masleni orehovi kifeljčki

🄐 Orehovi masleni kifeljčki – zakaj so tako mehki in dolgo obstojni? šŸ˜

V naÅ”i kuhinji zadiÅ”i po praznikih, ko spečemo prve orehove maslene kifeljčke – mehke, zlatorjave in nežno listnate. Njihov vonj po maslu, oreŔčkih in vanilji pričara pravo domače vzduÅ”je. Testo je enostavno za pripravo, nadev pa lahko poljubno spreminjamo: orehi, mak ali marelična marmelada – vse se poda k tej čudoviti osnovi. Priporočam tudi ogled recepta: šŸ”„ KvaÅ”eni orehovi rogljički – Mehki, hrustljavi in ​​polnega okusa! šŸ˜

masleni orehovi rogljički

🄐 Orehovi masleni kifeljčki – zakaj so tako mehki in dolgo obstojni? šŸ˜

šŸ“ Sestavine za orehove maslene kifeljčke

Za testo:

  • 500 g bele moke
  • 250 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 20 g svežega kvasa (ali 7 g suhega)
  • 1 dl mlačnega mleka
  • 1 žlica sladkorja
  • Ŕčep soli
  • 1 vaniljev sladkor
  • naribana lupinica ene limone
  • 1 jajce za premaz
  • Za orehov nadev
  • 200 g mletih orehov
  • 1 dl mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlica masla
  • po želji malo ruma ali cimeta
  • (Lahko uporabimo tudi gostejÅ”o marelično marmelado ali makov nadev.)

🧈 Postopek priprave po korakih

  1. V večjo skledo presejemo moko, dodamo sol, sladkor, rumenjaka, limonino lupinico in zmehčano maslo.
  2. Kvas raztopimo v mlačnem mleku z malo sladkorja in ga prilijemo k moki.
  3. Zamesimo mehko, gladko testo in ga pustimo počivati približno 30 minut.
  4. Medtem pripravimo nadev: v mleku segrejemo sladkor in maslo, dodamo orehe in po želji rum ali cimet. Ohladimo.
  5. Testo razdelimo na več delov in vsakega razvaljamo v pravokotnik debeline približno 3 mm.
  6. Narežemo ga na trikotnike, na ŔirŔi del vsakega položimo žličko nadeva in ga zvijemo proti vrhu v kifeljček.masleni orehovi kifeljčki
  7. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in premažemo z razžvrkljanim jajcem.
  8. Pustimo vzhajati Ŕe 15 minut.
  9. Pečemo v ogreti pečici pri 200 °C približno 20 minut, da dobijo zlato rjavo barvo.
  10. Ko se ohladijo, jih po želji posujemo s sladkorjem v prahu.

šŸ’” Nasveti in triki za popolne kifeljčke

  • ✨ Če želimo Å”e mehkejÅ”e kifeljčke, dodamo 1 žlico kisle smetane v testo.
    🌰 Orehov nadev lahko obogatimo z medom ali vaniljevim sladkorjem.
    šŸÆ Marmelada naj bo gosta, da med peko ne izteka.
    🄶 Kifeljčke lahko zamrznemo surove ali pečene – odtajani bodo kot sveži!
    🧈 Maslo lahko delno nadomestimo s kokosovo maŔčobo, če želimo bolj listnato strukturo.
    šŸ’› Za sijaj jih po peki nežno premažemo s sladkano vodo ali mlekom.

Poglej tudi recept: 🄐 NajboljÅ”i domači masleni kifeljčki – mehki, diÅ”eči in popolni! 🄐


  • ā“ NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja
  • Koliko časa se orehovi kifeljčki ohranijo sveži?
    V zaprti Å”katli ostanejo mehki 4–5 dni.
  • Lahko testo pripravimo dan prej?
    Da, testo lahko shranimo čez noč v hladilniku in ga naslednji dan samo razvaljamo.
  • Kako preprečimo, da marmelada izteka?
    Uporabimo gosto domačo marmelado in kifeljčke trdneje zvijemo.
  • Lahko uporabimo leÅ”nike namesto orehov?
    Seveda! LeŔniki dajejo Ŕe bolj nežen, aromatičen okus.
  • Ali je mogoče narediti brezglutensko različico?
    Da, z uporabo meŔanice brezglutenske moke in dodanim rumenjakom za več prožnosti.
  • Kaj pa makov nadev?
    Makov nadev pripravimo podobno kot orehovega: mak prelijemo z vročim mlekom, dodamo sladkor in maslo ter kuhamo, da se zgosti.
  • Kifeljčke lahko tudi posujemo s sezamom.

Poglej več TOP aktualnih receptov

Dodaj odgovor

VaŔ e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja