šŸ‘ “Velikonočna ovčka šŸ‘ ā€“ NajlepÅ”a dekoracija ali sladka sladica?

Velikonočna ovčka pečena v modelu je klasična velikonočna sladica, ki jo najpogosteje pripravimo poleg orehove potice, potratne potice in drugih velikonočnih sladic. Za pripravo prisrčne ovčke poleg sestavin za testo in dekoracijo, potrebujemo tudi model ovčke.

Recept je na prvi pogled videti precej zapleten, vendar moramo vedeti, da bomo končni videz ovčke dosegli s spretno dekoracijo. Velikonočna ovčka bo poleg pisanih pirhov in velikonočnih dobrot popestrila praznično mizo.

velikonočna ovčka
Velikonočna ovčka in druge Velikonočne dobrote Slika: Mari Radej

Velikonočna ovčka pečena v modeluĀ 

Čas priprave & Prehranske vrednosti

Avtor: Karmen Valant
PRIPRAVA:15min
PEKA: 40 min
SKUPAJ: 55Ā min
KOLIČINA: 4 osebe

šŸ”‹ Energija: 250 kcal

šŸ„– Ogljikovi hidrati: 30 g

šŸ§ˆ MaŔčobe: 10 g

šŸ³ Beljakovine: 5 g

Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā 

Za pripravo velikonočne ovčke potrebujemo model za peko v obliki ovčke. Pri dekoraciji ovčke lahko sprostimo domiÅ”ljijo in jo okrasimo čisto po svoje. Če smo bolj veŔči pri slaŔčičarskih trikih, pripravimo belo glazuro, zanimive je tudi kombinacije črne in bele glazure. Pri dekoraciji si lahko pomagamo z različnimi dodatki, kot so kokosovi kosmiči, jedilne barve, ki jih zameÅ”amo v glazuro.

Za oblikovanje oči uporabimo barvne ali čokoladne bonbone, lahko tudi koŔčke čokolade. Ko nam uspe lepa dekoracija, lahko za ovčko pripravimo zeleno podlago, tako da je videti, kot da ovčka počiva v travi. Za videz trave uporabimo sladkane kokosove kosmiče, ki jih pobarvamo z zeleno jedilno barvo. OkraÅ”ena velikonočna ovčka lepo popestri praznično dekoracijo.Ā 

Sestavine za sladko velikonočno ovčko

  • 2 1/4 skodelice bele pÅ”enične moke
  • 2 1/2 žlički pecilnega praÅ”ka
  • 1/2 žličke soli
  • 1 1/4 skodelice kristalnega sladkorja
  • 1/2 skodelice zmehčanega masla
  • 1 skodelica mleka
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 4 beljaki
velikonočna ovčka iz modela
Velikonočna ovčka pečena v modelu

Postopek priprave za velikonočno ovčko

  1. Model v obliki ovčke bogato premažemo s stopljenim maslom ali rastlinskim oljem. Odvečno maŔčobo rahlo obriŔemo s papirnato brisačko in model potresemo z moko.
  2. Pečico ogrejemo na 190 stopinj C. Moko presejemo, nato ji dodamo pecilni praŔek in sol in jo Ŕe enkrat presejemo.
  3. V večji posodi penasto umeŔamo sladkor in zmehčano maslo, da dobimo mehko in puhasto zmes. V zmes izmenoma dodajamo moko in prilivamo mleko, zmes ves čas stepamo. Ko dobimo gladko maso, vmeŔamo vaniljev ekstrakt.
  4. Beljake stepemo v čvrst sneg in najprej 1/3 beljakovega snega vmeŔamo v biskvitno maso, nato dodamo Ŕe preostali sneg.
  5. Z biskvitno maso napolnimo modelček. Z leseno žlico testo nežno poravnamo, da odstranimo zračne žepke. Model pokrijemo s pokrovom, pazimo, da je model res dobro pokrit. model za velikonočno ovčko
  6. Biskvitno pecivo v obliki ovčke pečemo v predhodno ogreti pečici.
  7. Velikonočno ovčko pečemo približno 1 uro pri 190 stopinjah C.Ā 
  8. Model ima običajno odprtino za paro, skozi katero lahko z zobotrebcem preverimo ali je biskvit že pečen. Ko je pecivo pečeno, model vzamemo iz pečice in ga 15 minut Ŕe ne odpiramo.
  9. Po 15 minutah previdno odstranimo pokrov in pecivo Ŕe 5 minut pustimo v modelu. recept za velikonočno ovčko
  10. Ovčko nato nežno zvrnemo iz modela in počakamo, da se popolnoma ohladi, Ŕele nato nadaljujemo s poljubno dekoracijo.

velikonočna ovčka pečena v modelu
Velikonočna dekoracija

ā“ NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o pripravi šŸ‘

1ļøāƒ£ Kako preprečiti, da se ovčka ne prelomi, ko jo odstranimo iz modela?

Model pred peko dobro premaži z maslom in posuj z moko. Po pečenju pusti, da se nekoliko ohladi,Ā nato jo previdno odstrani.

2ļøāƒ£ Kaj storiti, če je ovčka v notranjosti Å”e surova?

Pečica morda ni bila dovolj segreta. Preveri z zobotrebcem ā€“ če na njem ostane testo, peci Å”e 5ā€“10 minut .

3ļøāƒ£ Lahko uporabim pirino moko namesto bele moke?

Da, vendar bo testo malce bolj zbito . Dodaj malo več mleka , da ostane puhasto.

Priporočam ogled najboljŔi Velikonočnih receptov

najboljŔi velikonočni recepti

šŸ„§ Potratna potica šŸ„§ ā€“ RazkoÅ”en recept za pravo slovensko specialiteto

šŸ„š Barvanje velikonočnih pirhov s sodo bikarbono ā€“ Naravno & brez kemikalij!

šŸ„š ā€œ20 najboljÅ”ih tehnik za barvanje pirhov šŸ„š ā€“ naravne in kreativne ideje!ā€

Ste že sliŔali za barvanje pirhov z rižem? Poglejte, kako enostavno je

10 najboljŔih tehnik za barvanje pirhov

Velikonočni recepti šŸ£šŸ„š Tradicionalne jedi za popolne praznike!

Kako pobarvati pirhe s čebulo šŸ§…šŸ„š ā€“ Naravno, enostavno in čudovito! šŸŒæāœØ

Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā 

Ocenite recept!