Skutine palačinke ali palačinke s skutnim nadevom so prava kulinarična poslastica. Posebej priljubljene so gratinirane palačinke, ki jih lahko pripravimo po različnih receptih. Danes sem izbrala nekaj receptov za palačinke, ki jih pripravimo s skuto. Poleg gratiniraniranih palačink s skutnim nadevom, so odlične tudi druge sladice s skuto, priporočam recept za skutino pito z marelicami.
Skutine palačinke
Kaj je skrivnost palačink s skutnim nadevom? Najprej seveda spečemo palačinke, običajno jih pečemo po svojem najljubšem receptu, čeprav lahko seveda vedno preizkusimo kakšen nov recept. Za palačinke s skuto lahko pripravimo sladko ali slano maso za palačinke, prav tako lahko pripavimo sladek ali slan nadev.
Vedno uporabimo svežo skuto, ki na j bo kremasta, a ne preveč suha. Namesto kristalnega sladkorja, lahko uporabimo sladkor v prahu, saj se bolje poveže s skuto. Z a boljšo aromo lahko v nadev dodamo rum, naribanio limonino lupinico ali vaniljev sladkor. Za bolj mazljiv nadev, lahko skuti dodamo jogurt, kislo smetano, grški jogurt ali sladko smetano. V nadev ali preliv lahko dodamo v rumu namočene rozine ali celo suho ali sveže sadje.
Priporočam tudi ogled recepta za skutin štrudelj! V nadaljevanju sem pripravila različne recepte za skutine palačinke, v vsakem receptu pa sem tudi pripravila različne recepte za maso.
Palačinke s skutnim nadevom
Skutin nadev za palačinke lahko pripravimo sladek ali slan. Ogledali si bomo oba recepta, najprej pa moramo speči palačinke. Za današnji recept za skutine palačinke bomo potrebovali deset palačink.
Sestavine za testo za palačinke
- 150 g mehke bele moke
- 150 g ostre bele moke
- 3 jajca
- 1 lonček navadnega jogurta ali kisle smetane
- 1/2 lončka vode
- 1 žlica stopljenega masla
- ščepec soli
- maščoba za peko
Recept za palačinke po korakih
- V globoki posodi stepamo jajca, nato dodamo gladko in ostro moko, jogurt ali kislo smetano, vodo, stopljeno maslo in ščepec soli. Vse sestavine zmešamo v gladko maso.
- Posodo pokrijemo in testo za pol ure postavimo v hladilnik.
- Nato testo za palačinke vzamemo iz hladilnika in ga še enkrat premešamo.
- V ponvi za peko palačink segrejemo košček masla ali margarine, maščobo moramo močno segreti.
- Z zajemalko zajamemo testo in ga tanko prelijemo po ponvi. Ko palačinka toliko zakrkne, da v sredini ni več videti mokro, jo z lopatico rahlo premaknemo, da se ne zažge.
- Čez nekaj trenutkov palačinko obrnemo in jo pečemo še približno 2 minuti.
Sestavine sladek za skutin nadev
- 1/4 kg skute
- 1 lonček kisle smetane
- 4 žlice sladkorja ( po želji lahko količino sladkorja zmanjšamo)
- 2 rumenjaka
- 2 beljaka
- 1 žlička naribane limonine lupinice in mletega cimeta
Sestavine za preliv za skutine palačinke
- 1/4 l sladke smetane
- 1/4 l mleka
- 1 jajce
- 2 žlici sladkorja
- pest namočenih in odcejenih rozin
Kako pripravimo sladek skutin nadev in kako pečemo in gratiniramo palačinke?
- Zmešamo skuto, kislo smetano, razžvrkljana rumenjaka, naribano limonino lupinico in cimet. Posebej iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga na koncu nežno vmešamo v nadev.
- Palačinke namažemo z nadevom, jih zvijemo in polagamo v namaščen pekač.
- Posebej zmešamo sladko smetano, mleko, razžvrkljano jajce, sladkor in rozine. Preliv prelijemo po palačinkah.
- Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, palačinke pečemo približno 20 minut.
- Gratinirane skutine palačinke postrežemo kot samostojno jed z jabolčnim kompotom, običajno jih postrežemo kot poobedek po enolončnici.
Sestavine in recept za slan skutin nadev
- 1/4 kg skute
- 1 lonček kisle smetane
- 2 rumenjaka
- 1 žlico paradižnikove mezge
- 1 žličko bazilike
- sol in poper
- sneg iz beljakov
- za preliv; 1/4 l mleka, 1 jajce, 1 žličko majarona, sol in poper
- Skutine palačinke lahko pripravimo tudi s slanim nadevom. Zmešamo skuto, kislo smetano, rumenjaka, paradižnikov mezgo ali domačo paradižnikovo omako, baziliko, sol, poper in na koncu vmešamo trd sneg iz beljakov.
- Spečemo palačinke, jih premažemo z nadevom in zvijemo. Palačinke zložimo v pekač.
- Za preliv zmešamo mleko, jajce, majaron, sol in poper. Preliv prelijemo po palačinkah, pekač postavimo v pečico ogreto na 200 stopinj C in jih pečemo 20 minut.
Gratinirane palačnike s skuto
Zapečene ali gratinirane palačinke s skuto, bomo tokrat pripravili s prelivom iz kisle smetane. Glavni namen gratiniranja palačink je ta, da se po vrhu ustvari hrustljava, zlato rjava skorjica. Za gratiniranje uporabimo preliv pripravljen iz kisle smetane, sladke smetane, lahko tudi sira ali bešamela.
Sestavine za maso za gratinirane palačinke
- 350 g moke
- ščepec soli
- 4 jajca
- 3, 5 dl mleka
- 100 g sladkorja
- ščepec cimeta
- maščoba za pečenje
Sestavine za skutin nadev in preliv iz kisle smetane
- 250 g sveže skute
- 2 dcl kisle smetane
- 60 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- naribana limonina lupinica
- 50 g rozin
- 4 jajca
- preliv; 2 dcl kisle smetane, s žlički sladkorja v prahu
Recept po korakih za gratinirane skutine palačinke
- Iz vseh sestavin zmešamo gladko maso in jo pustimo počivati pol ure.
- Iz mase spečemo tanke palačinke.
- Skuto odcedimo, spasiramo in jo zmešamo z rozinami, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, limonino luinico, dvema rumenjakoma in kislo smetano.
- Nadev mora biti gost in dovolj sladek. Posebej stepemo čvrst sneg iz beljakov in ga vmešamo v nadev.
- Palačinke namažemo z nadevom, zvijemo in zložimo v pekač.
- Za preliv zmešamo preostala rumenjaka, kislo smetano in sladkor v prahu. Preliv polijemo po palačinkah. Palačinke pečemo jih približno 20 minut pri 200 stopinjah C, da se po vrhu naredi lepo hrustaljava skorjica.