Opojna aroma orehov, rahlo sladek vanilijev priokus in nežno hrustljavo testo, ki se kar topi na jeziku. Krhki orehovi rogljiÄki so nepogreÅ”ljivi na prazniÄni mizi, pogosto pa jih speÄemo tudi kot darilo. S tem receptom bodo popolni vsakokrat. Krhki orehovi rogljiÄki so nepogreÅ”ljiva sladica v Äasu BožiÄnih praznikov. Orehove rogljiÄke lahko tudi prazniÄno okrasimo, ali pa jih samo povaljamo v meÅ”anici sladkorja v prahu in vaniljevega sladkorja. PeÄene in Å”e malo tople rogljiÄke namoÄimo v stopljeno Äokolado in nato Å”e v kokosovo moko. OdliÄni so tudi, Äe jih namoÄimo v mlete orehe ali leÅ”nike.Ā

⨠Zamisli si ugriz v Å”e topel, sladek rogljiÄek …
š„ Äas peke: 18 minut
š Skupen Äas: 43 minut
š©āš³ Avtorica: Karmen Valant
š Datum objave: 17. april 2025
šŖ Energijska vrednost: ~110 kcal na rogljiÄek
Krhki orehovi rogljiÄki so tradicionalni piÅ”koti, ki jih najpogosteje uvrstimo v božiÄno peko. ObiÄajno peÄico pred peko rogljiÄkov ogrejemo, vendar mnoge pekarice postavijo piÅ”kote v hladno peÄico in so ravno tako odliÄni. RogljiÄke lahko naredimo tudi na zalogo in jih zamrznemo, nato jih postavimo v hladno peÄico in jih peÄemo dve minute dlje, kot sveže pripravljene. Äe ne maramo orehov, jih lahko nadomestimo z mletimi mandlji ali leÅ”niki, vendar orehi ostajajo tradicionalna sestavina rogljiÄkov.Ā
Sestavine za krhke orehove rogljiÄke
- 150 g ohlajenega masla
- 250 g bele moke TIP 500
- 100 g mletih orehov
- 2 rumenjaka
- 70 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- sladkor v prahu in 1 zavitek vaniljevega sladkorja za posip
Recept po korakih za krhke orehove rogljiÄke
- Ohlajeno maslo narežemo na manjÅ”e koÅ”Äke.Ā
- Moko presejemo v veÄjo posodo in po moki potresemo narezano maslo.Ā
- Dodamo rumenjaka, mlete orehe in sladkor v prahu.
- Iz vseh sestavin na hitro zamesimo krhko testo in ga oblikujemo v hlebÄek. Testa ni potrebno predolgo mesiti, da se maslo ne preveÄ ogreje.Ā
- Testo zavijemo v folijo inĀ postavimo v hladilnik. Testo pustimo v hladilniku najmanj eno uro, lahko pa tudi Äez noÄ.
- Delovno povrÅ”ino rahlo pomokamo in testo oblikujemo v dolg svaljek.Ā
- Testo oblikovano v svaljek z lopatico narežemo na enakomerne kose in jih oblikujemo v obliko Ärke u, se pravi v rogljiÄke.
Orehovi rogjiÄki, linÅ”ki piÅ”koti, masleni piÅ”koti in orehova potica Spekla: Mari Radej - RogljiÄke odlagamo na pekaÄ, ki ga ni potrebno premazati z maÅ”Äobo.Ā
- PekaÄ postavimo v peÄico, ki jo nastavimo na 180 stopinj C.Ā Orehove rogljiÄke peÄemo 15 minut, Äe smo peÄico prej ogreli, Äe pa postavimo piÅ”kote v hladno peÄico, jih peÄemo 17 minut.Ā
- Krhki orehovi rogljiÄki so peÄeni ko se lepo zlato rjavo obarvajo.
- PeÄene orehove rogljiÄke pustimo dve minuti pustimo da se ohladijo.
- ZmeÅ”amo sladkor v prahu in vaniljev sladkor, ter v meÅ”anici povaljamo peÄene krhke orehove rogljiÄke.Ā

š” š§ Triki za najboljÅ”e orehove rogljiÄke (10+) |
---|
Uporabi hladno maslo ā zares hladno! Tako bo testo lepo krhko. |
Testo zamesi Äim hitreje, da se ne zaÄne topiti. |
Po želji dodaŔ limonino lupinico v testo za svežino. |
RogljiÄke zvijaj od Å”irÅ”ega proti ožjemu delu, da se lepo oblikujejo. |
Med peko naj rogljiÄki ne porjavijo ā raje jih prej vzemi iz peÄice. |
Äe se testo trga, si pomagaj z malo moke ali ohladi znova. |
Nadev naj bo gost ā po potrebi dodaj veÄ mletih orehov. |
RogljiÄke takoj po peÄenju povaljaj v sladkor ā sladkor se bo lepo prijel. |
Shranjuj jih v zaprti Å”katli z jabolÄnim krhljem za obstojnost. |
Za prazniÄno razliÄico potresi s sladkornim snegom tik pred postrežbo. |
ā Pogosta vpraÅ”anja o pripravi krhkih orehovih rogljiÄkov
Ali lahko uporabim maslo iz zamrzovalnika? Ne, naj bo hladno, a ne trdo kot kamen ā idealno je iz hladilnika. |
Ali se testo lahko valja tudi brez hlajenja? Ne priporoÄamo, saj se bo lepilo in izgubilo krhkost. |
Kako dolgo zdržijo rogljiÄki? V Å”katli do 10 dni, Äe jih ne pojemo prej! |
Lahko uporabim druge oreÅ”ke? Da, mandlji ali leÅ”niki so odliÄna izbira. |
Se lahko zamrznejo? Testo da, peÄene rogljiÄke pa ne priporoÄamo ā izgubijo krhkost. |
Lahko dodam marmelado namesto nadeva? Ne priporoÄamo, saj se lahko med peko razlije. |
Ali lahko peÄem na ventilaciji? Da, vendar skrajÅ”aj Äas peke za 2ā3 minute. |
Kaj Äe nimam ruma? Uporabi vanilijevo aromo ali kapljico amaretto likerja. |
Kako prepreÄiti razpokanost? Dobro ohladi testo in ne pretiravaj z moko pri valjanju. |
Kako jih najlepÅ”e predstavim? Na srebrnem pladnju, potresene s sladkorjem v prahu in s trakcem okoli Å”katle ā kot darilo! |
šŖ NajboljÅ”i recepti za piÅ”kote na enem mestu
- š Recepti za brizgane piÅ”kote ā 3 TOP recepti
- š RazpokanÄki ā Mehki, diÅ”eÄi in preprosti piÅ”koti!
- šµ Ali poznaÅ” originalni recept za vanilice s svinjsko mastjo, kot jih je delala babica?
- š LinÅ”ki piÅ”koti ā Krhki in mehki piÅ”koti z marmelado āØ
- šŖš LinÅ”ki piÅ”koti z Nutello ā Mehki, masleni in polnjeni s Äokoladnim rajem āØ
- š LinÅ”ki piÅ”koti z domaÄo marmelado š
- šš„® Breskvice ā mehke in soÄne dobrote! (recept + triki)
- š Vanilijevi rogljiÄki brez kompliciranja ā Mehki, diÅ”eÄi in božanski!
- šÆš° Recept za sladke orehe: KlasiÄna sladica, ki vedno navduÅ”i
- ššŖ DomaÄi piÅ”koti s Ärto: Sladka klasika z marmeladnim polnilom
- š„ØāØ Huzarski krapki ā Krhki in polnjeni piÅ”koti, ki oÄarajo! š
- šŖ āMaÅ”inski keksiā ā Tradicionalni recept, ki vedno uspe!
- š Recept za piÅ”kote gobice ā sladki jurÄki kot pravi!