S tem postopkom ne samo, da se izognemo kemikalijam, ampak tudi okrepimo lupino jajc, ki postanejo bolj gladka in sijoča. Pravilna priprava jajc in nekaj preprostih trikov bosta zagotovilo, da bodo naši pirhi letos resnično popolni!
6–12 jajc
1 l vode
1 žlica sode bikarbone
Naravna barvila (rdeča pesa, kurkuma, čebulni olupki, borovnice)
Poglej tudi: Kako pobarvati pirhe s čebulo
– Naravno, enostavno in čudovito!
1 žlica kisa (po želji za bolj intenzivno barve)
Lonec za kuhanje
Žlica ali cedilo za dvigovanje jajc
V posode z vodo dodamo različne naravne sestavine za barvanje:
Rumena: 2 žlici kurkume + 1 l vode
Rdeča: 2 skodelici olupljene in narezane rdeče pese + 1 l vode
Oranžna: 2 skodelici čebulnih olupkov + 1 l vode
Modra: 2 skodelici borovnic + 1 l vode
Dodatek sode bikarbone omogoča bolj enakomerno obarvanje jajčne lupine in mehkejšo lupino za lažje lupljenje.
Če želimo intenzivnejše barve, jajca pustimo v barvni kopeli več ur ali dodamo žlico kisa.
Za marmornat videz jajca pred barvanjem nežno podrgnemo s kuhinjsko gobico.
Za vzorce pred barvanjem ovijemo jajca z elastikami ali nanesemo listke rastlin in jih ovijemo v najlonke, podobno kot pri barvanju jajc s čebulnimi olupki.
Ali soda bikarbona res pomaga pri barvanju?
Da, soda bikarbona pomaga, da se barvilo bolj enakomerno oprime jajc in ustvari lepši končni videz.
Kako preprečimo, da jajca počijo med kuhanjem?
Jajca pred kuhanjem pustimo na sobni temperaturi, v vodo jih dodamo nežno in kuhamo na zmernem ognju.
Kako dosežemo intenzivne barve?
Pirhi naj bodo čim dlje v barvilu – vsaj 4 ure ali čez noč. Lahko pa dodamo tudi malo kisa.
Zakaj barvilo ni enakomerno?
Če so jajca preveč mastna, se barvilo ne prime dobro. Jajca pred barvanjem nežno očistimo z vodo in kisom.
Vse barve | Soda bikarbona + kis | Dodaj kapljico olja za marmoriran učinek | |
Modro-vijolična | Kis + voda | Pusti pirhe v barvi čez noč za močnejši odtenek | |
Zelenkasta | Soda bikarbona + kis | Dodaj nekaj limoninega soka za svetlejši ton | |
Rjavo-rdeča | Soda bikarbona + voda | Jajca okrasite, zavijte v najlonke in skuhajte v čebulnih olupkih. | |
Rožnato-roza | Kis + soda bikarbona | Ne kuhaj preveč – barva lahko zbledi |