Pecivo jajce na oko je čisto posebna sladica, ki je na videz čisto takšna, kot da bi v ponvi spekli jajca na oko. Pecivo je vsekakor zanimivo, saj če je pravilno pripravljeno, vas bo marsikdo začudeno pogledal, ko bo namesto pričakovane sladice dobil pečena jajca. Recept je preprost, enostavnega biskvitnega peciva se lahko lotijo tudi začetniki. Za pomoč si oglejte nasvete; Kako pripravimo biskvitno testo?
Pecivo jajce na oko – preprosta in vizualno zanimiva sladica
Čas priprave & Prehranske vrednosti
Preprosto biskvitno pecivo je primerno tudi za začetnike. Pripravimo ga z vloženimi marelicami, v času sezone, pa lahko seveda uporabimo sveže marelice. Pecivo postrežemo ob različnih priložnostih, ampak predstavljajte si goste pri Božični večerji, ki namesto sladice dobijo pečena jajca na oko. No, malo heca mora biti! Pa se lotimo peke in sicer po receptu, ki mi ga je posredovala Mari Radej, naša dežurna pekarica.
Sestavine za pecivo jajce na oko – biskvitno pecivo
- 6 jajc
- 200 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 250 g mehke bele moke
- 1 pecilni prašek
- 12 žlic hladne vode
Sestavine za kremo za marelično pecivo na oko
- 1 l mleka
- 2 vanilijeva pudinga
- 2 dcl kisle smetane
Sestavine za obliv in nadev za sladico, ki spominja na jajce na oko
- marelični kompot, vložene ali sveže marelice
- 2 zavitka svetlega preliva za pecivo
Recept za marelično pecivo na oko po korakih
- S pomočjo kuhinjskega robota najprej penasto umešamo mešanico rumenjakov, sladkorja, vanilijevega sladkorja in hladne vode. Stepamo toliko časa, da dobimo svetlo rumeno penasto maso.
- Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v čvrst sneg. Moki primešamo pecilni prašek in jo počasi, po žlicah dodajamo v penasto zmes iz rumenjakov, vmes ves čas nežno mešamo.
- Nato z ročno metlico v maso brez grudic vmešamo beljakov sneg.
- Pekač obložimo s papirjem za peko, pečico ogrejemo na 200 stopinj C.
- Pripravljeno biskvitno maso prelijemo v pekač in jo lepo poravnamo. Biskvitno pecivo pečemo pri 200 stopinjah približno 20 minut, da se lepo zlato rjavo obarva.
- Medtem ko se biskvit peče, skuhamo vanilijev puding iz dveh zavitkov, ga malo ohladimo in nato vmešamo kislo smetano. Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in ga nato navlažimo z vročim mlekom.
- Kremo nato prelijemo po navlaženem biskvitu in jo enakomerno poravnamo. Po kremi nato položimo odcejene marelice, ali pa polovičke svežih marelic.
- Pecivo za nekaj časa postavimo v hladilnik, nato ga narežemo, tako da je na vsakem kosu marelica…in seveda, pecivo mora bit na videz ravno tako, kot da bi spekli jajce na oko.