Velikonočna ovčka – recept za ovčko iz modela

Velikonočna ovčka pečena v modelu je klasična velikonočna sladica, ki jo najpogosteje pripravimo poleg orehove potice, potratne potice in drugih velikonočnih sladic. Za pripravo prisrčne ovčke poleg sestavin za testo in dekoracijo, potrebujemo tudi model ovčke.

Recept je na prvi pogled videti precej zapleten, vendar moramo vedeti, da bomo končni videz ovčke dosegli s spretno dekoracijo. Velikonočna ovčka bo poleg pisanih pirhov in velikonočnih dobrot popestrila praznično mizo.

velikonočna ovčka
Velikonočna ovčka in druge Velikonočne dobrote Slika: Mari Radej

Velikonočna ovčka pečena v modelu

Za pripravo velikonočne ovčke potrebujemo model za peko v obliki ovčke. Pri dekoraciji ovčke lahko sprostimo domišljijo in jo okrasimo čisto po svoje. Če smo bolj vešči pri slaščičarskih trikih, pripravimo belo glazuro, zanimive je tudi kombinacije črne in bele glazure. Pri dekoraciji si lahko pomagamo z različnimi dodatki, kot so kokosovi kosmiči, jedilne barve, ki jih zamešamo v glazuro.

Za oblikovanje oči uporabimo barvne ali čokoladne bonbone, lahko tudi koščke čokolade. Ko nam uspe lepa dekoracija, lahko za ovčko pripravimo zeleno podlago, tako da je videti, kot da ovčka počiva v travi. Za videz trave uporabimo sladkane kokosove kosmiče, ki jih pobarvamo z zeleno jedilno barvo. Okrašena velikonočna ovčka lepo popestri praznično dekoracijo. 

Sestavine za sladko velikonočno ovčko

 • 2 1/4 skodelice bele pšenične moke
 • 2 1/2 žlički pecilnega praška
 • 1/2 žličke soli
 • 1 1/4 skodelice kristalnega sladkorja
 • 1/2 skodelice zmehčanega masla
 • 1 skodelica mleka
 • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
 • 4 beljaki
velikonočna ovčka iz modela
Velikonočna ovčka pečena v modelu

Recept za velikonočno ovčko po korakih

 1. Model v obliki ovčke bogato premažemo s stopljenim maslom ali rastlinskim oljem. Odvečno maščobo rahlo obrišemo s papirnato brisačko in model potresemo z moko.
 2. Pečico ogrejemo na 190 stopinj C. Moko presejemo, nato ji dodamo pecilni prašek in sol in jo še enkrat presejemo.
 3. V večji posodi penasto umešamo sladkor in zmehčano maslo, da dobimo mehko in puhasto zmes. V zmes izmenoma dodajamo moko in prilivamo mleko, zmes ves čas stepamo. Ko dobimo gladko maso, vmešamo vaniljev ekstrakt.
 4. Beljake stepemo v čvrst sneg in najprej 1/3 beljakovega snega vmešamo v biskvitno maso, nato dodamo še preostali sneg.
 5. Z biskvitno maso napolnimo modelček. Z leseno žlico testo nežno poravnamo, da odstranimo zračne žepke. Model pokrijemo s pokrovom, pazimo, da je model res dobro pokrit.
 6. Biskvitno pecivo v obliki ovčke pečemo v predhodno ogreti pečici.
 7. Velikonočno ovčko pečemo približno 1 uro pri 190 stopinjah C. 
 8. Model ima običajno odprtino za paro, skozi katero lahko z zobotrebcem preverimo ali je biskvit že pečen. Ko je pecivo pečeno, model vzamemo iz pečice in ga 15 minut še ne odpiramo.
 9. Po 15 minutah previdno odstranimo pokrov in pecivo še 5 minut pustimo v modelu. 
 10. Ovčko nato nežno zvrnemo iz modela in počakamo, da se popolnoma ohladi, šele nato nadaljujemo s poljubno dekoracijo.
velikonočna ovčka pečena v modelu
Velikonočna dekoracija