Ajdov kruh z orehi

posted in: Aktualno, Kruh | 0

Ajdov kruh lahko spečemo po različnih receptih, običajno kombiniramo ajdovo in pšenično moko. Izredno okusen je tudi ajdov kruh z orehi. Za resnično odličen kruh, ajdovo moko kombiniramo s pšenično, lahko pa uporabimo tudi kakšno drugo.

Kruh, ki vsebuje ajdovo moko ima to odlično lastnost, da zadržuje vlago in zato dolgo ostane svež. Seveda lahko spečemo kruh samo iz ajdove moke, tudi brez dodatka kvasa in celo brez gnetenja. Kruh, ki ga pripravimo samo iz ajdove moke, lahko uživajo tudi tisti, ki ne smejo uživati glutena.

ajdov kruh
Ajdov kruh z orehi! Za več podobnih receptov KLIKNI TU!

Ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi sem pripravila iz ajdove in pšenične bele moke. Odličen kruh, s hrustljavo skorjico in mehko sredico, sem ponudila pri kosilu zraven kisle juhe iz svinjskih nogic. 

Recept za ajdov kruh z orehi:

  • 400 g pšenične bele moke
  • 200 g ajdove moke
  • 40 g svežega kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1/2 dl mleka
  • 4 dl vode
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica soli
  • 3 žlice kisle smetane
  • 100 g orehov

Ajdovo moko presejemo v večjo posodo in jo poparimo z vročo vodo. Premešamo in ohladimo na sobno temperaturo. Orehova jedrca malo nasekljamo in jih malo popražimo. Pšenično moko presejemo v drugo skledo.

Posebej pripravimo kvasec. V mlačno mleko nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in potresemo z moko. Premešamo in počakamo da kvas vzhaja.

ajdova moka
Poparjena ajdova moka, kvasec in pšenična moka

Ko se poparjena ajdova moka ohladi, dodamo presejano belo moko, vzhajan kvasec, žlico olja in kislo smetano. Ob strani moki dodamo sol in zamesimo testo. Testo lahko zamesimo s kuhinjskim robotom, vendar na nizkih obratih.

Testo na nato zvrnemo na pomokan pult, ga malo razgrnemo in vanj vmesimo popražena orehova jedrca. Oblikujemo hlebec in ga položimo v pomokano posodo da vzhaja. Testo pustimo vzhajati eno uro. 

Danes sem ajdov kruh pekla v keramični posodi s steklenim pokrovom. Kadar pečemo kruh v posodi s pokrovom, jo moramo 20 minut prej dobro ogreti v vroči pečici.

vzhajan ajdov kruh

Ko je testo vzhajano, iz pečice previdno vzamemo ogreto posodo. Na dno posode položimo obrezan papir za peko in nanj položimo testo, ki mu lahko prej zarežemo poljuben vzorček. Posodo takoj pokrijemo in postavimo v pečico.

Kruh pečemo najprej pečemo 40 minut v pokriti posodi pri 220 stopinjah C. Nato posodo previdno odkrijemo in kruh pečemo še 20 minut. Ko je kruh pečen, ga zvrnemo na rešetko in počasi ohladimo.

Ajdov kruh s krušno moko in semeni

Odličen kruh lahko spečemo tudi s kombinacijo ajdove moke in črne pšenične moke tip 850. V današnjem receptu bomo testu dodali sončnična in sezamova semena.

Recept za ajdov kruh s krušno moko:

  • 25 dag ajdove moke
  • 6 dl slanega kropa
  • 75 dag krušne moke; črna pšenična moka tip 850
  • 1 žlička soli
  • 3 dag kvasa
  • malo mlačnega mleka
  • 4 žlice olivnega olja
  • 15 dag mešanice sončničnih in sezamovih semen
  • 1 jajce za premaz

Ajdovo moko presejemo v večjo posodo in jo poparimo s slanim kropom. Z leseno kuhalnico poparjeno moko močno premešamo in jo ohladimo na sobno temperaturo. Dodamo presejano krušno moko in v sredini naredimo jamico. V jamico zlijemo malo mlačnega mleka, nadrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja. Posujemo z malo moke in počakamo, da kvas vzhaja.

Ko vas vzhaja, počasi prilivamo toplo vodo, dodamo olje in zamesimo srednje gosto testo. Testo oblikujemo v hlebček in ga damo vzhajat v pomokano skledo. Testo naj vzhaja eno uro, nato v vzhajano testo vgnetemo semena in testo oblikujemo v hlebček in ga ponovno vzhajamo eno uro.

Ko testo drugič vzhaja, hlebček zvrnemo na pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Hlebec po vrhu nekajkrat zarežemo in pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C. Pri tej temperaturi pečemo kruh približno 30 minut, nato temperaturo malo znižamo in pečemo še 30 minut. 

Viri: Ajdov kruh:

  •  Recepti sestre Nikoline; Ajdov kruh