V naÅ”i kuhinji zadiÅ”i po praznikih, ko speÄemo prve orehove maslene kifeljÄke ā mehke, zlatorjave in nežno listnate. Njihov vonj po maslu, oreÅ”Äkih in vanilji priÄara pravo domaÄe vzduÅ”je. Testo je enostavno za pripravo, nadev pa lahko poljubno spreminjamo: orehi, mak ali mareliÄna marmelada ā vse se poda k tej Äudoviti osnovi. PriporoÄam tudi ogled recepta: š„ KvaÅ”eni orehovi rogljiÄki ā Mehki, hrustljavi in āāpolnega okusa! š
![]()
š„ Orehovi masleni kifeljÄki ā zakaj so tako mehki in dolgo obstojni? š
š Sestavine za orehove maslene kifeljÄke
Za testo:
- 500 g bele moke
- 250 g masla
- 2 rumenjaka
- 20 g svežega kvasa (ali 7 g suhega)
- 1 dl mlaÄnega mleka
- 1 žlica sladkorja
- Å”Äep soli
- 1 vaniljev sladkor
- naribana lupinica ene limone
- 1 jajce za premaz
- Za orehov nadev
- 200 g mletih orehov
- 1 dl mleka
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica masla
- po želji malo ruma ali cimeta
- (Lahko uporabimo tudi gostejÅ”o mareliÄno marmelado ali makov nadev.)
š§ Postopek priprave po korakih
- V veÄjo skledo presejemo moko, dodamo sol, sladkor, rumenjaka, limonino lupinico in zmehÄano maslo.
- Kvas raztopimo v mlaÄnem mleku z malo sladkorja in ga prilijemo k moki.
- Zamesimo mehko, gladko testo in ga pustimo poÄivati približno 30 minut.

- Medtem pripravimo nadev: v mleku segrejemo sladkor in maslo, dodamo orehe in po želji rum ali cimet. Ohladimo.
- Testo razdelimo na veÄ delov in vsakega razvaljamo v pravokotnik debeline približno 3 mm.
- Narežemo ga na trikotnike, na Å”irÅ”i del vsakega položimo žliÄko nadeva in ga zvijemo proti vrhu v kifeljÄek.

- Položimo jih na pekaÄ, obložen s papirjem za peko, in premažemo z razžvrkljanim jajcem.
- Pustimo vzhajati Ŕe 15 minut.
- PeÄemo v ogreti peÄici pri 200 °C približno 20 minut, da dobijo zlato rjavo barvo.

- Ko se ohladijo, jih po želji posujemo s sladkorjem v prahu.

š” Nasveti in triki za popolne kifeljÄke
- ⨠Äe želimo Å”e mehkejÅ”e kifeljÄke, dodamo 1 žlico kisle smetane v testo.
š° Orehov nadev lahko obogatimo z medom ali vaniljevim sladkorjem.
šÆ Marmelada naj bo gosta, da med peko ne izteka.
š„¶ KifeljÄke lahko zamrznemo surove ali peÄene ā odtajani bodo kot sveži!
š§ Maslo lahko delno nadomestimo s kokosovo maÅ”Äobo, Äe želimo bolj listnato strukturo.
š Za sijaj jih po peki nežno premažemo s sladkano vodo ali mlekom.
Poglej tudi recept: š„ NajboljÅ”i domaÄi masleni kifeljÄki ā mehki, diÅ”eÄi in popolni! š„
- ā NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja
- Koliko Äasa se orehovi kifeljÄki ohranijo sveži?
V zaprti Å”katli ostanejo mehki 4ā5 dni. - Lahko testo pripravimo dan prej?
Da, testo lahko shranimo Äez noÄ v hladilniku in ga naslednji dan samo razvaljamo. - Kako prepreÄimo, da marmelada izteka?
Uporabimo gosto domaÄo marmelado in kifeljÄke trdneje zvijemo. - Lahko uporabimo leÅ”nike namesto orehov?
Seveda! LeÅ”niki dajejo Å”e bolj nežen, aromatiÄen okus. - Ali je mogoÄe narediti brezglutensko razliÄico?
Da, z uporabo meÅ”anice brezglutenske moke in dodanim rumenjakom za veÄ prožnosti. - Kaj pa makov nadev?
Makov nadev pripravimo podobno kot orehovega: mak prelijemo z vroÄim mlekom, dodamo sladkor in maslo ter kuhamo, da se zgosti. KifeljÄke lahko tudi posujemo s sezamom.

Poglej veÄ TOP aktualnih receptov
- š„ KvaÅ”eni orehovi kifeljÄki ā Mehki in polni okusa!

- š„° Recept za najboljÅ”e buhteljne ā mehki, sladki in polni marmelade š

- š„ Janeževi upognjenci ā hrustljavi domaÄi piÅ”koti z omamno aromo! š
- šŖ āMaÅ”inski keksi šŖ ā Tradicionalni recept, ki vedno uspe!ā
- š„® SoÄna orehova potica ā recept za mehko, rahlo in prazniÄno potico! šøš®

- Kako pripravimo mehke kostanjeve rogljiÄke z diÅ”eÄim nadevom?Ā
- Masleni piÅ”koti z marmelado ā krhki, diÅ”eÄi in v obliki rožiceĀ











