Preprosta jabolčna marmelada z rozinami je v bistvu klasični džem z jabolki, ki mu dodamo še rozine in malo vanilije. Recept je preprost za pripravo, jabolčno marmelado lahko vedno na hitro pripravimo, saj so jabolka vedno na voljo. Seveda marmelade običjano kuhamo na jesen, ko je čas za pripravo ozminice.Pripročam tudi recept: ✨ Bananina marmelada – preprosta sladica za vse letne čase
5 kg zrelih jabolk (lahko tudi mešanica z hruškami)
400 g rozin
1 strok vanilje ali 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
1,7 kg sladkorja (po želji zmanjšamo)
sok 1 limone
100 ml vode
🍯 Postopek priprave po korakih
Najprej olupimo jabolka, jih narežemo na majhne koščke in odstranimo peščišča. V velikem loncu jih rahlo pokuhamo z vodo in limoninim sokom, da se zmehčajo.
Rozine predhodno speremo in po želji namočimo v topli vodi 10 minut – to jim povrne sočnost. Ko so jabolka mehka, dodamo vaniljo in rozine ter nadaljujemo s kuhanjem še 15 minut.
Občasno mešamo, da se sadje ne prime na dno. Nato vmešamo sladkor in pustimo, da mešanica rahlo vre še 40 minut. Po želji uporabimo palični mešalnik za bolj gladko teksturo, ali pa pustimo, da so koščki sadja vidni.
Ko marmelada doseže pravo gostoto (preverimo z žličko na krožniku – če se ne razliva, je pripravljena), jo še vročo nalijemo v sterilizirane kozarce. Tesno zapremo, obrnemo na glavo za 10 minut in pustimo, da se počasi ohladi.
Shranjujemo v temnem, hladnem prostoru do 12 mesecev. Po odprtju hranimo v hladilniku.