orehova potica recept

Orehova potica po receptu Mari Radej

Orehova potica recept – najboljša orehova potica po receptu Mari Radej! Kot ste verjetno opazili, večino sladic na spletni strani Recepti za sladice speče Mari Radej. Mari je odlična pekarica, ki že desetletja ustvarja sladke mojstrovine, njena najboljša in najlepša sladica pa je prav gotovo orehova potica. Vsaka gospodinja se peke orehove potice loteva po svoje, nekatere jo pečejo samo ob večjih praznikih, kot je Božič ali Velika noč, spet druge, tako kot Mari, pa jo pečejo vsak teden.

orehova potica recept
Orehova potica po receptu Mari Radej

Orehova potica po receptu Mari Radej

O pripravi testa, orehovem nadevu in peki potice je napisanega že res veliko, tudi sama na spletni strani pogosto omenjam recepte za potice. Danes bom poskusila čisto na kratko zapisati recept za orehovo potico kot jo pripravi Mari. Poleg osnovnega recepta, bom vmes opozorila na najpogostejše napake pri peki potice, nasveti so seveda namenjeni tistim, ki še nimajo veliko izkušenj s peko orehove potice. Ampak z nekaj poguma in z dobro voljo nam bo letos za Božične praznike vsem uspela orehova potica!

Sestavine za testo za orehovo potico

  • 1 kg moke (lahko namenska moka za potico)
  • 1 kocka in pol kvasa
  • 1/2 l mleka
  • 4 žlice sladkorja
  • 250 g masla
  • ščepec soli
  • 5 rumenjakov

Sestavine za orehov nadev

  • 1 kg mletih orehov
  • 3 dcl sladke smetane za stepanje
  • 3 dcl mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • 3 žlice ruma
  • 200 g sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • žlička cimeta
  • sneg iz 5 beljakov
  • 1 jajce

Recept za pripravo kvašenega testa za orehovo potico

  1. V posodo kuhinjskega robota stresemo moko, v sredini naredimo jamico in damo vanjo zdrobljen kvas, malo mleka in sladkorja. Rahlo pokrijemo z moko in počakamo da kvasec vzhaja. Tukaj bodimo pozorni, če kvas ne vzhaja ali je neprijetnega vonja, potem je verjetno pokvarjen.
  2. Ob strani v moko zamešamo ščepec soli. Ko kvasec vzhaja, dodamo moki sladkor, stopljeno maslo, 5 rumenjakov, naribano limonino lupinico in tri žlice ruma.
  3. Iz vseh sestavin s pomočjo kuhinjskega robota zamesimo voljno testo, ki ga seveda lahko zamesimo tudi na roke, če nam je tako ljubše.

    testo za orehovo potico
    Iz vseh sestavin zgnetemo voljno testo , ga oblikujemo v hlebček in pustimo vzhajati, da naraste do dvojne količine
  4. Kvašeno testo za potico oblikujemo v hlebček in ga pustimo vzhajati do dvojne količine. To lahko traja od pol ure do približno ene ure.

Recept za pripravo orehovega nadeva

  1. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo orehov nadev. V večji posodi rahlo popražimo 1 kg mletih orehov, ko zadišijo dodamo žličko cimeta. Zmešamo sladko smetano za stepanje in mleko, ter mešanico zlijemo po orehih. Zmešamo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico in rum.
  2. Pustimo da se masa malo ohladi, tik preden bomo orehov nadev namazali na testo, vmešamo 1 celo jajce in čisto na koncu čvrst sneg iz 5 beljakov.
  3. Nadev za orehovo potico mora biti ravno prav gost, da se lepo maže, če je pregost, dodamo še malo mešanice sladke smetane in mleka.

Zavijanje in peka orehove potice

  1. Ko je testo primerno vzhajano, ga razdelimo na dva dela in ga na pomokanem prtu razvaljamo za prst debelo.
    kako razvaljamo testo za potico
    Vzhajano testo razdelimo na dva dela in ga razvaljamo za prst debelo.

    Razvaljano testo enakomerno namažemo z orehovim nadevom in čvrsto zvijemo.

    kako pripravimo orehov nadev
    Razvaljano testo enakomerno namažemo z orehovim nadevom
  2. Med zvijanjem poskusimo iz testa iztisniti čimveč zraka.

    najboljša orehova potica Mari Radej
    Razvaljano testo enakomerno namažemo z orehovim nadevom in jo čvrsto zvijemo.
  3. Konce testa odrežemo, zvito potico pa previdno položimo v namaščen pekač, lahko ga tudi obložimo s papirjem za peko. Iz končkov, ki smo jih odrezali, oblikujemo majhne potičke in jih prav tako spečemo.

    najboljša orehova potica
    Ko potico zvijemo, končke odrežemo, jo preložimo v pekač in jo prepikamo.
  4. Testo v pekaču pustimo še enkrat vzhajati, običajno je dovolj 20 minut. Testo prepikamo in ko v pekaču lepo naraste, jo postavimo v pečico.
  5. Večinoma pekarice pečico prej ogrejejo na 180 stopinj C in potico pečejo 50 minut. Mari naredi to malo drugače, saj potico postavi v hladno pečico in jo 1 uro peče pri 185 stopinjah C. 
  6. Običajno potico pred peko prepikamo, saj s tem prebodemo zračne mehurčke in  s tem preprečimo, da bi se potica med peko neenakomerno dvignila. Več o najpogostejših napakah pri peki potice si preberite TUKAJ!
  7. Ko je potica pečena, jo zvrnemo iz pekača in pustimo da se počasi ohladi.

    pečena orehova potica
    Ko je potica pečena, jo zvrnemo iz pekača in pustimo da se popolnoma ohladi
  8. Ko je potica popolnoma ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu.

    kako spečemo najboljšo orehovo potico
    Ko je potica popolnoma ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu
  9. Ohlajeno in s sladkorjem potreseno orehovo potico narežemo na enakomerne kose.

    orehova potica
    Orehovo potico potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enakomerne kose.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja