Postopek priprave domačega Jagermeistra
Priprava osnove z žganjem ali vodko
Potrebujemo velik steklen kozarec (vsaj 5 L). Vanj nalijemo 4 L domačega žganja ali tropinovca. Če želimo, lahko uporabimo tudi vodko, ki likerju doda drugačen, a prav tako dober okus.
Dodajanje sladkorja
Po želji dodamo pest sladkorja in dobro premešamo, da se raztopi. Če želimo boljši grenak okus, lahko sladkor izpustimo.
Postopno dodajanje zelišč
Zelišča začnemo dodajati marca in nadaljujemo vse do novembra. Dodajamo od 12 do 15 cvetov ali listov, približno eno pest. Previdno bodimo pri dodajanju zelenih orehov, dovolj je samo 1 narezan zelen oreh! Prav tako previdno pri dodajanju lapuha, iz cvetov raje naredimo vodni izvleček in ga malo prilijemo v liker.
Ker zelišča vpijajo žganje, ga čez leto postopoma dolivamo, tako da na koncu, ko liker precedimo, ostane približno 4 L domačega jagermeistra .
Vsakič, ko dodamo sveža zelišča, liker nežno premešamo ali kozarec rahlo pretresemo.
Precejanje in stekleničenje
Decembra liker precedimo skozi dobro cedilo ali gazo in ga nalijemo v čiste steklenice. Hranimo v temnem, hladnem prostoru.
Karameliziran sladkor za bogatejši okus
Po nekaterih receptih v jagermeister dodamo tudi karameliziran sladkor. Odločitev je vaša – jaz imam raje jegra brez sladkorja!
Kako pripravimo karameliziran sladkor:
Na 1 L žganja vzamemo ½ kg sladkorja in ga karameliziramo, da postane lepe rjave barve.
Zalijemo ga s ½ l prekuhane vode, zavremo in mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Nato sladkor odstavimo z ognja in ohladimo.
Dolijemo liker, premešamo in pustimo stati eno uro.
Nalijemo v čiste steklenice in shranimo v temen in hladen prostor.