Roladna borovničeva torta

posted in: Aktualno, Biskvitna peciva | 0

Roladna torta ali borovničeva biskvitna kupola je čisto posebna sladica, pri kateri lahko sprostite svojo ustvarjalno žilico. Današnji recept in slike za borovničevo sladico je prispevala Mari Radej, seveda pa lahko sladico pripravite tudi z drugim poljubnim sadjem.

Roladno torto ali biskvitno kupolo lahko sestavimo z jagodno rolado, odličen kontrast dobimo s kombinacijo kivija, borovnice in jagod. Čeprav se zdi recept na prvi pogled precej zapleten, je sestava sladice v bistvu preprosta, saj večje nepravilnosti enostavno premažemo z borovničevo kremo. 

roladna torta
Roladna borovničeva kupola Slika: Mari Radej

Roladna torta iz borovničeve rolade

Če bi radi svoje drage presenetili z malo drugačno torto, jim lahko pripravite borovničevo kupolo. Za roladno torto iz borovničeve rolade najprej spečemo navadno rolado in jo namažemo z borovničevim nadevom. Rolado nato razrežemo in narezanih kosov sestavimo borovničevo kupolo.

V kupolo lahko po želji dodamo sveže borovnice ali jagode, med rezine rolade pa položimo borovničevo kremo. Borovničevo kremo ali namaz pripravimo po svojem najljubšem receptu, odlično se obnese tudi krema z želatino. Podoben in tudi zelo zanimiv recept si lahko ogledate tudi TUKAJ!

Sestavine za borovničevo rolado

  • 5 jajc
  • 100 g bele pšenične moke
  • 100 g sladkorja
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Sestavine za borovničevo kremo

  • 300 g svežih ali zamrznjenih borovnic
  • 70 g sladkorja
  • 350 g mascarpone
  • 3 žlice sladke smetane

Najprej spečemo rolado in jo namažemo z borovničevim nadevom

  1. Ločimo rumenjake in beljake, iz beljakov stepemo čvrst beljakov sneg. 
  2. V drugi posodi penasto umešamo rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor.
  3. V moko vmešamo pecilni prašek in jo dodamo rumenjakovi zmesi. Premešamo in na koncu nežno vmešamo beljakov sneg.
  4. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, pekač obložimo s papirjem za peko.
  5. Maso zlijemo v pekač in jo enakomerno poravnamo. Biskvit za rolado pečemo 10 minut pri 200 stopinjah C.
  6. Ko je biskvit pečen, ga zvrnemo na papir za peko, ki ga potresemo s sladkorjem v prahu. Biskvit zvijemo skupaj s papirjem za peko, pustimo nekaj časa počivati, nato biskvitno ploščo odvijemo in odstranimo papir za peko.
  7. Biskvit namažemo s pripravljeno borovničevo kremo in ga ponovno zavijemo v rolado.
borovničeva rolada
Najprej spečemo biskvitno rolado, jo namažemo z borovčevim nadevom in narežemo na 5 mm velike rezine.

Kako pripravimo borovničev nadev za rolado?

  1. Sveže ali zamrznjene borovnice v blenderju zmeljemo v gladek pire.
  2. Borovničev pire stresemo v posodo, dodamo sladkor in počasi segrevamo.
  3. Borovničev pire s sladkorjem počasi kuhamo toliko časa, da tekočina večinoma povre in dobimo približno 1 dcl borovničevega pireja s sladkorjem.
  4. Borovničev pire dobro ohladimo, lahko ga nekaj časa postavimo v hladilnik.
  5. V ohlajen borovničev pire vmešamo mascarpone in sladko smetano, če želimo bolj kompaktno kremo, dodamo malo želatine.

Kako sestavimo borovničevo roladno kupolo?

Roladna torta
Na 5 mm velike rezine rolade položimo v stekleno skledo in čez premažemo borovničev namaz. Borovničevo kupolo čez noč postavimo v hladilnik in jo postrežemo šele naslednji dan.
  1. Za sestavljanje borovničeve kupole lahko uporabimo borovničevo kremo z mascarpone, ali pa pripravimo borovičevo kremo z želatino ali kakšen drug borovničev namaz.
  2. Rolado z borovničevim nadevom narežemo na 5 mm debele rezine in jih rahlo poškropimo s sadnim sokom.
  3. Stekleno posodo pokrijemo s prozorno folijo in jo obložimo z rezinami borovničeve rolade. Pazimo, da vmes puščamo čim manj prostora.
  4. Po vrhu naloženih rezin rolade položimo borovničev nadev, vmes lahko položimo tudi sveže borovnice ali jagode. Nadev lepo poravnamo, tako da dobimo sladico v obliki kupole.
  5. Borovničevo kupolo čez noč postavimo v hladilnik in jo šele naslednji dan razrežemo.
recept za borovničevo kupolo
Sestavljeno borovničevo kupolo čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan sladico narežemo in ohlajeno postrežemo.