jabolčni zavitek

Najboljši jabolčni zavitek z vlečenim testom – preizkušen recept korak za korakom 👩‍🍳

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Jabolčni zavitek ali jabolčni štrudelj je sladica pripravljena iz vlečenega testa in jabolk. Za pripravo štrudlja je nepogrešljiv tudi cimet, ki da sladici značilen okus. Prvotni recept za jabolčni štrudelj kot ga poznamo danes, prihaja iz habsburškega cesarstva.

V te kraje so recept prinesli iz Arabskih in Turških pokrajin, prvotno jed pa so poznali že v 8.stoletju pred našim štetjem. Današnji recept se je verjetno razvil iz turške sladice baklaveNa Evropskem ozemlju je bil štrudelj v pisnih virih prvič omenjen leta 1696. V Avstriji spada jabolčni štrudelj ali Apfelstrudel za tradicionalno narodno jed. Priporočam tudi recept: Štrudelj s skuto in jabolki 🍏🥧

jabolčni zavitek

Najboljši jabolčni zavitek z vlečenim testom – preizkušen recept korak za korakom 👩‍🍳

⏲️ Podatki o receptu: Jabolčni zavitek iz vlečenega testa

👩‍🍳 Čas priprave:25 minut
🔥 Čas peke:40 minut
🕒 Skupni čas:1 ura in 5 minut
✍️ Avtorica recepta:Karmen Valant
  

  • 🍏 Prehranske vrednosti (na porcijo)
  • 🔥 Kalorije: približno 290 kcal
  • 💪 Beljakovine: 4 g

Jabolčni zavitek ali jabolčni štrudelj lahko pripravimo po različnih receptih, testo lahko pripravimo sami ali kupimo že pripravljenega. Jabolčni zavitek lahko pripravimo tudi s kislo smetano, s skuto, jabolčnemu nadevu pa lahko dodamo tudi rozine.

Jabolčni zavitek iz kupljenega vlečenega testa je nekoliko hitreje pripravljen, saj se nam ni potrebno ukvarjati s pripravo vlečenega testa. Kadar želimo pripraviti štrudelj na hitro, potem si lahko pomagamo s kupljenim že pripravljenim testom, če pa imamo čas, pa testo le pripravimo sami. Današnji recept za jabolčni zavitek prihaja iz okolice Brežic.

Sestavine za jabolčni štrudelj iz vlečenega testa

  • 75 dag moke
  • malo mlačne vode
  • 1 rumenjak
  • sol

Sestavine za jabolčni nadev

  • 1 kg in 1/2 kislih jabolk
  • maslo
  • 3 žlice drobtin
  • malo sladkorja
  • cimet

Recept po korakih za jabolčni štrudelj

    1. Moko presejemo, primešamo rumenjak, sol in mlačno vodo. Zgnetemo gladko testo, ki se dobro obdelano loči od deske in rok. Dobro pregneteno testo pustimo počivati. vlečeno testo za štrudelj
    2. Medtem očistimo in olupimo jabolka, ter jih grobo naribamo. Naribana jabolka odišavimo s cimetom in malo posladkamo. jabolka za štrudelj
    3. Drobtine popražimo na maslu. Spočito testo razvlečemo po prtu, da je čisto tanko in ga nekoliko osušimo. vlečeno testo za jabolčni zavitek
    4. Polovico osušenega testa potresemo s praženimi drobtinami in naribanimi jabolki, drugo polovico testa pa poškropimo z raztopljenim maslom. recept za jabolčni zavitek
    5. Nato zvitek zvijemo, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. štrudelj tesno zvijemo in preložimo v pekač
    6. Pečico segrejemo na 180 stopinj C, štrudelj pečemo približno eno uro. Štrudelj postrežemo kot sladico, odlično se poda k enolončnicam ali jedem na žlico. jabolčni zavitek

Jabolčni zavitek – od kje prihaja prvotni recept?

Šrudelj pa je tudi v Sloveniji tradicionalna sladica, pripravljamo ga po različnih receptih, vedno pa uporabimo vlečeno testo in jabolka s cimetom. Najstarejši zapisan recept iz leta 1696 za tradicionalni jabolčni zavitek, hranijo v Dunajski mestni knjižnici.

V 18.stoletju je bil jabolčni zavitek priljubljena sladica na cesarskem dvoru Marije Terezije. Legenda pravi, da moram biti vlečeno testo za štrudelj tako tanko, da lahko skozenj preberemo ljubezensko pismo. Štrudelj lahko pripravimo tudi iz kvašenega testa ali listnatega testa, a najpogosteje ga pripravimo iz vlečenega testa. 

🧁 Nasveti za popoln jabolčni zavitek

  • Testo naj počiva vsaj 30 minut – tako se bo lažje razvleklo.
  • Za sočnost uporabite naribana jabolka in dodajte žlico kisle smetane.
  • Po vrhu posujte z drobtinami, preden dodate jabolka – vpijejo sok in preprečijo razmočeno testo.
  • Če zavitek po vrhu premažete z maslom, bo skorjica čudovito hrustljava.

📜 Ste vedeli?

Jabolčni zavitek izvira iz Avstro-Ogrske kuhinje in je bil nekoč znak razkošja. Danes je ena najbolj priljubljenih slovenskih sladic in se prenaša iz roda v rod. 🍏

📋 Hitri povzetek recepta za jabolčni zavitek

  • Sestavine za testo: moka, voda, olje, sol
  • Nadev: jabolka, cimet, sladkor, drobtine
  • Postopek: Testo razvlečemo, napolnimo z nadevom in zavijemo. Pečemo 40 minut pri 180 °C.

Priporočam ogled podobnih receptov

Jabolčni zavitek s kislo smetano

Jabolčni nadev lahko pripravimo tudi s kislo smetano. Izredno okusna sladica, ki jo postrežemo pri nedeljskem kosilu. 

Recept za jabolčni zavitek s kislo smetano:

      • 25 dag moke
      • ščepec soli
      • 2 žlici olja
      • 1/8 l mlačne vode
      • 3 kapljice kisa

Jabolčni nadev s kislo smetano:

      • 1/4 l kisle smetane
      • 4 žlice masla
      • 10 dag sladkorja
      • 1 vaniljev sladkor
      • cimet
      • naribana limonina lupinica
      • 5 dag rozin
      • 5 dag lešnikov
      • 1,5 kg kislih jabolk
      • 8 dag drobtin, popraženih na 5 dag masla

Moko presejemo v večjo posodo, dodamo sol in na sredini naredimo jamico. Olje, vodo in kis zamešamo od sredine kupčka in hitro zgnetemo v mehko testo. Testo zgnetemo, da postane voljno, z njim večkrat udarimo ob desko. Naredimo hlebček in ga damo za pol ure počivat.

Spočito testo nato razvlečemo in ga polovico namažemo s kislo smetano. Drugo polovico potresemo z drobtinami, ki smo jih popražili na maslu. Po drobtinah enakomerno porazdelimo jabolka, ki smo jih narezali na tanke lističe. Potresemo z rozinami, lešniki, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in cimetom. Čez vse skupaj nakapljamo maslo in kislo smetano.

Robove zavihamo navznoter in zavitek zvijemo s pomočjo prta. Zavitek položimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, ter ga namažemo z maslom. Pečico segrejemo na 200 stopinj C in štrudelj pečemo pol ure. Med pečenjem jabolčni zavitek večkrat namažemo z maslom. Nato štrudelj prelijemo z vročim mlekom in pečemo še 15 minut, da se mleko vpije in zavitek zlato rjavo zapeče.

Ko je štrudelj pečen, ga ohladimo, zrežemo na kose in potresemo s sladkorjem v prahu. Jabolčni zavitek ponudimo toplega z vaniljevo omako.

Jabolčni štrudelj z listnatim testom

Jabolčni zavitek lahko pripravimo tudi z listnatim testom. Najbolje da kupimo zamrznjeno, že pripravljeno listnato testo.

Recept za štrudelj z listnatim testom:

      • 1 zavitek zamrznjenega listnatega testa
      • 1 kg jabolk
      • 5 dag masla
      • 5 dag drobtin
      • cimet
      • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
      • 10 dag sladkorja
      • 5 dag rozin
      • 3 žlice ruma
      • 5 dag sesekljanih mandljev
      • 5 dag masla
      • sladkor v prahu za posip

Na maslu popražimo drobtine, dodamo narezana jabolka, oprane in odcejene rozine, rum, sesekljane mandlje, vaniljev sladkor in cimet. Dušimo toliko časa, da se jabolka zmehčajo in da se nadev zgosti.

Po dva lista listnatega testa zlepimo z maslom. Eno stran namažemo z maslom, na drugo stran razporedimo jabolčni nadev in zvijemo.

Zavitek položimo v pekač in ga obložimo z maslom. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C in pečemo 50 minut. Ko je štrudelj pečen, ga še toplega potresemo s sladkorjem v prahu.

Viri; Jabolčni zavitek:

      • Jabolčni zavitek s smetano; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
      • Jabolčni zavitek z listnatim testom; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
      • Štrudelj; Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič

❓ Najpogostejša vprašanja in odgovori o jabolčnem zavitku

VprašanjeOdgovor
Ali lahko uporabim kupljeno vlečeno testo?Da, vendar bo domače testo običajno bolj elastično in okusnejše.
Kateri jabolčni sorti sta najboljši za zavitek?Najbolje se obnesejo bolj kisle sorte kot so jonagold, granny smith ali zlati delišes.
Ali zavitek lahko zamrznemo?Da, pečen zavitek lahko zamrznemo in pogrejemo v pečici. Surov ni priporočljiv za zamrzovanje zaradi vodnatosti jabolk.
Kako preprečimo, da testo razmoči?Posujemo plast drobtin, mletih orehov ali zdroba pod nadev, da vpije odvečno tekočino.
Ali lahko zavitek pripravimo brez sladkorja?Da, lahko uporabimo naravna sladila ali izpustimo sladkor, če so jabolka že dovolj sladka.

👨‍🍳 Strokovni nasveti kuharskih mojstrov

NasvetPojasnilo
Testo naj počivaPo pripravi vlečenega testa ga zavijemo v folijo in pustimo počivati vsaj 30 minut, da postane prožno. 
Razvaljhamo na prtuTesto razvaljamo na pomokani kuhinjski krpi ali prtu– pomaga pri enostavnem zavijanju.
Jabolka naribajmo tik pred uporaboČe jih naribamo prehitro, potemnijo in izločijo preveč soka.
Dodajmo limonin sokRahlo kisla nota osveži okus in prepreči, da bi jabolka porjavela.
Pecimo pri visoki temperaturiZa hrustljavo skorjo pečemo na vsaj 200 °C, s kroženjem zraka.

💡 Triki, nasveti in različice

Trik ali različicaOpis
Dodamo rozine, namočene v rumZa dodatno aromo in sočnost lahko rozine predhodno namočimo v rum ali jabolčni sok.
Uporabimo orehe ali lešnikeZa dodatno hrustljavost in globino okusa v nadev dodamo mlete orehe ali lešnike.
Sladica brez glutenaLahko pripravimo testo iz brezglutenske mešanice moke – priporočamo dodatek veziva, npr. psylliuma.
Zavitek iz dveh plasti testaZa bolj hrustljavo različico uporabimo dve plasti tankega vlečenega testa.
Namesto masla uporabimo kokosovo maščoboPrimerna različica za vegane, z rahlo tropsko noto.

📚 Zanimivosti in zgodovina

ZanimivostPojasnilo
Izvor zavitkaZavitek izvira iz Avstro-Ogrske monarhije, priljubljen je postal v 18. stoletju.
Prvotna različicaPrvotno je vseboval le jabolka, skorja pa je bila debelejša in bolj podobna testu za pito.
Vlečeno testoPrava mojstrovina v kuhinji – izkušenim kuharicam uspe razvleči testo čez celo mizo.
Zavitek v SlovenijiPosebno priljubljen na Gorenjskem in Štajerskem, kjer ga pripravljajo po domače.
Zavitek skozi letne časePoleti je popularna različica z breskvami ali višnjami, jeseni pa z jabolki ali bučo.

Ne spreglej TOP aktualnih receptov na spletni strani Recepti za sladice

Ocenite recept!