domišljijo in piškote okrasimo po svojih željah. Božične medenjake najpogosteje okrašujemo z belajkovim ledom. Sladkor v prahu presejemo in ga stepemo z beljakom, po želji lahko dodamo tudi malo limoninega soka. Več o krašenju božičnih piškotov si preberite TUKAJ!
Najpogostejša vprašanja o medenjakih
- Zakaj so medenjaki trdi?
- Medenjaki postanejo trdi zaradi pomanjkanja vlage v testu. Po peki jih shranite v zaprto posodo z rezino jabolka ali koščkom kruha, da bodo ostali mehki. Druga možnost je dodatek kisle smetane v testo.
- Medenjaki postanejo trdi zaradi pomanjkanja vlage v testu. Po peki jih shranite v zaprto posodo z rezino jabolka ali koščkom kruha, da bodo ostali mehki. Druga možnost je dodatek kisle smetane v testo.
- Kako doseči, da so medenjaki mehki?
- Mehke medenjake dosežete z dodajanjem medu in masla ter uporabo rjavega sladkorja. Pomembno je tudi, da jih ne prepečete – pečeni naj bodo svetlo zlati.
- Kdaj je najbolje peči medenjake?
- Medenjake lahko spečete že dva do tri tedne pred prazniki, saj se njihova aroma s časom izboljša. Shranjujte jih v dobro zaprti posodi.
- Katera moka je najboljša za medenjake?
- Večina receptov uporablja gladko belo moko, vendar lahko del nadomestite s polnozrnato moko za bolj bogat okus.
- Ali lahko uporabim drugo sladilo namesto medu?
- Medu se lahko nadomesti z agavinim sirupom, javorjevim sirupom ali melaso, vendar bo okus nekoliko drugačen.
- Kako naj okrasim medenjake?
- Uporabite kraljevsko glazuro; sladkor v prahu, beljak in limonin sok; dodamo lahko tudi nekaj kapljic živilske barve. Medenjake lahko tudi potopimo v stopljeno čokolado. Dodatki, kot so barvni sladkor, čokoladne mrvice, perlice ali jedilne barve, dodajo praznični pridih.
- Uporabite kraljevsko glazuro; sladkor v prahu, beljak in limonin sok; dodamo lahko tudi nekaj kapljic živilske barve. Medenjake lahko tudi potopimo v stopljeno čokolado. Dodatki, kot so barvni sladkor, čokoladne mrvice, perlice ali jedilne barve, dodajo praznični pridih.
- Zakaj medenjaki izgubijo obliko med peko?
- Testo pred peko dobro ohladite, vsaj 1 uro v hladilniku, še bolje čez noč. Pazite, da ne dodajate preveč pecilnega praška ali sode bikarbone.