Pohane šnite – ocvrte kruhove rezine

posted in: Aktualno, Kruh | 0

Pohane šnite ali ocvrte kruhove rezine so odlična ideja kako porabiti star kruh. Izraz pohane šnite je narečen, pravilno ime za to jed je francoski opečenec ali ocvrte rezine. Klasičen recept za pripravo ocvrtega kruha je preprost. Kakšen dan star kruh namočimo v mešanico mleka, jajc in sladkorja, ter nato rezine ocvremo v olju.

Po tem receptu sem tudi sama delala ocvrte rezine, a so se mi vedno zdele presuhe. Ko so bile vroče so bile odlične, a ko so se ohladile niso bile več tako dobre.

Ker imamo pohane šnite izredno radi, sem preizkusila več receptov. Dodala sem več mleka, pa več jajc, pa malo soli in vaniljev sladkor. Zmagovita kombinacija mi je uspela, ko sem dodala sladko smetano za stepanje in maslo. 

pohane šnite
Pohane šnite ali ocvrt kruh

Pohane šnite – majhne skrivnosti za popolne ocvrte kruhove rezine

Seveda boste izkušene gospodinje pomislile da tega recepta pač ni potrebno zapisati. Vendar to ni res, ker takšni recepti so namenjeni predvsem mladim in neizkušenim, ki se mogoče ne upajo lotiti kuhanja. Ko brskam po kuharskih blogih in spletnih straneh s kuharskimi recepti, žal vidim ogromno receptov za zapletene jedi, ki se jih tudi izkušene gospodinje ne lotijo pogosto. Nemogoče veliko je receptov za pustne krofe, kvašene flancate ali za orehovo potico, se pravi za dobrote, ki jih mnogi pripravljajo samo enkrat na leto.

Ko pa iščem recept za čisto preproste in vsakodnevne jedi, se moram precej potruditi. Pogosto se kljub veliki izbiri receptov na slovenski sceni obrnem na tuja spletna mesta. No, pa se vrnimo k receptu. Skratka, za okusne in sočne pohane šnite bomo v maso dodali sladko smetano in maslo.

Kako pripravimo maso za pohane šnite?

Pohane šnite najpogosteje pripravimo kadar nam ostaja kruh. Kateri kruh je najboljši za cvrenje? Mislim da tukaj ni veliko za napisat, vsekakor uporabimo kakšen dan star bel kruh, nisem še zasledila, da bi kdo pripravljal ocvrte šnite s črnim kruhom.

Čeprav se recept sliši zelo nezdrav in prav kriči po holesterolu, si bomo danes privoščili pravo eksplozijo kalorij in odličnih okusov. 

  • 10 kosov 1 dan starega belega kruha
  • 3 jajca
  • 1 skodelica mleka
  • 1 skodelica sladke smetane za stepanje
  • ščepec soli
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 žlica masla
  • olje za cvrtje ( dodamo tudi 1 žlico masla)
ocvrte kruhove šnite
Zmešamo razžvrkljana jajca, mleko, sladkor, ščepec soli, vaniljev sladkor, sladko smetano in maslo. Vse skupaj stepemo v gladko aso.

V večji posodi razžvrkljamo jajca, dodamo mleko, tekočo sladko smetano za stepanje, ščepec soli, sladkor, vaniljev sladkor in rahlo stopljeno maslo.

Vse sestavine dobro premešamo in v maso pomočimo vsak kos kruha posebej. Jaz sem uporabila dva dni star kruh, ki sem ga že narezanega kupila v trgovini.

ocvrt kruh
Vsak kos kruha namočimo v maso in odložimo v drugo posodo. Čez prelijemo maso ki nam ostane in pustimo nakaj minut.

To je kruh, ki ga trgovske verige prodajajo po dokaj nizki ceni. Običajno sama pečem kruh z drožmi, tudi ta bi bil verjetno okusen, če bi ocvrla. Vendar kruh z drožmi vedno še isti dan pojemo. Že narezan kruh iz trgovine je ostal, zato sem ga uporabila za pripravo pohanih šnit.

Vsak kos kruha namočimo v maso in odložimo v drugo posodo. Ko namočimo vse kose kruha, čez prelijemo maso, ki nam je ostala. Pustimo da se kruh nekaj minut namaka v masi, medtem segrejemo olje, ki mu dodamo žlico masla ali margarine. 

Koliko časa cvremo “pohane šnite”?

Ko se maščoba dobro segreje, z roko ali lopatko v vroče olje polagamo namočene rezine kruha. Šnite najprej opečemo na eni strani do zlato rjave barve, nato jih obrnemo in zapečemo še na drugi strani.

Šnite cvremo približno 3 do 4 minute na vsaki strani, iz olja jih poberemo ko so postanejo zlato rjave barve.

koliko časa cvremo pohane šnite
Segrejemo olje, ki mu dodamo žlico masla. Vsako rezino kruha ocvremo na obeh straneh so zlato rjave barve. Ocvrte rezine odlagamo na papirnate brisače, da vpijejo odvečno olje.

Ko so šnite lepo zapečene, jih s penovko poberemo iz olja in odlagamo na brisačke, ki vpijejo odvečno olje.

Šnite nato prestavimo v posodo s pokrovom, po želji jih takoj potresemo s kristalnim sladkorjem ali sladkorjem v prahu. Meni so bolj všeč potresene z navadnim sladkorjem.

Šnitke lahko postrežemo tople ali hladne, pri nas jih običajno postrežemo s fižolovo juho ali mineštro.

kako pripravimo najboljše pohane šnite
Pohane šnite ali ocvrte kruhove rezine