VelikonoÄna ovÄka peÄena v modelu je klasiÄna velikonoÄna sladica, ki jo najpogosteje pripravimo poleg orehove potice, potratne potice in drugih velikonoÄnih sladic. Za pripravo prisrÄne ovÄke poleg sestavin za testo in dekoracijo, potrebujemo tudi model ovÄke.
Recept je na prvi pogled videti precej zapleten, vendar moramo vedeti, da bomo konÄni videz ovÄke dosegli s spretno dekoracijo. VelikonoÄna ovÄka bo poleg pisanih pirhov in velikonoÄnih dobrot popestrila prazniÄno mizo.

VelikonoÄna ovÄka peÄena v modeluĀ
Äas priprave & Prehranske vrednosti
š Energija: 250 kcal
š„ Ogljikovi hidrati: 30 g
š§ MaÅ”Äobe: 10 g
š³ Beljakovine: 5 g
Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā
Za pripravo velikonoÄne ovÄke potrebujemo model za peko v obliki ovÄke. Pri dekoraciji ovÄke lahko sprostimo domiÅ”ljijo in jo okrasimo Äisto po svoje. Äe smo bolj veÅ”Äi pri slaÅ”ÄiÄarskih trikih, pripravimo belo glazuro, zanimive je tudi kombinacije Ärne in bele glazure. Pri dekoraciji si lahko pomagamo z razliÄnimi dodatki, kot so kokosovi kosmiÄi, jedilne barve, ki jih zameÅ”amo v glazuro.
Za oblikovanje oÄi uporabimo barvne ali Äokoladne bonbone, lahko tudi koÅ”Äke Äokolade. Ko nam uspe lepa dekoracija, lahko za ovÄko pripravimo zeleno podlago, tako da je videti, kot da ovÄka poÄiva v travi. Za videz trave uporabimo sladkane kokosove kosmiÄe, ki jih pobarvamo z zeleno jedilno barvo. OkraÅ”ena velikonoÄna ovÄka lepo popestri prazniÄno dekoracijo.Ā
Sestavine za sladko velikonoÄno ovÄko
- 2 1/4 skodelice bele pÅ”eniÄne moke
- 2 1/2 žliÄki pecilnega praÅ”ka
- 1/2 žliÄke soli
- 1 1/4 skodelice kristalnega sladkorja
- 1/2 skodelice zmehÄanega masla
- 1 skodelica mleka
- 1 žliÄka vaniljevega ekstrakta
- 4 beljaki

Postopek priprave za velikonoÄno ovÄko
- Model v obliki ovÄke bogato premažemo s stopljenim maslom ali rastlinskim oljem. OdveÄno maÅ”Äobo rahlo obriÅ”emo s papirnato brisaÄko in model potresemo z moko.
- PeÄico ogrejemo na 190 stopinj C. Moko presejemo, nato ji dodamo pecilni praÅ”ek in sol in jo Å”e enkrat presejemo.
- V veÄji posodi penasto umeÅ”amo sladkor in zmehÄano maslo, da dobimo mehko in puhasto zmes. V zmes izmenoma dodajamo moko in prilivamo mleko, zmes ves Äas stepamo. Ko dobimo gladko maso, vmeÅ”amo vaniljev ekstrakt.
- Beljake stepemo v Ävrst sneg in najprej 1/3 beljakovega snega vmeÅ”amo v biskvitno maso, nato dodamo Å”e preostali sneg.
- Z biskvitno maso napolnimo modelÄek. Z leseno žlico testo nežno poravnamo, da odstranimo zraÄne žepke. Model pokrijemo s pokrovom, pazimo, da je model res dobro pokrit.
- Biskvitno pecivo v obliki ovÄke peÄemo v predhodno ogreti peÄici.
- VelikonoÄno ovÄko peÄemo približno 1 uro pri 190 stopinjah C.Ā
- Model ima obiÄajno odprtino za paro, skozi katero lahko z zobotrebcem preverimo ali je biskvit že peÄen. Ko je pecivo peÄeno, model vzamemo iz peÄice in ga 15 minut Å”e ne odpiramo.
- Po 15 minutah previdno odstranimo pokrov in pecivo Ŕe 5 minut pustimo v modelu.
- OvÄko nato nežno zvrnemo iz modela in poÄakamo, da se popolnoma ohladi, Å”ele nato nadaljujemo s poljubno dekoracijo.
VelikonoÄna dekoracija
ā NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o pripravi š
1ļøā£ Kako prepreÄiti, da se ovÄka ne prelomi, ko jo odstranimo iz modela?
Model pred peko dobro premaži z maslom in posuj z moko. Po peÄenju pusti, da se nekoliko ohladi,Ā nato jo previdno odstrani.
2ļøā£ Kaj storiti, Äe je ovÄka v notranjosti Å”e surova?
PeÄica morda ni bila dovolj segreta. Preveri z zobotrebcem ā Äe na njem ostane testo, peci Å”e 5ā10 minut .
3ļøā£ Lahko uporabim pirino moko namesto bele moke?
Da, vendar bo testo malce bolj zbito . Dodaj malo veÄ mleka , da ostane puhasto.